Ben je een ondernemer en sta je wel eens op markten of evenementen? Of werk je bij mensen thuis en wil je klanten de optie bieden om te pinnen? Ontdek hoe je een smartphone kunt gebruiken als pinautomaat. Met minimale vereisten verander je jouw telefoon in een handomdraai in een betaaloplossing die zowel flexibel als kostenbesparend is.

In het kort

 • Je kunt smartphones met NFC-chips als mobiele pinautomaten gebruiken, ideaal voor markten en thuiswerk.
 • Door apps als Klearly te gebruiken, kun je je smartphone omzetten in een pinautomaat; een NFC-chip en goede batterij zijn nodig.
 • Smartphone-pinautomaten bieden flexibiliteit, kostenbesparing, betrouwbare transacties en verbeterde klanttevredenheid.
 • Belangrijk zijn de veiligheid van transacties, technische compatibiliteit en mogelijke transactiekosten.

Inhoudsopgave

Transactiekosten voor betaalkaarten en creditcards kunnen flink oplopen. Via De Zaak ontvang je van onze partner een mooie korting, scherp tarief en zónder maandelijkse kosten of kosten voor retourpinnen. Zo betaal je direct minder aan pinkosten voor jouw pinautomaten.

Smartphone als pinautomaat

Stel je voor: je bent een kleine ondernemer of staat af en toe op een markt of evenement. Contant betalen vinden veel mensen niet prettig en je wilt liever niet investeren in een mobiel pinapparaat. Gelukkig is er een makkelijke oplossing: je kunt mobiele telefoons tegenwoordig gebruiken als pinapparaat. En dat is makkelijker dan je denkt.

Hoe werkt het mobiele pinapparaat?

De meeste moderne smartphones hebben een NFC-chip (Near Field Communication). Daarmee kun je contactloze betalingen met een pinpas accepteren – net zoals bij een gewoon pinapparaat. Dit betekent dat klanten hun pinpas, creditcard of smartphone dichtbij jouw toestel kunnen houden om contactloos te betalen.

Voor Apple- en Android-gebruikers is er bijvoorbeeld de Klearly-app, waarmee je snel van jouw telefoon een mobiele pinapparaat kunt maken. Download de app, maak een bedrijfsaccount aan (met KvK-nummer) en je bent klaar om transacties te accepteren.

iPhone-gebruikers met een iOS-besturingssysteem kunnen Apple’s Tap-to-Pay gebruiken. Die dienst is sinds 2023 in Nederland actief.

Vereisten losse telefoon

De vereisten voor het gebruik van je smartphone als pinapparaat zijn minimaal. De belangrijkste vereiste is een NFC-chip in je telefoon en die is te vinden is in vrijwel elke nieuwe mobiele telefoon van merken zoals Samsung, Apple, Google Pixel, OnePlus en Xiaomi bieden smartphones aan met NFC-chips.

Het is aan te raden een (digitale) simkaart te hebben, zodat je altijd bereikbaar bent en betalingen kunt ontvangen. Zorg er ook voor dat de batterijduur van je mobiele telefoon voldoende is om de hele dag mee door te komen.

Als dit niet het geval is, kan het verstandig zijn om een nieuwe telefoon met uitbreidbaar geheugen te overwegen. Daarnaast heb je een bedrijfsaccount nodig bij een app zoals Klearly. Dat betekent dat je een KVK-nummer moet hebben.

De voordelen van een mobiel pinapparaat

Het gebruik van je smartphone als mobiel pinapparaat biedt veel voordelen – zeker voor ondernemers, freelancers en kleine bedrijven die niet willen of kunnen investeren in een traditioneel pinapparaat. Hieronder vind je enkele voordelen die elk hun eigen impact hebben op de manier waarop je zaken doet:

 1. Flexibiliteit en mobiliteit. Met mobiele pinautomaten kun je overal betalingen accepteren. Of je nu op een markt staat, bij een klant thuis of onderweg bent.
 2. Kostenbesparing. Mobiele pinapparaten zijn vaak goedkoper dan traditionele pinautomaten, met lagere transactiekosten en geen vaste contracten of maandelijkse kosten.
 3. Geen opstart- of verbindingsproblemen. Moderne smartphones zijn snel en betrouwbaar, waardoor de betalingen soepel verlopen.
 4. Verhoogde efficiëntie en klanttevredenheid. Snelle en gemakkelijke betalingen zorgen voor een betere klantbeleving.


