PARTNERCONTENT - Even een berichtje via Twitter of Facebook plaatsen. Nog even een advertentie op marktplaats bijwerken of een leuke vakantiebestemming opzoeken voor de komende vakantie, tijdens het werk een film downloaden of online een spelletje spelen. Hoe ver gaat jouw personeel?

Inhoudsopgave

Af en toe ontspannen
Voor personeel dat het grootste deel van hun werkzaamheden achter de computer uitvoert, kan de boog natuurlijk niet altijd gespannen zijn. Als een werknemer af en toe ontspant, is hij of zij misschien ook wel productiever gedurende een werkdag. Maar als je op het beeldscherm van je personeelslid wel erg vaak familiefoto’s, een Facebookpagina of een online spelletje voorbij ziet komen terwijl de werkdruk voor de afdeling hoog is, zit je dat toch niet lekker.

Internet- en computergebruik onder werktijd
Mede door het ontbreken van professioneel ICT-beleid worstelen bedrijven en organisaties steeds vaker met het dagelijkse ‘kwartiertje’ privé surfen, sociale media en gamen onder werktijd. Bij bepaalde leeftijdscategorieën is dit gebruik inmiddels al toegenomen tot maar liefst 24% van de dagelijkse werktijd (onderzoek Ernst & Young 2011).

Verbieden of juist niet?
Zoals bijna alles ligt het antwoord in het midden, streng alles blokkeren en verbieden werkt demotiverend. Anderzijds mag het niet zo zijn dat werknemers urenlang privé online zitten. Die 10 minuten pauze tussendoor moet wel daadwerkelijk 10 minuten zijn. De oplossing is afspraken maken met elkaar over wat wel en niet is toegestaan en de gemaakte afspraken vastleggen in ICT-beleidsdocumenten.

Eenvoudig ICT-beleid
Hoe kun je dit eenvoudig en betaalbaar realiseren? Niet door zelf het ICT-Beleid te gaan bedenken en dit op papier te laten ondertekenen door je medewerkers. De benodigde documenten zijn complex en moeten actueel gehouden worden i.v.m. veranderende wetgeving. Het monitoren van het internetgebruik helpt de gemaakte afspraken na te komen maar is aan strenge eisen gebonden.

Monitoring-software
Er zijn software-oplossingen om het internetgebruik binnen jouw organisatie te monitoren, filteren en loggen (vastleggen). Dit gebeurt geheel binnen de privacywetgeving. YourSafetynet Pro+ biedt bijvoorbeeld een totaaloplossing voor het invoeren en onderhouden van een juridisch juist ICT- en privacybeleid.

De installatie is eenvoudig. R2 Software uit Mijdrecht heeft de YourSafetynet Pro+ management software naar de cloud gebracht – dus volledig online toegankelijk. Het enige wat je nog nodig hebt is een klein stukje software op de aangesloten PC’s. Je houdt zelf de regie in handen in jouw eigen virtuele YourSafetynet Server. R2 Software ondersteunt je ook met advies en inrichting van jouw YourSafetynet Pro+ software. Je kunt het pakket eerst testen zodat je zelf kunt ervaren hoe eenvoudig het werkt. Meer informatie vind je op de website van R2 Software.

Lees ook…
Als je werknemer langdurig ziek is geweest, dan wil je die na terugkomst ook weer laten re-integreren. Zodat je je werknemer weer (geleidelijk) in het…
Werknemers hebben in een aantal gevallen recht op betaald verlof, zonder daarvoor vakantiedagen op te moeten nemen. Bijvoorbeeld voor een trouwerij in…
Het is een menselijke basisbehoefte om in een gezonde, comfortabele en veilige werkomgeving te verkeren. Mensen brengen een behoorlijk deel van hun…
Wist je dat arbeidsongeschiktheid een van de grootste risico’s is voor je bedrijf? Dit terwijl je als ondernemer juist koste wat het kost uitval wil…
De Wet Arbeid en Zorg (WAZO) regelt en bundelt alle soorten verlof voor werknemers en zorgt ervoor dat zij werk en privé beter kunnen combineren….
In het eerste jaar van de coronapandemie werd het al snel een onderwerp van discussie: hoe ga je als werkgever met vakantiedagen om? Medewerkers…