Categorieën

Bamboe producten schieten als paddenstoelen uit de grond; net als de plant zelf! Dat is niet zo vreemd, want deze groene stengels hebben heel veel voordelen vergeleken met gewoon hout. Het is bijvoorbeeld zeer sterk en antibacterieel en daarmee een ideale grondstof voor diverse producten. Daarbij groeit het dus super snel en door te kiezen voor bamboe, hoeven er geen oerbossen meer gekapt te worden. Jij kunt daar als ondernemer ook je steentje aan bijdragen, door te kiezen voor bamboe toiletpapier bijvoorbeeld!

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

1. Wat is bamboe toiletpapier?

Bamboe toiletrollen zijn een duurzaam toiletpapier en een milieuvriendelijk alternatief voor traditioneel toiletpapier. Het wordt gemaakt van pulp van bamboehout in plaats van gewoon hout. Bamboe wc-papier is dus bosvriendelijk. Het ziet eruit en voelt aan als gewoon toiletpapier, maar dan zonder de negatieve impact op het milieu. Bamboe heeft van nature anti schimmel eigenschappen en de plant kan daardoor zonder pesticiden of chemicaliën verbouwd en geproduceerd worden. Het papier dat van 100% organische bamboe wordt gemaakt, is zowel hygiënisch als volledig biologisch afbreekbaar. Dit toiletpapier is bovendien erg zacht en zeer sterk, waardoor je minder nodig hebt tijdens het afvegen. Beter kan je dus eigenlijk niet kiezen voor het dagelijks toiletbezoek van je personeel en je klanten.

2. Waarom is bamboe toiletpapier goed voor het milieu?

Het gebruik van bamboe wc papier heeft verschillende milieuvriendelijke voordelen. Ten eerste zorgt het ervoor dat er minder bomen gekapt hoeven te worden. Bomen spelen een cruciale rol in het absorberen van CO2 en het produceren van zuurstof, dus door te kiezen voor bamboe toiletpapier help je ontbossing tegen te gaan.

Daarnaast vereist de productie van bamboe toiletpapier minder water en energie dan traditioneel toiletpapier gemaakt van houtpulp. Bamboe groeit snel en heeft minder water nodig dan bomen, waardoor de impact op schaarse natuurlijke hulpbronnen wordt verminderd. Zoals we hierboven ook al even noemden, hoeven er voor het productieproces ook geen chemicaliën te worden gebruikt om de plant tegen schimmels te beschermen. 

Bovendien is bamboepulp biologisch afbreekbaar en composteerbaar. Dit betekent dat na gebruik het toiletpapier kan worden afgebroken zonder schadelijke stoffen achter te laten in de bodem of waterwegen.

3. Voordelen van bamboe

Het gebruik van bamboe in plaats van gewoon hout heeft vele voordelen. Ten eerste is bamboe ontzettend sterk en duurzaam. Het is zelfs sterker dan staal! Daarbij is het ook een flexibel materiaal dat niet snel breekt. Dit betekent dat producten gemaakt van bamboe langer meegaan en minder snel slijten. Dit zijn belangrijke pluspunten voor bijvoorbeeld bestek en servies in je kantine.

Daarnaast heeft bamboe natuurlijke antibacteriële eigenschappen, waardoor het een hygiënische keuze is voor items als bestek en bamboe wc-papier. Het helpt de verspreiding van bacteriën en schimmelvorming tegen te gaan, wat vooral belangrijk is in de toiletten, keukens en kantine.

Bamboe groeit ook veel sneller dan gewoon hout. Terwijl gewone bomen tientallen jaren nodig hebben om volgroeid te raken, kan bamboe binnen enkele maanden tot volledige hoogte groeien. Dit maakt het een zeer hernieuwbare grondstof en draagt bij aan het behoud van onze bossen. Bovendien draagt de teelt van bamboe ook bij aan een schonere lucht! De plant heeft een hoge CO2-opslag. Als de stengels groeien, neemt bamboe zo’n 35% meer koolstof op en laat 35% meer zuurstof vrij dan andere bomen gemiddeld doen. Wanneer de bamboebossen goed worden beheerd, is het dus een zeer efficiënt en milieuvriendelijk systeem.

Als onderneming kun je, door zichtbaar duurzame keuzes te maken, een significant verschil maken voor het milieu en je imago verbeteren. Zeker wanneer je kiest voor een leverancier die de rollen per stuk verpakt in een aantrekkelijke wrapper (uiteraard gemaakt van bamboe en bedrukt met inkt die afkomstig is uit plantaardige oliën) en deze zichtbaar in de toiletten plaatst. Alleen al door de overstap op bamboe wc-papier levert jouw onderneming een grote bijdrage aan een beter milieu.

4. Iets over het productieproces

Het productieproces van bamboe toiletpapier is relatief eenvoudig en milieuvriendelijk. Binnen enkele maanden kunnen de bamboestengels al worden geoogst. Ze worden dan fijngehakt, gemengd met water en verwerkt tot pulp. Deze pulp wordt vervolgens uitgerold tot dunne vellen en gebruikt om het toiletpapier te maken. Het gehele proces vereist aanzienlijk minder chemicaliën dan bij traditioneel toiletpapier en heeft daardoor een lagere impact op het milieu.

Bamboe toiletpapier is niet alleen een duurzaam alternatief voor gewoon toiletpapier, maar het biedt ook tal van voordelen voor het milieu. Door als ondernemer te kiezen voor bamboe, draag je bij aan het behoud van bossen, vermindering van water- en energieverbruik en verminderde verspreiding van schadelijke stoffen. Dus waarom zou je niet overstappen op dit milieuvriendelijke wonderkind?

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
In de huidige, sterk verbonden wereld heeft cybersecurity een evolutie doorgemaakt. Wat ooit een optionele maatregel was, is nu een onmisbare…
Als je een zakelijke ruimte optimaal wilt benutten, zijn er enkele dingen die je kunt doen. Het inrichten van een ruimte kan voor sommigen eenvoudig…
In het huidige zakelijke landschap is de perceptie van klanten als absolute ‘koning’ of ‘koningin’ aan het verschuiven. Hoewel klanten van het…
Kerst is één van de leukste feestdagen van het jaar. Wij hebben ervoor gezorgd dat liefde, familie en gezelligheid centraal staan tijdens deze…
Verzenden kan stressvol zijn vooral als je niet weet welk type pakketje geschikt is voor je goederen. Verpakking moet goed gekozen worden zodat het…
In de wervelende wereld van marketing sta je als bedrijf elke dag opnieuw voor uitdagingen die net zo dynamisch zijn als de markt zelf. In deze…