Categorieën

Excel-tip: waarden van het ene werkblad overnemen in het andere

Het zal jou vast ook wel eens overkomen: je maakt formules in Excel en wilt waarden voor je berekeningen gebruiken uit een ander werkblad. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als de berekening niet verandert, maar wel het percentage.

Als ondernemer wil je ongetwijfeld je kosten laag houden. Daarom speciaal voor lezers van De Zaak 15 maanden gratis de boekhoudsoftware van e-Boekhouden.nl uitproberen.

Inhoudsopgave

Verwijzingen in Excel

Ten eerste moet je precies weten waar je berekeningen in de rekenbladen van Excel staan. Dat kan zijn in hetzelfde werkblad, in een ander werkblad in hetzelfde bestand of zelfs in een andere werkmap. Het is heel belangrijk dat de verwijzing klopt. Als je de formules via aanwijzen opbouwt, kom je daar het handigst en ook het snelst achter. 

Voorbeeld

Begin in een nieuwe Excel-werkmap. Standaard heeft die map drie werkbladen (zie de tabs onderin: Blad1, Blad2,Blad3).

 • Plaats in cel A1 als tekst ‘btw hoog’ en daarnaast in cel B1 de waarde ‘19%’.
 • Ga naar Blad2 (klik op de tab onderaan) en plaats in rij 1, respectievelijk onder A, B en C de kolomkoppen ‘Product’, ‘Prijs (ex. btw)’ en ‘btw’.
 • Zet in rij 2 een product en een prijs.
 • Ga naar cel C2 en bouw de formule op om de btw te berekenen:
 • Typ een = (isgelijkteken).
 • Klik op de prijs (cel B2).
 • Typ het vermenigvuldigingsteken (het handigst via de toets [*] van het numerieke deel van het toetsenbord).
 • Klik onderaan op de tab Blad1.
 • Klik daar op het btw-percentage (cel B1).
 • Druk op [Enter].

Formule kopiëren naar een andere locatie

Nu wil je de formule kopiëren naar een andere locatie. Selecteer eerst decel waarin de formule staat (C2) en voer de volgende handelingen uit:

 • Klik met de rechtermuisknop op de geselecteerde cel.
 • Kies ‘Kopiëren’ in het contextmenu.
 • Ga naar de cel waarin je de formule wilt plakken (bijvoorbeeld op hetzelfde werkblad of op een ander werkblad).
 • Klik met de rechtermuisknop op de nieuwe locatie en kies ‘Plakken’.

De uitkomst van de berekening staat in cel C2 van Blad2 en als je die selecteert, zie je hoe de formule luidt: =B2+B2*Blad1!B1.

Die laatste verwijzing had ook een cel in andere rekenbladen in Excel kunnen zijn (dat tijdens het aanwijzen van de formule wel geopend moet zijn). De formule zou er dan bijvoorbeeld zo uit kunnen zien: =B2+B2*[Map1]Blad1!B1.

Berekeningswaarden up-to-date houden

Het handige van een verwijzing op deze manier is dat je berekeningswaarden, maar op één plaats up-to-date hoeft te houden. Dit zorgt voor meer overzicht in Excel, waardoor handelingen veel gemakkelijker uit te voeren en te berekenen zijn. In sommige gevallen wil je misschien de formule kopiëren naar een cel in een andere werkmap. Hiervoor zijn de stappen vergelijkbaar:

 • Open beide werkmappen in Excel.
 • Selecteer de cel met de formule die je wilt kopiëren.
 • Klik met de rechtermuisknop op de geselecteerde cel en kies ‘Kopiëren’.
 • Schakel over naar de andere werkmap en ga naar de cel waarin je de formule wilt plakken.
 • Klik met de rechtermuisknop op de nieuwe locatie en kies ‘Plakken’.

Verwijzingen controleren

Let op: bij het kopiëren van formules tussen werkbladen of werkmappen moet je controleren of de verwijzingen nog steeds correct zijn. In sommige gevallen moet je de relatieve kolom- en rijverwijzingen aanpassen naar absolute kolom- en rijverwijzingen, of vice versa.

