Advies van Bauco van der Meulen, adviseur bij De Zaak
“Ja, een vennoot is vanaf het moment dat hij deel uitmaakt van een VOF hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden. Een schuldeiser kan dus ook een ‘oude’ schuld volledig bij een nieuwe vennoot opeisen.”
“Maar als de schuld is ontstaan in de periode voordat de nieuwe vennoot tot de VOF toetrad, heeft deze wel een claim voor het volledige bedrag bij de vennoten die al wél in de VOF zaten toen de schuld ontstond.”
Een voorbeeld
“Een voorbeeld om dit te verduidelijken. In een VOF zitten drie vennoten en deze VOF heeft een schuld van € 99,- bij een externe partij. Twee van de vennoten zaten al in de VOF toen de schuld ontstond, de derde trad daarna pas toe.
“De schuldeiser eist zijn geld op bij de vennoot die tot de VOF toetrad nadat de schuld ontstond. Dat kan dus. Deze vennoot betaalt het volledige schuldbedrag terug. Dan kan deze vennoot € 99,- claimen bij de andere twee vennoten.”
“Had de vennoot al wel in de VOF gezeten op het moment dat de schuld ontstond, dan heeft hij een claim van tweederde van het schuldbedrag bij de andere twee vennoten.”
“Het is misschien goed om uit te leggen wat ‘hoofdelijk aansprakelijk zijn’ inhoudt. Het betekent kort gezegd, dat schuldeisers ook het privévermogen van, in dit geval, de vennoten kunnen aanspreken. Een VOF is namelijk geen rechtspersoon en daarom formeel geen contractpartij. Dat zijn de vennoten.”
Lees meer over aansprakelijkheid van bestuurders in dit artikel »
Lees hier meer over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Leden van de De Zaak kunnen met al hun vragen bij onze adviseurs terecht. Onbeperkt.
Stuur een mail naar: support@dezaak.nl! Nog geen lid? Bekijk hier alle mogelijkheden > |