Wanneer je gaat starten met ondernemen is het verstandig om te beginnen bij het bepalen van de basis van je bedrijf: de rechtsvorm. Maar waar moet je dan precies op letten en wat zijn de verschillen? Je leest het hieronder.

Wist je dat je tot 30 september met terugwerkende kracht kan profiteren van je BV? Geruisloze inbreng is een fiscale regeling waar je gebruik van kan maken als je je eenmanszaak of vof omzet naar een BV. Ontdek direct wat jouw opties zijn

Inhoudsopgave

Overzicht van de rechtsvormen

De rechtsvormen verschillen van elkaar op vlakken als aansprakelijkheid, belasting, eigendom, wijze van oprichting, administratie en aantrekkelijkheid voor investeerders. Zo ben je persoonlijk aansprakelijk bij een eenmanszaak of Vof, en maar beperkt bij BV of stichting. Bij sommige rechtsvormen volstaat het om je in te schrijven bij de KvK, en voor andere moet je juist langs een notaris. 

Eenmanszaak

De eenmanszaak is het simpelst om op te zetten en past bij jou als je alleen een bedrijf wil starten. Als je een eenmanszaak hebt, ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je onderneming. Dit is een groot nadeel van het hebben van een eenmanszaak. Jij loopt dan het risico om persoonlijke bezittingen kwijt te raken als het mis gaat met je bedrijf. Deze rechtsvorm is af te raden in het geval dat je in een riskante markt gaat werken. 

Over opbrengsten uit een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting. Je kan in aanmerking komen voor verscheidene fiscale startersvoordelen, denk bijvoorbeeld aan de startersaftrek. Het is belangrijk goed te kijken naar wat fiscaal het voordeligst is. Neem als vuistregel dat wanneer je verwacht meer dan 100.000,- euro winst te behalen, een BV voordeliger is dan een eenmanszaak. Voor de oprichting van een eenmanszaak is alleen een inschrijving bij de KvK nodig. Je hoeft dus niet langs een notaris te gaan. 

Vof (Vennootschap onder Firma)

Een Vof past bij jou als je de onderneming start samen met iemand anders of met anderen. Net als bij de eenmanszaak kunnen de vennoten bij een Vof persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden van de onderneming. 

De Vof wordt op dezelfde manier belast als een eenmanszaak. Hou er rekening mee dat elke vennoot afzonderlijk inkomstenbelasting betaalt. Elke vennoot dient dus voor zichzelf na te gaan of hij of zij in aanmerking komt voor de fiscale startersvoordelen. Voor de oprichting van een Vof is ook alleen een inschrijving bij de KvK voldoende, met dezelfde gevolgen als bij een eenmanszaak. Wel is een Vof contract aan te raden. 

BV (Besloten Vennootschap)

Een BV heeft een afgescheiden vermogen. Dit betekent dat je in principe niet persoonlijk aansprakelijk bent voor schulden van de BV. Met als groot voordeel: jouw huis, bankrekening en auto zijn veilig. 

Bij hoge winst is een BV voordeliger dan een eenmanszaak. Dit komt omdat de BV belast wordt via de vennootschapsbelasting. Neem als vuistregel dat wanneer je verwacht meer dan 100.000,- euro winst te halen, een BV voordeliger is dan een eenmanszaak. De BV straalt ook professionaliteit uit. Door het gescheiden vermogen weten de investeerders dat hun geld in het bedrijf blijft. Verder heb je het voordeel dat je aandelen kan uitgeven aan investeerders, wat investeren in jouw bedrijf aantrekkelijk maakt.

Stichting

Een stichting is de ideale rechtsvorm wanneer je beoogt een goed doel of culturele instelling te starten. Een stichting mag niet enkel gericht zijn op winst maken om dit bijvoorbeeld aan het bestuur uit te keren. Eventuele gemaakte winst moet worden ingezet voor het maatschappelijk doel van de stichting. Ook de stichting wordt belast via de vennootschapsbelasting en wordt opgericht met de hulp van een notaris. Je kan dit eenvoudig digitaal doen, zodat je de deur niet uit hoeft. 

Twijfel je tussen een eenmanszaak en BV?

Doe de test! Kan jij de volgende vragen allemaal met nee beantwoorden? Kies dan voor een eenmanszaak. Is je antwoord op één van deze vragen ja? Kies dan voor een BV.

  • Verwacht jij met je onderneming een winst van € 100.000,- of meer te behalen? 
  • Ga je grote risico’s lopen bij het uitvoeren van activiteiten met je onderneming? 
  • Heeft je onderneming financiering nodig van investeerders? 

Benieuwd of jij met terugwerkende kracht kan profiteren van geruisloze inbreng? Ontdek direct je opties >

Picture of Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
Wil je samen ondernemen met je levenspartner? Voordat je de sprong waagt, is het essentieel om de juiste rechtsvorm te kiezen. Deze keuze heeft grote…
De besloten vennootschap is een rechtspersoon met een in aandelen verdeeld kapitaal, waarin de aandeelhouders met een of meer aandelen deelnemen. Wat…
i.s.m.
Overweeg je de stap om van je eenmanszaak een besloten vennootschap (bv) te maken? Dat kan een slimme zet zijn vanwege de vele voordelen die een bv…
i.s.m.
Een holdingstructuur is een zakelijk concept dat steeds populairder wordt onder ondernemers en investeerders. Het is een strategische zet die…
Ga je internationaal ondernemen? Dan is het verstandig om extra goed na te denken over de rechtsvorm van je huidige of toekomstige bedrijf. In dit…
Sta je op het punt om samen met iemand een bedrijf te starten of over te nemen? Dan sta je voor een belangrijke keuze: ga je voor een vennootschap…