In samenwerking met
Als je net begint met ondernemen, kan de boekhouding overweldigend zijn. En zelfs als je al jaren in het vak zit, is dit nog steeds een flink karwei. Maar ben je nu beter af wanneer je zelf de boekhouding doet? Of is het beter om een boekhouder in te schakelen? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van zelf boekhouden versus een boekhouder in de arm nemen. Maar er is ook nog een derde weg: een online boekhoudprogramma.

Hoe staat het met jouw boekhouding? Via De Zaak krijg je 15 maanden gratis boekhouden met e-Boekhouden.nl. Ook wanneer je al gebruikmaakt van een boekhoudpakket. Je zet de gegevens van je oude boekhouding in een handomdraai over en je hebt geen dubbele kosten.

Inhoudsopgave

Controle en overzicht

Als controle en overzicht voor jou belangrijke aspecten zijn, dan past zelf boekhouden beter bij jou. Je hebt dan zelf volledig de touwtjes in handen. Door zelf je boekhouding bij te houden, beschik je namelijk altijd over je financiële gegevens. Met deze gegevens kun je op elk moment controleren hoe jouw bedrijf ervoor staat en op tijd bijsturen als dingen mis dreigen te gaan. 

Als ondernemer moet je vaak flexibel inspelen op situaties. Door de controle te houden, ben je altijd op de hoogte van wat er speelt in je onderneming. Wanneer je je boekhouding laat uitbesteden, heb je veel minder inzicht. Een boekhouder kijkt enkele keren per jaar naar je gegevens en koppelt deze informatie kort en bondig naar jou door. Je geeft dus een stuk inzicht op wanneer je ervoor kiest om met een boekhouder samen te werken.

Een foutloze boekhouding

Debiteuren, crediteuren, voorbelasting en kruisposten. Zegt het jou iets? Als je gaat boekhouden komen er veel boekhoudtermen op je pad. Daarnaast moet je af en toe moeilijke formules maken om tot kloppende cijfers te komen. 

Wanneer je een boekhouder mee laat kijken naar je administratie, heb je de zekerheid dat je een foutloze boekhouding hebt. Dit is fijn voor de momenten waarop je btw-aangifte doet. Als de Belastingdienst een fout ziet in je aangifte, of wanneer blijkt dat jouw administratie niet klopt tijdens een controle, dan kan het je duur komen te staan.

Fors kostenplaatje

Laten we dieper ingaan op zaken die je veel geld kunnen kosten. Wanneer je zelf de boekhouding bijhoudt, zijn hier vaak minimale kosten aan verbonden. Het aanschaffen van een boekhoudprogramma hoeft helemaal niet duur te zijn. 

Een samenwerking met een boekhouder kan wel flink in de kosten gaan oplopen. Logisch, want je betaalt niet alleen voor een foutloze boekhouding, maar vaak ook voor de kennis en de uren van de boekhouder.

Wat is beter?

Om je nog een keer het volledige overzicht te geven, hebben we hier de voordelen van elke keuze opgesomd: 

Zelf boekhouden:

  • Je houdt zelf de regie
  • Overzicht en inzicht in je eigen cijfers
  • Je speelt snel en flexibel in op de markt en maakt daardoor beter financiële keuzes
  • Je bespaart geld 
  • Je doet nieuwe kennis en vaardigheden op

Boekhouder:

  • Bespaart je tijd en stress
  • Zekerheid in foutloze boekhouding
  • Voorkomt boetes
  • Geen boekhoudkennis nodig. Ook hoef je je niet te verdiepen in de regels van de Belastingdienst
  • Een boekhouder heeft soms handige tips en trucs waardoor je minder belasting betaalt

Online boekhoudprogramma

De keuze tussen zelf boekhouden of een boekhouder nemen kan lastig zijn. Gelukkig is er een middenweg. Met een online boekhoudprogramma hoef je namelijk niet te beschikken over boekhoudkennis. Veel wordt voor je gedaan met handige koppelingen en automatisering. Bijvoorbeeld de bankkoppeling. 

Dit scheelt handmatig werk, bespaart tijd en verkleint de kans op het maken van fouten aanzienlijk. Met een boekhoudprogramma heb je bovendien altijd en overal toegang tot je eigen administratie. Je weet dus precies hoe je er financieel voor staat.

Als je wilt, kun je op belangrijke momenten een specialist laten meekijken. Bijvoorbeeld bij het maken van de jaarrekening. Zo heb je wel de voordelen van een boekhouder, maar ben je minder afhankelijk.

Als ondernemer wil je ongetwijfeld je kosten laag houden. Daarom speciaal voor lezers van De Zaak 15 maanden gratis de boekhoudsoftware van e-Boekhouden.nl  uitproberen.

e-Boekhouden

e-Boekhouden.nl, partner van De Zaak

Al ruim 20 jaar biedt e-Boekhouden.nl eenvoudige en betaalbare boekhoudoplossingen aan ondernemend Nederland. Met ons haal je een professionele en betrouwbare partner in huis. Boekhoudkennis is niet nodig. Heb je toch een vraag? Onze razendsnelle en deskundige helpdesk staat graag voor je klaar. Het is daarom niet gek dat klanten ons beoordelen met een 9,4. Al 500.000 ondernemers gingen je voor.

Bekijk alle artikelen van e-Boekhouden.nl >

Lees ook…
Een factuur of vordering verjaart en is dus niet eeuwig incasseerbaar. De verjaringstermijn van een factuur voor zakelijke klanten is in principe vijf…
Heb jij een eigen bedrijf en ben je verantwoordelijk voor de boekhouding? Dan is het cruciaal om deze veelvoorkomende boekhoudfouten te vermijden….
Klaar voor een upgrade in je administratie? Ontdek hoe je met een slimme switch naar een nieuw boekhoudpakket niet alleen tijd en geld bespaart, maar…
Ieder kwartaal is het weer zover. Dan moet elke ondernemer de btw-aangifte (omzetbelasting) doen en betalen. Veel ondernemers zien er als een berg…
Het zal jou vast ook wel eens overkomen: je maakt formules in Excel en wilt waarden voor je berekeningen gebruiken uit een ander werkblad. Dat kan…
60% van de zzp’ers maakt al gebruik van online boekhoudprogramma’s. En dat is niet voor niets. Handmatige boekhouding kost niet alleen veel tijd, maar…