Met deze tips en trucs kun je eenvoudig formules kopiëren en plakken in Excel, waardoor je de productiviteit kunt verhogen en efficiënter kunt werken met je documenten. Houd er echter rekening mee dat in sommige gevallen de verwijzingen aangepast moeten worden, afhankelijk van de nieuwe locatie en de relatieve of absolute verwijzingstype die je gebruikt. Neem de tijd om de formule en de verwijzingen te controleren om ervoor te zorgen dat je berekeningen correct blijven.

Geavanceerde Excel-functies

In tegenstelling tot het kopiëren en plakken van formules, kun je ook gebruikmaken van Excel-functies zoals VERT.ZOEKEN, INDEX en VERGELIJKEN om waarden uit andere cellen, werkbladen of zelfs werkmappen te halen. Deze functies kunnen je helpen omnog efficiënter te werken, vooral wanneer je met grote datasets werkt.

Blijf je Excel-vaardigheden ontwikkelen

In ieder geval is het belangrijk om je Excel-vaardigheden en -kennis te blijven ontwikkelen om het beste uit deze krachtige tool te halen. Met de juiste aanpak en door het toepassen van de bovenstaande tips, kun je Excel optimaal gebruiken, je productiviteit verhogen en je werkprocessen optimaliseren.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Veelgestelde vragen

Hoe verwijs ik naar de naam van het tabblad in de cel in Excel?

Je kunt de naam van het tabblad in een cel weergeven met de volgende formule: =MID(CEL(“bestandsnaam”;A1);VIND.SPEC(“]”;CEL(“bestandsnaam”;A1))+1;255).

Hoe werkbladen koppelen in Excel?

Om werkbladen in Excel te koppelen, kun jeformules gebruiken met verwijzingen naar de cellen in het andere werkblad. Bijvoorbeeld, om de waarde van cel A1 in Werkblad1 te gebruiken in Werkblad2, typ je “=Werkblad1!A1” in de gewenste cel van Werkblad2.

Hoe kan ik waardes op verschillende werkbladen gebruiken?

Je kunt waardes op verschillende werkbladen gebruiken door verwijzingen te maken naar de cellen op die werkbladen. Gebruik de notatie “Werkbladnaam!Cel” in je formules. Bijvoorbeeld, “=Werkblad1!A1+Werkblad2!B1”.

Hoe verwijzen naar een Excel-bestand?

Om naar een Excel-bestand te verwijzen, gebruik je de notatie “[Bestandsnaam]Werkbladnaam!Cel” in je formules. Zorg ervoor dat het bestand geopend is tijdens het maken van de verwijzing. Bijvoorbeeld, “=[Map1]Blad1!A1”.

Hoe staat het met jouw boekhouding? Via De Zaak krijg je 15 maanden gratis boekhouden met e-Boekhouden.nl. Ook wanneer je al gebruikmaakt van een boekhoudpakket. Je zet de gegevens van je oude boekhouding in een handomdraai over en je hebt geen dubbele kosten.

Lees ook…
Heb jij een eigen bedrijf en ben je verantwoordelijk voor de boekhouding? Dan is het cruciaal om deze veelvoorkomende boekhoudfouten te vermijden….
60% van de zzp’ers maakt al gebruik van online boekhoudprogramma’s. En dat is niet voor niets. Handmatige boekhouding kost niet alleen veel tijd, maar…
De klus is geklaard. De factuur kan de deur uit. Maar dan… Hoe zorg je ervoor dat de factuur klopt en aan alle wettelijke eisen voldoet? Wat zet je…
Een factuur of vordering verjaart en is dus niet eeuwig incasseerbaar. De verjaringstermijn van een factuur voor zakelijke klanten is in principe vijf…
Klaar voor een upgrade in je administratie? Ontdek hoe je met een slimme switch naar een nieuw boekhoudpakket niet alleen tijd en geld bespaart, maar…
Klaar om vaarwel te zeggen tegen administratieve chaos en je bedrijf naar een hoger niveau te tillen? Ontdek hoe een strak georganiseerde boekhouding…