Een karakteristiek pand op een unieke locatie, welke ondernemer wil dat nou niet? Steeds meer kerken, watertorens en andere bijzondere monumenten die hun oorspronkelijke functie verloren hebben, krijgen tegenwoordig een nieuwe bestemming. Ook ondernemers zien hier kansen voor hun zaak.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Er zijn talloze voorbeelden van monumentale gebouwen die een nieuw leven hebben gekregen. De kauwgomballenfabriek in Amsterdam werd een nieuwe bedrijfsruimte. In Utrecht zijn plannen om van twee oude watertorens woningen en horecagelegenheden te maken. Die ontwikkeling wordt gestimuleerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; sinds 1 oktober kunnen eigenaren en belanghebbenden van monumenten gebruik maken van een potje van 2,4 miljoen euro om te kijken of een herbestemming van een monumentaal pand haalbaar is.

Maar een zaak in zo’n monument, zitten daar geen haken en ogen aan? “Je moet als ondernemer voldoen aan de standaardeisen die gelden voor jouw zaak. Daarnaast gelden er bepaalde regels voor monumenten”, weet Simon Olierook, die particulieren en bedrijven adviseert namens Monument & Recht. “Wanneer een pand is aangewezen door de overheid als monument, dan val je in strengere regelgeving voor verbouwen. Zo krijg je te maken met een extra vergunning bij eventuele wijzigingen van het pand. Dat wordt meestal op gemeentelijk niveau getoetst.”

Oerwoud

Het klinkt misschien wel leuk, zo’n ouderwets pand. Maar beland je niet in een oerwoud van regeltjes? “Ja, voor iedere wijziging moet je toestemming vragen”, zegt Olierook. “Over wat de te beschermen aspecten zijn: een oud plafond, de karakteristieke gevel. Maar als alles goedgekeurd is, kun je het reguliere onderhoud gewoon zelf doen, mits het materiaal en de kleur niet wijzigt. En het is aan te raden om in een vroeg stadium te overleggen met de betrokken instanties, zoals de gemeente en monumentenzorg. En als zij een besluit hebben genomen over een herbestemming of vergunning, ga daar dan niet tegen in beroep. Dat is meestal zinloos.”

1 euro

Bjørn Koot maakte bijna 10 jaar geleden samen met enkele compagnons van het Utrechtse Fort aan de Klop een horeca-gelegenheid. “Die forten kwamen beschikbaar voor ondernemers toen de gemeente er een nieuwe bestemming voor wilde. Ik geloof dat de acht forten voor het symbolische bedrag van 1 euro verkocht werden, met de afspraak dat die forten daarna geëxploiteerd zouden worden. Nou, dat hebben we toen gedaan.”

Sommige forten bieden tegenwoordig onderdak aan wijnhandels, outdoor activiteiten of horeca. “Eerst was er de renovatie, we moesten het pand in oorspronkelijke staat terugbrengen”, zegt Koot. “Dat was best kostbaar. Daarna mochten we de inrichting echter zelf invullen. Onze regels en vergunningen zijn verder dezelfde als in een kroeg. Het enige nadeel van ons fort is de koelcel: die moest apart en staat dus 80 meter verderop. Dat is geen enorme ramp. Wij vinden deze locatie nog altijd een voordeel, want op deze bijzondere plek hoef je je zaak snel uniek te maken. Dat is ie al!”

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Je wilt innoveren met je bedrijf. Of: je wilt een samenwerkingsverband aangaan, maar mist de investeringen en slagkracht om dat mogelijk te maken. Veel…
Voor ondernemers liggen heel wat subsidies klaar. Soms is het best lastig ze te vinden en aan te vragen, maar het is zonde om er geen gebruik van te…
Als ondernemer kun je een beroep doen op subsidies of financiële steun vanuit de overheid. Dit stelt je in staat om je (startende) onderneming verder…
Wil jij als ondernemer een groene stap zetten? Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Vrije afschrijving milieu-investeringen (Vamil) verduurzaam…
Wordt een van je werknemers ziek? Dan heb je ook als werkgever de verantwoordelijkheid dat je werknemer weer snel en verantwoord aan het werk gaat….