Categorieën

"Ik ben healer", antwoordt André Visch op de vraag hoe hij zijn werk zou samenvatten. Samen met een compagnon runt hij Heelhuus Gezondheidscentrum in het Gelderse plaatsje Warnsveld. Het Heelhuus lijkt enerzijds een traditioneel gezondheidscentrum, met diverse behandelkamers en een wachtruimte. Anderzijds heeft het iets weg van een yogastudio, door de boomstronken en bamboepatronen die je her en der tegenkomt. Maar het is geen van beide.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

In
het gezondheidscentrum worden mensen zowel volgens de Westerse als de Oosterse geneeskunde behandeld. André: “Mensen die bij mij komen hebben over het algemeen klachten waar de Westerse wetenschap geen bevredigende oplossing voor heeft. Ik werk meestal vanuit de Oosterse geneeskunde en ik kan energie van mensen in beweging zetten wanneer het hapert.”

Een kleurenblinde kan geen rood zien

“Mensen die dat zweverig vinden, vind ik zelf zweverig. Als je gelooft dat er niets meer is dan wat jij waarneemt, sta je wat mij betreft niet met twee benen op de grond. Maar iedereen mag van mij geloven wat hij wil. Ik wil niemand bekeren. Let’s agree to disagree, zeg ik tegen sceptici. Ik kan ook niet uitleggen wat ik zie aan mensen die het niet zien. Net als dat je aan een kleurenblinde niet kunt uitleggen hoe de kleur rood eruitziet. Overigens is het zo dat vrijwel ieder mens kan wat ik kan. Je moet er alleen voor openstaan en het ontwikkelen. Ik geef cursussen waarin ik mensen leer aura’s zien. Als ik honderd man train zijn er na een paar sessies maar twee of drie die geen aura’s kunnen zien.”

Slechte ogen

Als kind zag André al vreemde vlekken om mensen heen. “Ik dacht dat ik slechte ogen had. Ik kom uit een strenggelovig Veluws gezin dus je moest vooral niet te gek doen. Pas toen ik een keer een plaatje van een aura zag, dacht ik ‘verrek, dat is wat ik zie!’.”

Ernstig ziek in Japan

Daarmee begon voor André een zoektocht. “Ik ben de bieb ingedoken en heb van alles gelezen over aura’s en aanverwante zaken. Mensen zeiden dat ik het me inbeeldde, maar ik heb het niet afgedaan als onzinnig. Ik ben afgegaan op wat ik waarnam.” Doordat hij op hoog niveau aan karate deed kwam hij wel eens in Japan. “Ik ontdekte dat de mensen daar helemaal niet zo afwijzend stonden tegen dingen die in het Westen wellicht als paranormaal bestempeld worden. Terwijl ik in Japan was werd ik ernstig ziek en de arts die mij behandelde stond toevallig erg open voor alternatieve geneeswijzen. Dit bevestigde mij in mijn zoektocht.”
Op dat moment werkte André nog in een praktijk als fysiotherapeut. “Een Schotse vrouw die ik behandelde zag aan mij dat ik bepaalde zaken waar kon nemen en bood aan mij te helpen dit te ontwikkelen. Twee jaar lang heb ik privéles van haar gehad en heb ik veel geleerd op het gebied van energie en wat je ermee kunt doen.” Aansluitend heeft hij lessen gevolgd bij diverse leraren en aan de International Academy of Consciousness in Londen. Hij startte een praktijk in Velp waar hij mensen behandelde volgens de Chinese geneeskunde en als manueel therapeut.

Profvoetballers en terminale patiënten

“In die tijd behandelde ik heel veel profvoetballers. Ik hielp ze hun energie te gebruiken om zich mentaal voor te bereiden op een wedstrijd. Ik had aan niemand in mijn omgeving verteld waar ik mee bezig was. Tot een vriendin van mij kanker kreeg en nog maar drie maanden te leven had. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om haar niet te vertellen dat ik bepaalde dingen kan met energie. Toen ik het haar vertelde viel ze zowat van haar stoel, want ik kom nogal over als een nuchtere vent. Ik ben haar gaan behandelen met de intentie haar vitaal te houden en haar energie te laten stromen. Na drie maanden bleek de kanker verdwenen en was ze helemaal schoon. Dat had ik niet verwacht.”
De vrouw vertelde aan iedereen die het maar horen wilde dat zij door de behandeling van André ineens schoon was. “Zo veranderde mijn patiëntenkring ineens van voetballers naar opgegeven mensen. Dus mijn bedrijf werd ineens een healerspraktijk. Het werken met voetballers was leuk, maar dit was veel fascinerender.”