Uitdagingen en overwegingen

Hoewel het gebruik van je smartphone als mobiel pinautomaat veel voordelen biedt, zijn er ook enkele uitdagingen en overwegingen waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk om deze factoren in gedachten te houden om ervoor te zorgen dat het betalingsproces soepel en veilig verloopt:

 1. Veiligheid van transacties. Zorg ervoor dat de smartphone en de app die je gebruikt voldoen aan de veiligheidsnormen voor betalingsverkeer. In Tap to Pay worden geen pas- of kaartnummers op de telefoon of op Apple-servers bewaard.
 2. Technische beperkingen. Controleer of je telefoon een NFC-chip heeft. Wanneer dat niet zo is, kun je overwegen een nieuwe smartphone aan te schaffen. Wil je telefoons vergelijken? Weet dan waarop je moet letten bij de keuze voor een zakelijke telefoon.
 3. Integratie met systemen. Onderzoek hoe de app integreert met je boekhoudsystemen en bankrekeningen.
 4. Kosten. Hoewel er vaak geen abonnements- of maandelijkse kosten zijn, kunnen er kosten per transactie zijn. Doe hier van tevoren onderzoek naar.


Goed om te weten: als ondernemer heb je de vrijheid om contant geld, pinpassen of creditcards te weigeren als betaalmiddel. Het is wel belangrijk dat je dat je duidelijk communiceert welke betaalmethoden je niet accepteert, bijvoorbeeld door middel van stickers of bordjes.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Smartphones vs. traditionele pinapparaten. Wat is de beste keus?

Een smartphone als mobiele pinautomaat is ideaal voor ondernemers die op zoek zijn naar een flexibele en mobiele oplossing met lagere kosten. Traditionele pinapparaten zijn meer geschikt voor vaste verkooppunten. Zeker als er meer mensen voor je werken is het vaak praktischer om een vaste betaalautomaat te overwegen. Dit bespaart de noodzaak voor investeringen in mobiele telefoons die geschikt zijn voor betalingen.

Vaste betaalautomaten sluiten bovendien naadloos aan op kassasystemen en hebben een strategische plek op de toonbank. Dat maakt het voor klanten makkelijker om te betalen.

Transactiekosten voor betaalkaarten en creditcards kunnen flink oplopen. Via De Zaak ontvang je van onze partner een mooie korting, scherp tarief en zónder maandelijkse kosten of kosten voor retourpinnen. Zo betaal je direct minder aan pinkosten voor jouw pinautomaten.

Matt Timmermans

Matt Timmermans

Als gepassioneerd ondernemer met een interesse in vastgoed en financiën, combineer ik mijn expertise met mijn liefde voor schrijven. Zo deel ik inzichten en ervaringen die mede-ondernemers kunnen inspireren en ondersteunen.
Lees ook…
i.s.m.
Heb je wel eens met spoed een betaalterminal willen aanschaffen om vervolgens dagen of zelfs weken te moeten wachten voordat je door het betaalbedrijf…
i.s.m.
Nu elektronische betalingen de norm zijn, is het voor ondernemers belangrijk pinapparaten te gebruiken met een fooien-functionaliteit. Dit biedt…
i.s.m.
Het kopen van een betaalautomaat kostte tot enkele jaren geleden honderden euro’s. Daarom kozen startende ondernemers en bedrijven die niet elke dag…
i.s.m.
Van 2018 tot 2022 is retourpinnen bijna verviervoudigd van 4,27 miljoen naar 15,2 miljoen. Retourpinnen wordt dus steeds belangrijker. Maar wat is…
i.s.m.
Apple heeft in Nederland Tap to Pay op iPhone gelanceerd. Vanaf nu kunnen ondernemers contactloze betalingen accepteren op hun iPhone zonder dat ze een…
i.s.m.
De Maestro en V PAY betaalpassen worden per 1 juli 2023 vervangen door de Debit Mastercard en VISA Debit en dit zal niet alleen gevolgen hebben voor…