Contant geld blijft voor veel ondernemers een handige betaalmethode, maar het brengt ook risico's met zich mee. Ben jij op de hoogte van alle regels en mogelijke valkuilen rondom contante betalingen? Mag je bijvoorbeeld cash weigeren? Wat zijn de gevaren? En wat zijn de kosten voor contante betalingen vergeleken met pin. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten over veilig en correct omgaan met contant geld.

In het kort

  • Contant geld biedt directe betaling zonder transactiekosten en is toegankelijk voor alle klanten.
  • Veiligheidsrisico’s zoals diefstal en fraude vereisen effectieve beveiligingsmaatregelen.
  • Nauwkeurige administratie en naleving van belastingregels en anti-witwaswetten zijn essentieel.
  • Beheer van contant geld brengt kosten met zich mee voor beveiliging, tijd en arbeid, vergeleken met transactiekosten voor pinbetalingen.

Inhoudsopgave

Verhoog je winst met lagere pinkosten. Bespaar geld via onze partner myPOS en ontvang een scherp transactietarief, een mooie terminal korting, gratis online betaaltools en dat zonder maandelijkse kosten of contract. Zo betaal je direct minder aan kosten en groeit de winst voor jouw betaaloplossing.

Contant geld is nog steeds geliefd betaalmiddel

Onderzoek van De Nederlandse Bank (DNB) laat zien dat klanten bij 4 procent van de winkeliers een pin-only bordje vinden. Voor deze ondernemers is veiligheid een belangrijke reden om geen contant geld te accepteren.

Winkeliers die wel bankbiljetten en munten aannemen, doen dat vaak uit klantvriendelijkheid en omdat het een wettig betaalmiddel is. De 4 procent die alleen met digitaal geld werkt, moet wellicht terugschakelen. Vorig jaar heeft de Europese Commissie voorgesteld dat er een acceptatieplicht moet komen en dat voorstel is goedgekeurd door de Nederlandse regering. Het wordt dus verplicht om cash aan te nemen als betaalmiddel.

De voordelen van contante betalingen

Directe betaling

Contant betalen zorgt ervoor dat je direct betaald krijgt. Er zit geen bank of betaalprovider tussen. Hierdoor heb je direct beschikking tot het geld.

Geen transactiekosten

Voor transacties via banken of betaalproviders betaal je kosten. Deze transactiekosten heb je niet wanneer je met bankbiljetten of munten betaald krijgt. Op de lange termijn kun je daarom kosten besparen – zeker bedrijven met veel kleine betalingen.

Toegankelijk betaalmiddel

Niet iedereen is even handig met digitale betaalmethoden. Contant betalen geeft je klanten een betaaloptie, ongeacht hun digitale vaardigheden.

Valkuilen voor betalingen met contant geld

Veiligheidsrisico’s

Fysiek geld brengt veiligheidsrisico’s als diefstal, fraude en vervalsing met zich mee. Wil je dat je klanten contant betalen? Zorg dan dat je effectieve veiligheidsmaatregelen neemt. Denk aan een kluis en het verzekeren van je contante opbrengsten.

Nauwkeurigheid en verantwoording

Net als digitale transacties moet je ook transacties met contanten nauwkeurig bijhouden. Maak je hierin fouten of ben je niet volledig, dan kan het zijn dat de Belastingdienst je een boete oplegt of een andere sanctie.

Regels, wetten en het naleven daarvan

Je moet je ook met contant betalen houden aan belastingregels en anti-witwaswetten. Zo moet je grote contante aankopen of afrekeningen melden bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU) en ben je soms verplicht de identiteit van je klant te controleren.

Kosten vergelijken: cash versus pinbetalingen

Zo op het eerste gezicht lijkt betalen met contanten minder kosten met zich mee te brengen dan betalen met een (digitale) pinpas. Je betaalt immers geen transactiekosten. Maar aan het beheren van eurobankbiljetten en munten ben je indirect ook geld kwijt. Denk aan beveiligingskosten zoals de aanschaf van een kluis, een verzekering of eventueel beveiligingspersoneel. Maar denk ook aan de tijd en de arbeid die het tellen, registreren en afstorten van geld met zich meebrengt.

De kosten van digitaal betalen zitten in de transactiekosten, een percentage of vast bedrag per betaling, en de kosten voor de aanschaf, installeren, huren en/of onderhouden van betaalautomaten.