Een tussenstop in je leven

André kreeg ook veel mensen in zijn praktijk die kampten met een burn-out. “Zo kwam ik op het idee om een kuuroord te beginnen, een plek die kan dienen als tussenstop in je leven waar je energie op kunt doen om je reis te vervolgen. In Japan had ik de ryokans gezien, plekken waar je in de watten wordt gelegd en helemaal tot jezelf kan komen. Toen ik de kans kreeg om op de Bronsbergen in Zutphen een ryokan te starten, greep ik die. Die keuze maakte ik puur op gevoel. Het was niet rationeel want het plan was financieel niet goed onderbouwd. Uiteindelijk is het een goed en rendabel kuuroord geworden.”
Desondanks is Ryokan de Bronsbergen na tien jaar ter ziele gegaan. “We hadden een goed winstjaar achter de rug en een deel van die winst geherinvesteerd”, vertelt André. “Maar toen werd de weg tussen Dieren en Zutphen afgesloten. Onze omzet kelderde meteen met 50 procent. Na drie maanden hadden we geen rooie cent meer om ons personeel te betalen. Door de verkeerde start waren we te zwaar gefinancierd en konden we het niet uitzingen. We hebben geprobeerd een doorstart te maken, maar dat is niet gelukt. Alleen ons gezondheidscentrum kon een doorstart maken, dat is nu het Heelhuus.”

Schaf het geld af

Met zijn compagnon en acht man personeel runt hij dat nu met veel plezier. Geld is geen drijfveer. “Ik heb nog nooit een behandeling geweigerd omdat iemand het niet kon betalen. Van mij mogen ze het geld vandaag afschaffen, het maakt meer kapot dan het goed doet. Als ik morgen voor niks zou moeten werken zou ik hetzelfde blijven doen.”

5 tips van André om als ondernemer gemotiveerd en in balans te blijven

1. Werk niet om… 
“…een tekort aan te vullen. Bijvoorbeeld niet alleen maar voor het geld. Werk vanuit passie. Dát geeft energie.”
2. Beteken iets…
“…voor de samenleving en dan niet alleen door belasting te betalen. Doe dat, als ondernemer, vanuit je hart. Dat geeft voldoening, meer dan wanneer je het voor je ego doet.”
3. Neem tijd…
“…om te herstellen. Je moet niet enkel werken. Neem recovery tijd! Sporten is goed, maar doe ook iets waarbij je je meer op je bewustzijn focust, zoals meditatie. Doe een cursus mindfulness als je vastloopt. Dan leer je anders naar dingen te kijken.”
4. Zoek… 
“…een klankbord. Veel ondernemers zijn einzelgänger. Maar iemand nodig moet jou je blinde vlekken laat zien.”
5. Heb aandacht… 
“…voor je thuisbasis. Blind van ambitie een topbedrijf opbouwen – en niet meer zien dat je vrouw ongelukkig is en je kinderen het verkeerde pad opgaan. ME’ers noem ik ze: schild voor en doorlopen. Word geen ME’er.”

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Jaarlijks krijgen een miljoen mensen in Nederland te maken met grensoverschrijdend gedrag op werk, zoals pesten, seksuele intimidatie en discriminatie….
De gezondheid en het welzijn van werknemers zijn cruciaal voor het succes van elk bedrijf. Een arbo-arts speelt hierin een sleutelrol. Dit is een…
Heb je personeel in dienst? Dan is het cruciaal om te weten wat te doen bij een bedrijfsongeval. Elk jaar gebeuren er honderden bedrijfsongevallen op…