Als ondernemer met personeel is het uitvallen van personeel een groot risico. Het kan vaak voorkomen en de kosten die het met zich meebrengt zijn fors. Je kunt je beschermen tegen dit risico met een verzuimverzekering. Misschien heb je er wel eens over gehoord, maar heb je nooit de tijd gehad om je erin te verdiepen. In dat geval is dit artikel iets voor jou. We leggen je namelijk snel en simpel uit wat een verzuimverzekering is en waar je op moet letten bij het afsluiten ervan.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wat is een verzuimverzekering?

Als een werknemer van jouw bedrijf door ziekte niet meer kan werken, dan ben je verplicht om een bepaald percentage van het brutoloon door te blijven betalen. De eerste twee jaar is dat in ieder geval 70%. In bepaalde gevallen is het zelfs verplicht om in het eerste jaar het volledige salaris door te blijven betalen. 

Stel dat een werknemer 40 duizend euro bruto verdient. Op jaarbasis kost de uitval van die werknemer de ondernemer al gauw een ton. Niet alleen moet het salaris van de uitgevallen werknemer namelijk doorbetaald worden, er moet ook een vervanger geregeld worden. 

Een verzuimverzekering biedt dekking in zulke situaties. Zeker voor sommige kleine bedrijven kan een zieke werknemer het einde van het bedrijf betekenen. Een verzuimverzekering biedt bescherming tegen dit risico.

Percentages

Zoals we net al noemden ben je vaak verplicht in het eerste jaar 100% van het loon door te blijven betalen en in het tweede jaar 70%. Je hoeft dit echter niet volledig te verzekeren. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om in het eerste jaar maar 70% te verzekeren. Zo breng je de maandelijkse premies omlaag, maar neem je wel zelf iets meer risico.

Eigen risico

Net als bij veel andere verzekeringen, is er bij de verzekering ziekte werknemer sprake van een eigen risico. Het eigen risico houdt in dit geval het aantal werkdagen in dat de werkgever zelf opdraait voor de kosten van het verzuim. Over het algemeen is het verplicht om minimaal 10 werkdagen verzuim zelf te betalen als werkgever. 

Om tot een lagere premie te komen, kun je ervoor kiezen om de eigen risicotermijn te verhogen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om niet de eerste 10 dagen, maar de eerste 30 dagen verzuim per werknemer voor eigen rekening te nemen. Hoewel je premie daalt, neemt wel je risico toe. Hierin moet je dus zelf een afweging maken.

Inkomensaanvulling

Als een werknemer twee jaar lang ziek is geweest, dan komt hij of zij in de WIA terecht. De werknemer krijgt dan een uitkering van de overheid. Dit is echter geen vetpot. Je kunt er daarom als werkgever voor kiezen om een inkomensaanvulling op te nemen in je polis. Dit houdt in dat de verzekeraar extra geld blijft uitkeren aan zieke werknemers, bovenop de uitkering die ze ontvangen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
In een wereld die steeds bewuster wordt van het milieu en klimaatverandering, is duurzaam ondernemen geen optie meer, maar een noodzaak….
De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) bracht een echte revolutie teweeg in de marketingwereld. Wat voorheen een tijdrovende en…
Geef jij wel eens relatiegeschenken aan klanten? Het eind van het jaar is een tijd waarin dit vaak gebeurt, net als kerstpakketten eigenlijk: beide…
Het is superbelangrijk om je kantoor zo in te richten dat het een fijne plek is om te werken en je productiviteit verhoogt. Je moet een goede mix…
Ben jij en je team veel op de weg? Je weet dan hoeveel tijd je kwijt bent aan administratie. Denk aan al die uren, gemiddeld 33 per maand, die je…
Payhawk introduceert vandaag het nieuwe ‘Enterprise Plan’, dat inspeelt op nieuwe productfuncties en een partnerschap met Microsoft. Het bedrijf is…