Categorieën

Een ongeval zit in een klein hoekje, ook als je met de auto in het buitenland bent voor werk of privé. Wanneer je schade oploopt in Nederland, weten veel mensen hoe je hiermee omgaat. Maar waar moet je rekening mee houden als je een aanrijding in het buitenland krijgt? Door deze 10 stappen te volgen, los je de situatie zo veilig en goed mogelijk op.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Stap 1: blijf op de plaats van het ongeluk

Veel mensen weten het wel, maar het is toch belangrijk om het nog even te melden. Rijd nooit door wanneer je betrokken bent bij een ongeluk.

Alle betrokken voertuigen moeten op de plaats van het ongeval blijven, zodat alles zo goed mogelijk kan worden opgelost. Rijd je wel door? Dan is dit strafbaar.

Stap 2: breng jezelf en anderen in veiligheid

Zorg ervoor dat zowel jij en anderen in veiligheid worden gebracht. Zijn er gewonden gevallen? Dan is het belangrijk dat je ze zo goed mogelijk helpt en het alarmnummer belt wanneer dit nodig is.

Wanneer je je in één van de Europese landen uit de Europese Unie bevindt, kun je altijd 112 bellen.

Stap 3: markeer de plaats van het ongeval

Om een veilige situatie te creëren, is het belangrijk dat je de plaats van het ongeval goed markeert. Dit doe je door de waarschuwingslichten van je auto aan te zetten, een lichtgevend hesje aan te trekken en de gevarendriehoek neer te zetten. Zorg dat deze altijd in de auto aanwezig zijn.

Wanneer je de gevarendriehoek neerzet, moet deze op de snelweg op ongeveer 100 meter afstand worden geplaatst. Binnen de bebouwde kom is dit een afstand van 30 meter.

Stap 4: ga zo veel mogelijk aan de kant

Om het andere verkeer zo min mogelijk te hinderen, is het belangrijk dat de betrokken auto’s zo veel mogelijk aan de kant staan.

Stap 5: wissel gegevens uit

Het is belangrijk dat alle betrokken partij(en) gegevens met elkaar uitwisselen. Denk bij deze gegevens aan het kenteken, naam, adres, de verzekeringsmaatschappij en het polisnummer.

Tip: het is altijd verstandig om te vragen of je een foto van het paspoort of de identiteitskaart van de andere betrokkenen mag maken.

Stap 6: probeer een goed beeld van de situatie te schetsen

Naast de gegevens van de andere betrokkenen, kan het waardevol zijn om de gegevens van eventuele getuigen te noteren.

Zij kunnen helpen bij het schetsen van een goed beeld van de situatie. Daarnaast is het verstandig om foto’s te maken van de schade en eventueel zaken als remsporen of glassplinters.

Stap 7: vul het Europees schadeformulier in

Samen met de andere betrokkenen moet je het Europees schadeformulier invullen. Kijk goed wat er in het formulier staat en vul het zo goed mogelijk in.

Let op dat je nooit een schuldbekentenis of twijfelachtige documenten ondertekent.

Stap 8: waarschuw de politie

Is de politie nog niet ter plekke? Zorg er dan voor dat je hen waarschuwt. Wanneer de politie een proces-verbaal opmaakt, is het belangrijk dat je het nummer van het proces-verbaal noteert.

Stap 9: grijp in bij verwondingen

Ben je zelf (licht) gewond geraakt? Dan is het verstandig om naar de dokter te gaan en een bewijs van jouw verwondingen laat stellen. Wanneer je dit doet, kan dit je later helpen bij het indienen van een verzekeringsclaim.

Stap 10: informeer je verzekeraar

Heb je een aanrijding in het buitenland gehad ? Dan is het belangrijk dat je je verzekeraar informeert. Ook wanneer de auto nog wel verder kan rijden, is het belangrijk dat je dit doet. Je hoeft hiervoor geen buitenlandse verzekeraar in te schakelen. Jouw eigen verzekeraar kan dit vaak prima oplossen.

Met een internationaal verzekeringsbewijs kun je aantonen dat je auto verzekerd is. Dit bewijs staat ook wel bekend als ‘de groene kaart’.

Terug in Nederland regel je de schade met de verzekeraar van de tegenpartij of zijn Nederlandse vertegenwoordiger.

Tip: controleer je verzekering voordat je naar buitenland gaat

Belangrijk is om te weten welke verzekeringsdekkingen je binnen je verzekering hebt, als je in het buitenland een schade of ongeval hebt.

Denk hierbij aan:

  • Recht op pechhulp
  • Recht op vervangend vervoer
  • Recht op onkostenvergoeding of huurauto

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Hoewel de werkloosheid de afgelopen tijd gestegen is, blijft het aantal openstaande vacatures (CBS) bij bedrijven nog heel groot. Voor veel bedrijven…
Tegenwoordig is efficiënt netwerkbeheer niet langer meer een luxe maar een noodzaak. Gezien we leven in een tijd waarin technologie een belangrijke…
Als je wilt stoppen met je bedrijf dan is dat vaak een emotionele stap. Jaren heb je er je ziel en zaligheid in gelegd en nu komt daar een eind aan….
In de immer competitieve wereld van online zichtbaarheid is het essentieel om je plek in de zoekresultaten van Google te optimaliseren. Stel je voor…
Wanneer je gebruik wilt maken van een bedrijfsfinanciering die flexibel meegroeit met de financieringsbehoefte van jouw onderneming, dan is een…
Nederland krijgt er steeds meer ZZP’ers bij. Dagelijks worden er nieuwe eenmanszaken ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en niemand kijkt er…