Categorieën

In samenwerking met
Bij het oprichten van een bv (besloten vennootschap) kun je als ondernemer ervoor kiezen om je onderneming of een deel ervan in te brengen in de bv tegen uitgifte van aandelen. Dit kan op twee manieren gebeuren: ruisende inbreng en geruisloze inbreng. In dit artikel leggen we aan de hand van een praktisch voorbeeld het verschil uit.

Inhoudsopgave

Loop jij belastingvoordeel mis omdat je niet de juiste rechtsvorm voor je onderneming hebt gekozen? Check het met dit gratis whitepaper!

Verkoop of voortzetting

Bij ruisende inbreng wordt de inbreng gezien als verkoop aan de bv. Als ondernemer betaal je dan inkomstenbelasting over de gerealiseerde meerwaarde op de ingebrachte activa. Met andere woorden, de ondernemer wordt belast alsof hij of zij de activa verkoopt aan de bv.

 Bij geruisloze inbreng wordt de inbreng niet gezien als verkoop, maar als voortzetting van de onderneming binnen de bv. Als ondernemer hoef je dan geen inkomstenbelasting te betalen over de meerwaarde van de ingebrachte activa op het moment van inbreng. De fiscale claim op de inbreng wordt doorgeschoven naar de bv. Dit betekent dat de bv de belastingclaim over de meerwaarde in de toekomst moet voldoen bij de verkoop van de ingebrachte activa.

Belangrijkste verschillen tussen ruisende en geruisloze inbreng

Belasting 

Bij ruisende inbreng betaalt de ondernemer direct belasting over de meerwaarde van de ingebrachte activa, terwijl bij geruisloze inbreng de belastingclaim wordt doorgeschoven naar de bv.

Moment van belastingbetaling

Bij ruisende inbreng betaalt de ondernemer belasting op het moment van inbreng, terwijl bij geruisloze inbreng de belastingclaim wordt uitgesteld tot een later moment (bijvoorbeeld bij verkoop van de ingebrachte activa door de bv).

Complexiteit

Geruisloze inbreng kan complexer zijn dan ruisende inbreng vanwege de vereisten en voorwaarden die moeten worden nageleefd om in aanmerking te komen voor geruisloze inbreng.

Ruisende of geruisloze in de praktijk

Laten we eens kijken naar twee praktische voorbeelden om het verschil tussen ruisende en geruisloze inbreng bij het oprichten van een bv beter te begrijpen.

Voorbeeld 1: Ruisende Inbreng

Stel je voor dat Anna een eenmanszaak heeft waarin ze een webdesignbedrijf runt. Haar eenmanszaak heeft activa zoals computers, softwarelicenties en klantenbestanden, die in totaal een boekwaarde hebben van € 50.000. De werkelijke marktwaarde van deze activa is echter € 70.000 op het moment dat ze haar bedrijf wil omzetten naar een bv.

Als Anna ervoor kiest om haar bedrijf in te brengen in een bv via ruisende inbreng, wordt dit gezien als een verkoop aan de bv. Ze zal inkomstenbelasting moeten betalen over de gerealiseerde meerwaarde van € 20.000 (€ 70.000 – € 50.000). Deze belasting moet ze direct betalen op het moment van inbreng, zelfs als ze de € 70.000 niet daadwerkelijk ontvangt, maar in ruil daarvoor aandelen in de bv krijgt.

Voorbeeld 2: geruisloze inbreng

Laten we nu hetzelfde scenario bekijken, maar dit keer kiest Anna voor geruisloze inbreng.

Als Anna ervoor kiest om haar bedrijf in te brengen in een bv via geruisloze inbreng, wordt de inbreng niet gezien als een verkoop, maar als een voortzetting van haar bedrijfsactiviteiten binnen de bv. Anna hoeft geen inkomstenbelasting te betalen over de meerwaarde van € 20.000 op het moment van inbreng. In plaats daarvan wordt de belastingclaim doorgeschoven naar de bv. Dit betekent dat de bv de belastingclaim over de meerwaarde van € 20.000 in de toekomst moet voldoen, bijvoorbeeld wanneer de bv de activa verkoopt.

In dit voorbeeld heeft Anna ervoor gekozen om de belastingclaim uit te stellen door te kiezen voor geruisloze inbreng. Dit kan gunstig zijn als ze niet direct liquide middelen heeft om de belasting over de meerwaarde te betalen, en als ze van plan is haar webdesignbedrijf op lange termijn binnen de bv voort te zetten.

De keuze tussen ruisende en geruisloze inbreng hangt af van verschillende factoren, waaronder fiscale overwegingen, de aard van de activa en de lange-termijnplannen van de ondernemer en de bv. Ook moeten de intentieverklaringen voor een specifieke deadline binnen zijn bij de Belastingdienst. Het is verstandig om hierbij advies in te winnen van een fiscaal specialist of belastingadviseur om de beste keuze te maken voor jouw specifieke situatie.

Zorg dat je geen financiële voordelen laat liggen! Ontdek met dit whitepaper welke rechtsvorm het meest oplevert voor jouw bedrijf.

NOTRS logo

NOTRS, partner van De Zaak

Bij NOTRS geloven we dat notariële zaken sneller en eenvoudiger geregeld kunnen worden. Daarom kun je bij ons alles wat te maken heeft met de rechtsvorm van jouw onderneming, snel en gemakkelijk online wijzigen. Wij begeleiden voor ondernemers volledig online het gehele proces van de oprichting van een bv of holding, een statutenwijziging of aandelenoverdracht. Jij hoeft niet meer naar de notaris en bespaart jezelf een hoop tijd en papieren rompslomp. En dat doen we altijd tegen een vaste, scherpe lage prijs.

Bekijk alle artikelen van NOTRS >

Lees ook…
Wil je samen ondernemen met je levenspartner? Voordat je de sprong waagt, is het essentieel om de juiste rechtsvorm te kiezen. Deze keuze heeft grote…
i.s.m.
Een bv of holding biedt bescherming tegen de aansprakelijkheid voor schulden. Daarnaast betaal je met een bv een lager belastingtarief over de…
Wil je samen met beroepsgenoten een bedrijf oprichten? Dan kan een maatschap interessant zijn. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over…
Ga je internationaal ondernemen? Dan is het verstandig om extra goed na te denken over de rechtsvorm van je huidige of toekomstige bedrijf. In dit…
Sta je op het punt om samen met iemand een bedrijf te starten of over te nemen? Dan sta je voor een belangrijke keuze: ga je voor een vennootschap…
Bij het starten van een bedrijf is de keuze voor de juiste rechtsvorm cruciaal. Deze heeft immers grote gevolgen voor je financiën, belastingen,…