In samenwerking met
Van 2018 tot 2022 is retourpinnen bijna verviervoudigd van 4,27 miljoen naar 15,2 miljoen. Retourpinnen wordt dus steeds belangrijker. Maar wat is retourpinnen en wat is het voordeel ervan voor ondernemers? Je leest het hier.

Inhoudsopgave

Transactiekosten voor betaalkaarten en creditcards kunnen flink oplopen. Via De Zaak ontvang je van onze partner een mooie korting, scherp tarief en zónder maandelijkse kosten of kosten voor retourpinnen. Zo betaal je direct minder aan pinkosten voor jouw pinautomaten.

Wat is retourpinnen?

Je kan retourpinnen zien als omgekeerd pinnen. In plaats van het contant terugbetalen van klanten, betaalt een bedrijf een pinbetaling terug via een pintransactie. Deze manier van terugbetalen is efficiënt, veilig en traceerbaar.

Retourpinnen wordt vooral gebruikt bij het retourneren van aankopen in kleding- en meubelwinkels en bij het terugbetalen van de borg bij verhuurbedrijven. Een andere mogelijkheid voor het inzetten van deze betaalmethode is als waarborgsysteem bij evenementen. 

Pilots tijdens evenementen hebben laten zien dat een goed waarborgsysteem de teruggave van drinkbekers enorm verhoogd. Dit is belangrijk in het kader van de verscherpte milieu- en duurzaamheidswetten. In 2019 zorgde een retourmunt voor een retourpercentage van 92% voor muziekfestival Awakenings. Een waarborgsysteem zorgde zelfs voor een retourpercentage van 98,2% voor het Leidens Ontzet.

Een belangrijk onderdeel van een goed waarborgsysteem is uiteraard het terugbetalen van de borg. Dit gaat het allersnelst door middel van retourpinnen wat de betaalervaring van je bezoekers verbetert.

Wat zijn de voordelen van retourpinnen?

De dienst retourpinnen is in 2014 door banken ontwikkeld op verzoek van winkeliers vanwege de volgende voordelen:

  • Minder geld in de kassa: je hoeft minder cash te reserveren voor retouren of het terugbetalen van de borg voor verhuurde spullen. Hierdoor heb je genoeg wisselgeld en bovendien is het veiliger. 
  • Kleiner risico op fouten en fraude: je personeel vult het retourbedrag in en kan zich niet vergissen. 
  • Minder administratietijd: al je retourtransacties staan op het transactieoverzicht van je betaalautomaat en boekhoudsysteem.
  • Klantvriendelijkheid: het merendeel van de Nederlanders betaalt elektronisch en heeft liever weinig tot geen contant geld op zak. Daarnaast is retourpinnen snel en efficiënt. 

Hoe werkt retourpinnen?

Voor de consument is retourpinnen heel eenvoudig. Wanneer de klant zijn aankoop of gehuurde spullen terugbrengt, houdt die de betaalpas, smartphone, of smartwatch contactoos tegen de betaalautomaat of steekt de betaalpas in de betaalgleuf. Het maakt overigens niet uit of dit dezelfde betaalkaart is waarmee de aankoop is gedaan of niet. De volgende dag, afhankelijk van de pindienstverlener, wordt het geld op de rekening van de klant gestort. Is de volgende dag een dag in het weekend? Dan wordt het geld op maandag overgemaakt.

Zijn er kosten verbonden aan retourpinnen?

Om te kunnen retourpinnen moet je een speciaal contract met je pindienstverlener afsluiten. In het contract staan de maximale bedragen per retourpintransactie, het maximale aantal retourpintransacties per dag en locatie, en het maximale totaalbedrag voor retourpinnen per dag en locatie vastgelegd.

De meeste pindienstverleners rekenen een bedrag per maand per betaalautomaat voor het retourpinnen bovenop de transactiekosten per retourpintransactie. Hierdoor kunnen de kosten snel oplopen. Er zijn pindienstverlener die geen kosten berekenen voor retourpinnen. Je betaalt geen maandelijkse kosten en geen transactiekosten over het retourbedrag. Dit maakt retourpinnen voor verhuurbedrijven en evenementenorganisaties een aantrekkelijk waarborgsysteem. Maar ook winkeliers kunnen hier veel geld mee besparen. Verdiep je daarom goed in de kosten en voorwaarden wanneer je retourpinnen aanbiedt. 

Transactiekosten voor betaalkaarten en creditcards kunnen flink oplopen. Via De Zaak ontvang je van onze partner een mooie korting, scherp tarief en zónder maandelijkse kosten of kosten voor retourpinnen. Zo betaal je direct minder aan pinkosten voor jouw pinautomaten.

new-color-logo-PNG

myPOS, partner van De Zaak

myPOS is een fintech-bedrijf dat eenvoudige betaaloplossingen aanbiedt, gericht op het MKB. Onze betaalterminals en het myPOS-platform biedt ondernemers alles wat ze nodig hebben om altijd en overal betalingen te accepteren. Wij behoren tot één van de grootste spelers in Europa en zijn uniek doordat wij geen abonnementen, instelkosten of servicekosten per product of dienst in rekening brengen. Ons doel is om bedrijven te helpen groeien door de kosten laag te houden en complexe zaken eenvoudig te maken. Met onze kennis en expertise op betaalgebied hebben wij alles in huis, vraagstukken van ondernemers op te lossen. myPOS helps your business grow.

Bekijk alle artikelen van myPOS >

Lees ook…
i.s.m.
Het kopen van een betaalautomaat kostte tot enkele jaren geleden honderden euro’s. Daarom kozen startende ondernemers en bedrijven die niet elke dag…
i.s.m.
Nu elektronische betalingen de norm zijn, is het voor ondernemers belangrijk pinapparaten te gebruiken met een fooien-functionaliteit. Dit biedt…
Mobiel betalen. Steeds meer klanten gebruiken mobile Wallets. En het is een stuk goedkoper dan een pinautomaat. Het duurde lang, maar de opmars van…
i.s.m.
De Maestro en V PAY betaalpassen worden per 1 juli 2023 vervangen door de Debit Mastercard en VISA Debit en dit zal niet alleen gevolgen hebben voor…
Ben je een ondernemer en sta je wel eens op markten of evenementen? Of werk je bij mensen thuis en wil je klanten de optie bieden om te pinnen? Ontdek…
i.s.m.
Heb je wel eens met spoed een betaalterminal willen aanschaffen om vervolgens dagen of zelfs weken te moeten wachten voordat je door het betaalbedrijf…