Inflatie vreet aan het budget van je medewerkers. Dat kan financiële stress opleveren. De vraag is: wat doe jij als werkgever? Hoe kun je je medewerkers ondersteunen zonder je eigen financiële positie in gevaar te brengen? Lees alles over inflatiecorrectie en ontdek welke maatregelen jij kunt nemen om talent te behouden en je team gemotiveerd te houden in uitdagende tijden.

In het kort

  • Inflatiecorrectie behoudt koopkracht, maar is kostbaar voor werkgevers.
  • Het is niet verplicht, tenzij vastgelegd in een cao.
  • Loonsverhogingen helpen personeel behouden en ontevredenheid voorkomen.
  • Alternatieven zijn bonussen, hogere reiskosten of onbelaste extraatjes.

Inhoudsopgave

Vul de gratis checklist in om direct te beoordelen hoe goed jij momenteel jouw HR-zaken op orde hebt.

Wat is inflatiecorrectie?

Inflatiecorrectie is de verhoging van salaris met het percentage van de inflatie. Voor een medewerker betekent dit koopkrachtbehoud. Voor werkgevers is het een kostenstijging, zeker in tijden van hoge inflatie. Want als je een inflatiecijfer van boven de 10 procent wil compenseren, betekent dit dat het loon van je medewerkers flink omhoog gaat.

Welke financiële impact heeft inflatiecorrectie op je bedrijf?

Dit heeft uiteraard grote gevolgen voor de financiën van je onderneming. De vraag is dan ook: moet je als werkgever je medewerkers inflatiecorrectie op hun salaris geven zodat ze koopkracht behouden?

Zijn werkgevers verplicht om inflatiecorrectie toe te passen?

Nee, er is geen sprake van regelgeving die je als werkgever verplicht om extra salaris te geven bij prijsstijgingen.

Rol van cao-onderhandelingen bij inflatiecorrectie

In cao-onderhandelingen wordt wel flink ingezet op loonsverhogingen om zo te compenseren voor de verhoging van de prijzen. Of je het loon kunt verhogen en met welk percentage, hangt vooral af van de financiële positie van je onderneming en de economische vooruitzichten.

Waarom passen werkgevers inflatiecorrectie toe?

Als werkgever sta je voor de lastige vraag of je jouw medewerkers in verband met de stijging van de kosten een inflatiecorrectie moet geven. Het kan verstandig zijn om het salaris van je medewerkers een paar procent te verhogen. Een paar redenen hiervoor zijn:

  • Sommige medewerkers komen in de problemen door de stijgende prijzen bij inflatie. Dat zorgt voor onrust en dat kan invloed hebben op prestaties.
  • Door de krappe arbeidsmarkt heeft personeel een sterke onderhandelingspositie.
  • Als werkgever kun je door goede loonafspraken flexibel en loyaal personeel aantrekken en je beste mensen behouden.
  • Medewerkers verwachten een loonstijging en worden ontevreden of stappen op als zij niet meer loon ontvangen.


Hoe kun je je medewerkers ondersteunen bij inflatie?

Als werkgever kun je verschillende stappen ondernemen om je medewerkers te ondersteunen in tijden van inflatie.

Overweeg een structurele loonsverhoging

Een structurele loonsverhoging is een optie, maar veel werkgevers kiezen liever voor een tijdelijke oplossing vanwege de structurele kosten die een loonsverhoging met zich meebrengt.

Geef een eenmalige uitkering

Een eenmalige (bruto) uitkering of bonus is een populaire keuze bij werkgevers. Vaak krijgen alle medewerkers hetzelfde bedrag, ongeacht hun salaris. Het meest gekozen bedrag ligt tussen de € 200 en € 500.

Gebruik de werkkostenregeling (WKR)

Met de werkkostenregeling kun je onbelaste vergoedingen aan je medewerkers geven, zoals een extraatje of een cadeaubon. Zo kun je op een betaalbare manier om de koopkracht van je medewerkers te vergroten.

Bied hulp met een budgetcoach

Voor medewerkers die worstelen met financiële problemen kun je een budgetcoach inschakelen en vergoeden. Dit helpt hen om inzicht te krijgen in hun financiën en stress te verminderen.

Verhoog de reiskostenvergoeding

Door de stijgende brandstofkosten is een hogere reiskostenvergoeding een welkome steun voor veel medewerkers.

Geef medewerkers de kans om extra uren te werken

Bespreek met je medewerkers of ze meer uren zouden willen werken. Dit kan een praktische manier zijn om hun inkomsten te verhogen. Zorg er wel voor dat de extra taken haalbaar zijn en geen extra stress opleveren.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Wel of geen inflatiecorrectie salaris?

Op vraag of je als ondernemer beter wel of geen inflatiecorrectie kunt toepassen, bestaat geen standaard antwoord. Blijf de impact van inflatie op je bedrijf zorgvuldig evalueren en zorg voor een open communicatie met medewerkers. Blijf flexibel en bekijk de economische vooruitzichten, want het vinden van de juiste balans is essentieel in dynamische tijden.

Laat je adviseren over inflatiecorrectie

Bij het kiezen van een passende maatregel is het verstandig om financieel en fiscaal advies in te winnen. Zo weet je zeker dat je de meest voordelige en effectieve oplossing kiest voor jouw onderneming en je medewerkers.

Ontdek op welk gebied jij nog verbetering nodig hebt m.b.t. je HR-beleid. Vul de gratis checklist in.

Foto van Marlies Bonnike

Marlies Bonnike

Marlies Bonnike is uitgever, schrijver en redacteur. Zij startte haar loopbaan bij een internationale tijdschriftenuitgeverij, had haar eigen pr-bureau en was directeur van een tijdschriftenuitgeverij. Ze was de mede oprichter en eigenaar van Editio, een online schrijversacademie.
Lees ook…
i.s.m.
Weet jij precies wat jouw medewerkers écht kosten? Het berekenen van je all-in personeelskosten is namelijk niet zo eenvoudig. Er zijn een aantal…
Wanneer je personeel hebt, ben je wettelijk verplicht om premies te behalen voor de Werkhervattingskas (Whk) en de WGA (Werkhervatting…
Soms mogen een opdrachtgever en een freelance opdrachtnemer een arbeidsrelatie aanmerken als een (fictieve) dienstbetrekking. Dit noemen we opting-in….
i.s.m.
Een sterk team vormt de basis van je bedrijf. Weet jij hoe je het beste talent aantrekt én betrokken en productief houdt? De HR-cyclus helpt je om je…
i.s.m.
Er is niets zo moeilijk als het volgen van de juiste cao. Want; moet je überhaupt een cao volgen? Zo ja, welke en waar begin je? Het kiezen van de…
Als ondernemer wil je goed voorbereid zijn op alles wat op je pad komt. Ook als gaat om de regels rondom ontslag. In dit artikel gaan we in op de…