Na de Vakantiebeurs worden in Nederland weer massaal zomervakanties geboekt. Dat betekent ook weer goed roosters plannen, zodat je straks niet met onderbezetting te maken krijgt. Hoe doen andere bedrijven dat?

Inhoudsopgave

Beperk de impact van verzuim in jouw organisatie met een verzuimverzekering. Krijg ondersteuning bij verzuimbegeleiding en re-integratie. Bereken je premie in 3 simpele stappen

Na een korte rondvraag blijkt dat ondernemers zich niet zo druk maken over de bezetting in de zomermaanden. “Tijdens de zomervakantie is het voor een bouwbedrijf als het onze traditioneel dat we een paar weken dicht zijn”, zegt technisch directeur Remco Swaab van bouwbedrijf A. Huurdeman uit Amersfoort. “Dan wordt er 3 of 4 weken niet gewerkt. Onze 25 personeelsleden geven in januari aan waneer ze met vakantie willen gaan, maar ze krijgen van ons de vrijheid om zelf te besluiten wanneer ze vrijaf willen.”

Zomerwerk

Toch moet er steeds vaker ook in de zomer gewerkt worden. “Ook in die periode krijgen we opdrachten”, vervolgt Swaab. “Op verschillende scholen moeten bijvoorbeeld lokalen of sanitaire voorzieningen worden aangepast. Om de overlast te beperken, kiezen ze daarvoor de zomervakantie. Maar 9 van de 10 keer lukt dat wel met onze personele bezetting. En mochten we mankracht tekort komen, dan kunnen we besluiten om een onderaannemer in te schakelen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen gewoon op vakantie kan, maar als je dat wil kun je de hele zomer doorwerken.”

Bij hotel-restaurant De Wijkerhaven in Beverwijk gaat het er in de zomer gemoedelijk aan toe, zegt manager Ilona van Vegten. “Iedereen gaat hier eigenlijk tegelijk op vakantie, ook al hebben we dat liever niet”, lacht ze. “Maar wat doe je eraan? Sommige medewerkers hebben een partner en kinderen en zijn aan vakantieperiodes gebonden. Uiteindelijk zorgen we er samen voor dat we genoeg personeel kunnen optrommelen om ook de zomermaanden onze gasten goed te verzorgen.”

Rekening houden

Ook al moet het bedrijf het vooral hebben van de drukke wintermaanden, in de zomer moet het hotel ook gerund worden. “Als voormalig chauffeursrestaurant op een industrieterrein hebben we het met normaal 15 medewerkers al druk genoeg. Een planning voor de zomervakantie? Dat doe ik gewoon uit het hoofd.

We hebben twee meiden voor de hotelkamers, allebei met kinderen. Die willen allebei 3 weken vakantie. Die wisselen elkaar af: de ene werkt als de ander met vakantie is en andersom. Dat doen we in de keuken en de bediening ook. Collega’s houden wel goed rekening met elkaar. Soms dan moeten we allemaal een stapje harder lopen, maar daar ga je niet dood van.”

Creativiteit

Marcel Louwers van Planningexpert.nl verzorgt verschillende softwarepakketten waarmee ondernemers de personele bezetting in hun bedrijf inzichtelijk kunnen maken. “Zo’n softwarepakket heb je al voor 5 tientjes in de maand. Daarin voer je je beschikbare personeel in plus de projecten of werkzaamheden die er verricht moeten worden. Als ergens een tekort aan mankracht wordt geconstateerd, dan maakt dit systeem dat inzichtelijk. Daarna is het aan de ondernemer en zijn creativiteit om te zorgen dat er genoeg medewerkers beschikbaar zijn, ook in die rustige zomermaanden.”

Download Verlofregistratie 2015 »

Zie ook:

de Ondernemerskalender »

Krijg grip op verzuim met een verzuimverzekering die risico’s beheert en expertondersteuning biedt voor een vlotte re-integratie. Bereken je premie in 3 simpele stappen.

Lees ook…
In het eerste jaar van de coronapandemie werd het al snel een onderwerp van discussie: hoe ga je als werkgever met vakantiedagen om? Medewerkers…
i.s.m.
Het kan voorkomen dat wanneer een medewerker langdurig ziek is, hij of zij toch op vakantie wil. Mag dat? En ben je dan als werkgever verplicht om het…
Als je werknemer langdurig ziek is geweest, dan wil je die na terugkomst ook weer laten re-integreren. Zodat je je werknemer weer (geleidelijk) in het…
Elk jaar, in 2024 op 9 mei, vindt Hemelvaartsdag plaats. De hemelvaart van Jezus wordt dan herdacht. Hoe komt het dat Hemelvaartsdag altijd een andere…
i.s.m.
Bij kleine werkgevers ligt de loonsom vaak lager dan € 905.000,- per jaar. De MKB verzuim-ontzorgverzekering is speciaal voor de kleinere werkgever….
Wat is mantelzorg verlenen? Mantelzorg is onbetaalde hulp voor zieke familieleden of vrienden. Meestal is dit langdurige zorg die bestaat uit…