Wilt u in uw zaak klanten en ongenode gasten in de gaten houden? En kan het soms geen kwaad om ook bij uw werknemers een oogje in het zeil te houden? Cameratoezicht kan uitkomst bieden. Ook tijdens de Week van de Veiligheid afgelopen week kwam het onderwerp veelvuldig ter sprake. Maar aan welke voorwaarden moet je als ondernemer voldoen? 

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Allereerst stelt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in een ‘privacytoets’ de volgende drie vragen:

  1. Is de inzet van camera’s noodzakelijk?
  2. Kan het doel ook op een andere manier worden bereikt, met een minder ingrijpend middel dan camera’s?
  3. Weegt uw (bedrijfs)belang op tegen het privacybelang van uw werknemers?

Als deze vragen alledrie met ‘ja’ worden beantwoord, mag er cameratoezicht op de werkvloer worden toegepast.

Jurist Arnoud Engelfriet vindt dat camera’s een goed middel zijn om mensen of zaken te beveiligen. “Maar omdat je met camera’s structureel mensen individueel kunt bespioneren, zijn er wettelijke regels aan verbonden. Wanneer cameratoezicht in de openbare ruimte wordt gehanteerd, is de hoofdregel dat je hiervoor tijdig waarschuwt. Een bordje met een pictogram van een camera is prima, maar ook de camera pontificaal zo ophangen dat deze niet te missen is, is legaal. Natuurlijk wel zo dat je het bordje of de camera kunt zien vóórdat je in beeld bent.”

Openbare weg
Cameratoezicht beperkt zich tot de openbare ruimte. “Dat betekent de openbare weg en alles dat vanaf daar bereikbaar is zonder bijzondere hindernissen of de noodzaak van aparte toestemming. Een café of winkel is dus óók openbare ruimte, want iedereen mag daar naar binnen,” zegt Engelfriet.

Werknemers
Als de camera’s ook bedoeld zijn om het personeel in de gaten te houden, dan is daarvoor toestemming van de werknemers nodig. Is die er niet, dan betreft het hier een inbreuk op hun privacy. “Je moet het apart en expliciet vastleggen als je cameratoezicht hanteert om mensen op hun functioneren te kunnen aanspreken. Als je zegt dat je filmt ter beveiliging, mag je luie werknemers niet achteraf ineens aanspreken op wat er op die beelden staat”, aldus Engelfriet.

De Utrechtse snackbarhouder Hu Sihao heeft sinds vorig jaar een zelf een beveiligingscamera geïnstalleerd. “Ik weet ongeveer wat de regels zijn. Het belangrijkste is dat hij gericht moet zijn op de mensen in mijn zaak, niet daarbuiten. Hij hangt ook duidelijk in het zicht van de klant. Het was een kleine investering. Tot nu toe hebben we de beelden nog nooit nodig gehad. Gelukkig maar!”

Lees ook:
Stap nu over op digitaal »

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Bedrijfshulpverlening (bhv) is een onderwerp dat voor de meeste mkb-ondernemers niet bovenaan hun to-dolijst staat. Maar eigenlijk zou dat wel moeten,…
Compliance is geen modewoord, maar een noodzaak om je bedrijf aan te passen aan het groeiende web aan nationale en internationale wet- en regelgeving….
Als directeur-grootaandeelhouder (dga) bezit je een unieke positie binnen het bedrijfslandschap. Deze rol combineert het directeurschap met…
Een CE-markering is meer dan een paar letters op een product. Met dit symbool laat je als ondernemer zien dat je product voldoet aan de EU-wetgeving op…
Ieder kwartaal is er weer nieuwe regelgeving waarmee zzp’ers en ondernemers te maken krijgen. Per 1 oktober 2023 gaat weer een aantal wetten en…
Ieder kwartaal is er weer nieuwe regelgeving waarmee zzp’ers en ondernemers mee te maken krijgen. Per 1 juli 2023 gaat weer een aantal wetten en…