Categorieën

Elke dag ontvangen wij bij De Zaak talloze ondernemersvragen. Vragen die iedere ondernemer wel eens gehad heeft en ook vragen over bijzondere situaties. Iedere week lichten wij een van die vragen uit. Deze week de vraag:

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

‘Hoe kan ik zien dat ik gehackt ben? En hoe weet ik of mijn bankrekening geplunderd kan worden?’
 

Het antwoord van Wouter Parent, cybercrime expert van Wesecureit:

 
Hackers doen er alles aan om te voorkomen dat hun praktijken opgemerkt worden. Niemand geeft het graag toe, maar zeker zes op de tien ondernemers is ooit slachtoffer geworden van cybercrime. Het duurt dan ook gemiddeld 240-250 dagen voordat malware ontdekt wordt. De enige manier om er achter te komen of er een hacker actief is op je pc, is door je netwerk te monitoren. Daar zijn middelen voor, zowel software als hardware.
Er bestaat ook speciale apparatuur die IP-adressen controleert. Als deze apperatuur een IP-adres tegen komt dat op een zwarte lijst staat, krijg je een melding. Denk niet dat het jou niet kan overkomen: één op de acht ondernemers was in het afgelopen jaar slachtoffer van hackers (bron: ING Economisch Bureau).

Gehackt, wat nu?

Als je pc gehackt is, is het belangrijk de volgende stappen te nemen:
  1. Blijf rustig en schakel een cybercrime expert in.
  2. Zoek samen met de expert uit wat er precies aan gegevens gestolen is. Vooral persoonsgegevens zijn hierin belangrijk. Wanneer deze gestolen zijn moet je dit sinds 1 januari 2016 melden bij het College bescherming persoonsgegevens (CBP).
  3. Verbeter je netwerkveiligheid om toekomstige schade te voorkomen. Je bent ook verplicht om aan te kunnen tonen dat je je klantgegevens goed beveiligt. Hoge boetes kunnen volgen.
  4. Doe aangifte bij de politie. Deze stap is belangrijk: “De huidige kennis van de politie  over cybercrime is minimaal. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Om de aandacht van de overheid te krijgen moet elk geval van cybercrime gemeld worden.”

‘Gevaarlijk’

Het is relatief makkelijk te zien of je website gehackt is. Google en veel browsers zoals bijvoorbeeld Firefox markeren namelijk websites met malware als ‘gevaarlijk’. Hackers kunnen klantgegevens op je website verzamelen en virussen op de computers van je klanten plaatsen. Daarnaast kan de hacker je klant bijvoorbeeld ‘doorsturen’ naar een malafide website met nepproducten.
 

Haal je website terug

Als je website gehackt is, moet je het volgende doen:
  1. Blijf ook in dit geval rustig en schakel een cybercrime expert in.
  2. Onderzoek de schade en bekijk of er gegevens gestolen zijn. Voor persoonsgegevens is een datalek melding m.i.v. 1 januari 2016 verplicht bij het CBP.
  3. Gebruik schone back-ups van je website om de schade zo veel mogelijk te beperken. Soms is het ook mogelijk om alleen de code van de hacker te verwijderen van je website; ook dit lkan je beter aan een expert overlaten.
  4. Doe aangifte bij de politie.

Besmette bankrekening

Er zijn speciale virussen in omloop op internet die het op financiële gegevens hebben gemunt, zogenoemde banking trojans. Wanneer je pc besmet is met een banking trojan, kan dit zeer ernstige gevolgen hebben. Doe je vervolgens een overboeking, dan verschijnt er een nepscherm dat bedriegelijk veel lijkt op het ehte scherm. Daarachter vindt de eigenlijke overboeking plaats, een overboeking naar de hacker. Banking trojans kunnen ook inloggegevens verzamelen.
 
Je kunt niet zien of er iemand bij je bankrekening kan, wanneer er nog geen geld gestolen is. Een indicatie kan zijn dat de site traag reageert, maar dit kan ook aan andere factoren liggen.
Om banking trojans te voorkomen is het belangrijk om nooit op verdachte mailtjes die zogenaamd van de bank afkomstig zijn te klikken. Houd je Windows en overige software up-to-date. Controleer ook altijd het webadres, één afwijkend teken is al een indicatie dat je op een nep-scherm zit. Je kunt niet blind vertrouwen op je anti-virus software om je bankrekening veilig te houden. Voordat anti-virus software de banking trojan in de gaten heeft, is het namelijk al te laat.
 
 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Hybride werken is in veel organisaties de norm geworden. Mensen werken op kantoor én vanuit huis. Dat kan voordelen opleveren op het gebied van…
Succesvolle organisaties leveren kwaliteit, werken graag efficiënt en zijn innovatief. Maar hoe zit het dan met het afval dat vrijkomt? Denk…