Kosten contant betalen: beveiligingskosten, tijd, arbeid

Kosten pinbetalingen: transactiekosten, aanschaf en onderhoud betaalautomaten.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Veelgestelde vragen over contant geld

Is er belastingvoordeel bij contante betalingen?

Nee, er zijn geen speciale belastingvoordelen. Je moet al je inkomsten, of ze nu via de bank of met bankbiljetten worden betaald, gewoon opgeven bij de Belastingdienst.

Mag ik contante betalingen weigeren?

Ja, dat mag nog. Cash is een wettig betaalmiddel, maar de wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Er is wel een acceptatieplicht ingevoerd, waardoor het in de toekomst niet meer mogelijk is om contant geld te weigeren als betaalmiddel. Maar tot die tijd mag je bankbiljetten en munten weigeren, mits je dat duidelijk laat weten. Bijvoorbeeld met raam- of kassastickers.

Wat zijn de belangrijkste veiligheidsrisico’s van het omgaan met fysiek geld?

De belangrijkste veiligheidsrisico’s zijn diefstal en fraude. Fysiek geld kan gemakkelijk gestolen worden door buitenstaanders en medewerkers. Daarnaast loop je het risico op vals geld. Het is belangrijk om goede beveiligingsmaatregelen te nemen, zoals het gebruik van een kluis en beveiligingscamera’s.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn personeel goed omgaat met contant geld?

Je kunt ervoor zorgen dat je personeel goed omgaat met contant geld door ze goed te trainen. Leer ze hoe ze geld moeten tellen, registreren en bewaren. Zorg dat ze weten wat ze moeten doen bij verdachte situaties, zoals mogelijk vals geld. Regelmatige training en duidelijke procedures helpen fouten en diefstal te voorkomen.

Wat zijn de wettelijke verplichtingen rondom betalen met contant geld?

Als ondernemer moet je je houden aan de belastingregels en anti-witwaswetten. Dit betekent onder andere dat je grote contante betalingen vaak moet melden bij de Financial Intelligence Unit (FIU). Je moet ook zorgen voor een goede administratie van alle transacties en de identiteit van klanten controleren bij grote transacties.

Hoe voorkom ik dat ik vals geld aanneem?

Om te voorkomen dat je vals geld aanneemt, kun je de volgende stappen nemen:

  • Gebruik een valsgelddetector om biljetten te controleren.
  • Train je personeel in het herkennen van kenmerken van echt bankbiljet, zoals watermerken en hologrammen.
  • Wees alert op ongebruikelijke transacties, zoals grote hoeveelheden kleine biljetten.
  • Als je twijfelt over de echtheid van een biljet, accepteer het dan niet en vraag de klant om een andere betaalmethode.

Pinkosten voor betaalkaarten kunnen flink oplopen. Via De Zaak ontvang je een scherp transactietarief en een mooie korting van onze partner myPOS, zonder maandelijkse kosten of contract. Verhoog je winst en bespaar geld op je pinkosten.

Foto van Lian de Snoo van Zon

Lian de Snoo van Zon

Als ondernemer heb je het druk genoeg. Daarom vind ik het belangrijk om ingewikkelde informatie om te zetten in praktische, makkelijk leesbare artikelen, zodat jij snel weer verder kunt.
Lees ook…
i.s.m.
Ondernemers willen hun klanten een soepele betaalervaring bieden zonder hoge transactiekosten. Gelukkig evolueert de betaalindustrie snel, met…
i.s.m.
Een chargeback aanvragen als bedrijf kan soms noodzakelijk zijn. Misschien heb je te maken met een frauduleuze betaling, is er een fout opgetreden bij…
In een wereld waar consumenten op steeds meer manieren kunnen afrekenen, is het cruciaal om bij te blijven met de nieuwste trends in betaaloplossingen….
i.s.m.
Het kopen van een betaalautomaat kostte tot enkele jaren geleden honderden euro’s. Daarom kozen startende ondernemers en bedrijven die niet elke dag…
i.s.m.
Als je zaken doet in het buitenland, of plannen hebt om internationaal te verkopen, is het belangrijk dat je klanten gemakkelijk kunnen betalen, waar…
i.s.m.
Digitale portemonnees, of e-wallets, zijn mobiele apps of online services waarmee gebruikers hun geld elektronisch kunnen beheren, opslaan en…