Als ondernemer is boekhouden vaak niet het leukste onderdeel van ondernemen. Toch hoort een actuele administratie er nu eenmaal bij. Omdat steeds meer ondernemers hun bedrijfsvoering volledig in de cloud hebben ondergebracht, kiezen ze ook steeds vaker voor online boekhouden. Er zijn echter verschillende opties.

Inhoudsopgave

Ben jij het zat om zelf te worstelen met je boekhouding? Een professionele boekhouder biedt uitkomst. Door jouw administratie uit te besteden aan een boekhoudkantoor, zijn je cijfers altijd up-to-date en worden je aangifte correct en op tijd ingediend. Vergelijk boekhouders uit de buurt >>

Je kunt zelf aan de slag gaan met online boekhoudsoftware of je boekhouding uitbesteden aan een online boekhouder. Houd je je boekhouding liever offline, dan kun je kiezen voor een traditioneel administratiekantoor. Wat past het beste bij jouw bedrijf? Wij zetten de verschillende opties voor je op een rij.

Zelf online boekhouden met boekhoudsoftware

Zelf aan de slag gaan met online boekhouden met behulp van boekhoudsoftware kan in eerste instantie als een aantrekkelijke optie klinken. De kosten zijn namelijk relatief laag. Je moet hierbij alleen wel rekening mee houden dat je tijd moet investeren in het invoeren en coderen van bonnen en facturen en het doen van je belastingaangifte. Ook moet je op de hoogte zijn én blijven van geldende wet­ en regelgeving om ervoor te zorgen dat je geen fiscale kansen misloopt. Is de administratie uitgebreider, bijvoorbeeld omdat het een bv betreft, dan is er vaak alsnog een boekhouder of accountant nodig voor een jaarlijkse controle.
 

Boekhouding uitbesteden aan een traditionele boekhouder

Als je je boekhouding het liefst offline voert, dan kun je kiezen voor een traditioneel administratiekantoor/boekhouder. Je krijgt deskundig advies en hebt zelf geen omkijken naar je boekhouding. Je btw­aangifte wordt gedaan en ook je jaarlijkse aangifte. Een boekhouder is volledig op de hoogte van geldende wet­ en regelgeving en fiscale kansen voor jouw onderneming.

Je weet zo zeker dat je niet te veel belasting betaalt. In de meeste gevallen spreek je een (uur)prijs af voor de werkzaamheden. Door het volledig uitbesteden van je administratie aan een boekhouder, kan het zijn dat je het financieel overzicht verliest. Je hebt immers niet altijd en overal inzicht in je administratie.

Zorg dat je regelmatig inzicht houdt in je cijfers, zodat je weet hoe het er met je onderneming voorstaat.

Administratie uitbesteden aan een online boekhouder

Vind je de voordelen van het uitbesteden van je boekhouding interessant, maar wil je liever 24/7 inzicht in je administratie, dan is het uitbesteden van je boekhouding aan een online boekhouder een optie. De kennis van een expert wordt dan gecombineerd met het gemak van online boekhouden. Een online boekhouder neemt de gehele administratie uit handen, maar dan online.

Vaak kun je via een mobiele app je documenten digitaal aanleveren, de online boekhouder regelt dan jouw administratie en jij hebt vervolgens direct inzicht in je financiële status. Een online boekhouder zorgt er ook voor dat je voldoet aan geldende wet­ en regelgeving en dat fiscale kansen worden benut. Voor ondernemersvragen kun je ook bij een online boekhouder terecht, deze worden dan telefonisch, via email, Skype of FaceTime met je besproken. Omdat alles online gebeurt, is een online boekhouder vaak ook nog eens een stuk goedkoper.

Bepaal voordat je een keuze maakt waar jouw behoefte ligt, hoeveel kennis je hebt in boekhouden en wat je budget is. Maak afhankelijk van deze factoren een toekomstbestendige keuze.

Op zoek naar professionele hulp voor je administratie en boekhouding? Vergelijk boekhouders uit de buurt >> 

Lees ook…
Ben jij een zzp’er die twijfelt over je uurtarief? Of schrik je als een opdrachtgever vraagt wat je per uur kost? In dit artikel lees je hoe je in 7…
Het urencriterium is de sleutel tot veel fiscale voordelen voor ondernemers. Begrijp jij de fijne kneepjes van deze regeling? In dit artikel duiken we…
Je kent het wel. Toch maar een bonnetje vragen na een lunch, een aankoop in een kledingzaak of een uurtje parkeren. Wellicht zijn het aftrekbare kosten…
Om een bedrijf te starten of te laten groeien, moet je investeren. Maar hoeveel geld heb je precies nodig? Dat is afhankelijk van meerdere factoren….
De jaarrekening is onderdeel van je jaarverslag. In welke gevallen moet je een jaarrekening opstellen? En hoe doe je dat? Bekijk de eisen en regels…
Bij internationaal zakendoen buiten de eurozone kun je te maken krijgen met schommelingen tussen verschillende valuta’s. Deze…