Categorieën

Het is slecht weer, maar je moet. Als ondernemer ontkom je er soms niet aan en moet je bij storm echt de weg op. Je hebt een afspraak waar je moet zijn of er moet een pakket worden bezorgd. Kortom, soms is het niet anders. Hoe kun je het beste omgaan met slechte weersomstandigheden en proberen schade zo veel mogelijk te voorkomen?

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Regen, wind of zelfs sneeuw

In Nederland hebben we te maken met veel verschillende soorten weer. Zo kan het hard regenen, waaien en sneeuwen. Al deze weersomstandigheden kunnen zorgen voor een hoger risico op ongelukken en dus schade. Vanaf windkracht 9 is er sprake van een storm. Tijdens een storm moet je dus extra goed opletten. Dit is zeker het geval wanneer je over dijkwegen, viaducten of bruggen rijdt. Harde windstoten kunnen er namelijk voor zorgen dat je uit balans raakt, waardoor je auto zomaar naar de verkeerde kant toe slingert. Wanneer een storm gepaard gaat met sneeuw, hagel of regen, is het al helemaal risicovol om de weg op te gaan. Moet je nou echt weg en ga je tijdens verraderlijke weersomstandigheden toch de weg op? Dan is het verstandig om gebruik te maken van onderstaande tips.

Tips wanneer je toch de weg op moet tijdens een storm:

Tip 1: Houd rekening met andere weggebruikers

Je kunt je nog zo goed aan de verkeersregels houden, soms komt het toch voor dat andere weggebruikers zich onvoorspelbaar gedragen. Dit is zeker het geval tijdens een zware storm. Probeer dan ook extra goed op de andere weggebruikers te letten en probeer zo goed mogelijk vooruit te kijken.

Tip 2: Vermijd wegen met bomen

Het is verstandig om wegen met bomen langs de weg zoveel mogelijk te vermijden wanneer je rijdt tijdens zware windstoten. Een boom zou namelijk loshangende takken kunnen hebben en deze zouden door krachtige wind naar beneden kunnen vallen. Dit kan dan weer schade aan je auto veroorzaken. Daarnaast loop je ook nog het risico op omvallende bomen.

Tip 3: Matig je snelheid en houd afstand

Tijdens slechte weersomstandigheden kun je het best je snelheid matigen en extra afstand houden van andere weggebruikers. Op die manier kun je beter vooruit kijken en heb je meer tijd om te anticiperen op eventuele gevaarlijke situaties. Zeker wanneer je in een busje rijdt, is het verstandig om een lagere snelheid aan te nemen. Tijdens een storm kan het namelijk flink waaien en dan ben je in een busje extra gevoelig voor zware windstoten.

Tip 4: Houd je stuur met twee handen vast

Het is altijd slim om je stuur met twee handen vast te houden, maar dit is zeker het geval tijdens slechte weersomstandigheden. Het kan namelijk wat moeilijker zijn om de auto onder controle te houden. Dit is zeker het geval wanneer het flink waait. Ook wanneer je langs een vrachtwagen rijdt, kun je beter anticiperen op de zuigende werking die ontstaat bij het passeren ervan. Wanneer je het stuur goed vasthoudt, kun je het beste reageren bij een harde windstoot en een onverwachte slinger voorkomen.

Tip 5: Ga niet de weg op met een aanhanger

Wanneer je gaat rijden met een aanhanger tijdens harde wind, kan deze omver worden geblazen. Dit is zeker het geval wanneer de aanhanger licht beladen is. Hoef je dus niet per se met de aanhanger te rijden? Doe dit dan ook niet.

Tip 6: Anticipeer bij te veel water op de weg

Heb je te maken met wateroverlast en merk je dat de auto onbestuurbaar wordt? Haal dan je voet rustig van het gas af. Stuur niet bij en rem ook niet af, want dan kun je gaan slippen.

En dan toch, schade

Tijdens sommige stormen wordt er code rood afgegeven, zoals bijvoorbeeld bij storm Ciara. Blijf thuis wanneer dit het geval is en wanneer je niet per se de weg op hoeft. Code rood wordt niet zomaar afgegeven. Beperk de risico’s wanneer je toch met storm op pad moet.

Loop je toch schade op bij een zware storm? Dan is het handig als je een (beperkte) cascodekking hebt. Hierbij wordt vastgesteld of de schade nog gerepareerd kan worden, of het repareren van de auto het nog waard is, wat de waarde van de auto was voor het oplopen van de schade en hoe groot de schade is. Wanneer stormschade wordt vergoed, heeft dit geen invloed op je premie. De meeste verzekeraars zoeken bij schade graag met je mee naar een oplossing. Uiteraard kun je schade het beste voorkomen, maar wanneer je het toch oploopt, is het altijd fijn als je goed verzekerd bent.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Streef jij naar een diepere verbinding met jouw doelgroep en duurzame groei? Alleen maar een product of dienst aanbieden is vandaag de dag niet meer…
Iedereen moet eraan geloven, of je nu wilt of niet. Dat klinkt negatiever dan het is, want het verduurzamen van je bedrijf is behalve een nuttig ook…
Een effectief risicomanagement binnen zorginstellingen is van groot belang. Zo draagt risicomanagement zorg voor de patiëntveiligheid, maar ook voor…
Ladeblokken en schuifdeursystemen zijn twee essentiële en praktische elementen in moderne interieurontwerpen. Ze bieden niet alleen…
De kerst komt er weer bijna aan. En iedereen brengt die dagen op zijn eigen manier door. Zorg ervoor dat waar je ook bent en met wie je ook wilt…
In de dynamische wereld van digitale marketing is het cruciaal om een betrouwbare partner te hebben die je helpt om je online doelen te bereiken….