Maakt u in Word regelmatig opsommingen in kolommen met lastige tabstops en -sprongen, bijvoorbeeld in notulen of to do-lijstjes? Een tabel biedt u meer mogelijkheden.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Als u een kolomsgewijze opsomming wilt maken, moet sommige tekst in een kolom meer dan één regel beslaan, terwijl andere tekst maar één regel heeft. En dat is met tabstops en via parallelle kolommen best een lastige klus.
Een tabel is in zo’n geval handiger (waarvan eventueel de randen niet zichtbaar zijn).

Werkwijze

  • Maak in een nieuw document een tabel:
    selecteer bij het  menu Invoegen >> Tabel (of de knop op de werkbalk of in Word 2007 in het Lint) een tabel van drie kolommen en enkele rijen.
  • Versleep de kolomgrenzen (in de liniaal of in de tabel zelf) zodanig dat de rechter en de linker kolom een centimeter of twee breed worden.
  • Vul in de cellen van de tabel kolomkoppen en tekst in, bijvoorbeeld zoals onderaan in de bijgaande figuur.

Mocht u al tekst met tabstops hebben ingetypt (zoals boven in de figuur hieronder), dan kunt u die als volgt selecteren en omzetten:

  • Selecteer het menu Tabel. Klik op Converteren >> Tekst naar tabel (of in Word 2007 tab Invoegen >> groep Tabellen >> optie Tekst naar tabel converteren).

In de figuur ziet u de bestaande tekst met de tabsprongen zichtbaar gemaakt (knop [¶] op de werkbalk), en daaronder de tabel die na conversie is ontstaan. Het aantal tabs in de regel bepaalt het aantal kolommen van de tabel.

In lijsten zoals notulen moet de tekst van de verschillende items in parallelle kolommen blijven staan. Omdat in een tabel de hoogte van de hele rij wordt vergroot zodra in één van de kolommen de tekst langer dan één regel wordt, is deze werkwijze verreweg het handigst.

Lijnen

Als u de kaderlijnen van de tabel (die ook worden afgedrukt) niet wilt zien of afdrukken, kunt u de randen van de cellen altijd achteraf aan of uit zetten: via de Randenopties (knop Kader) of via de werkbalk Tabellen en randen (in Word 2007 via de Lint-categorie Hulpmiddelen voor tabellen >> tab Ontwerpen >> groep Stijlen voor tabellen).

U kunt ook in het werkvenster de tabelrasterlijnen (die wel zichtbaar zijn, maar niet worden geprint) uitzetten:

  • Klik in menu Tabel >> op Rasterlijnen weergeven/verbergen (in Word 2007 via de Lint-categorie Hulpmiddelen voor tabellen >> tab Indeling >> groep Tabel).

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Je hoeft geen glazen bol te hebben om te voorspellen dat kunstmatige intelligentie de manier waarop werken ingrijpend verandert. Als ondernemer is het…
Hybride werken is in veel organisaties de norm geworden. Mensen werken op kantoor én vanuit huis. Dat kan voordelen opleveren op het gebied van…
Iedereen die in Word met nummering in documenten werkt voor hoofdstukken en paragrafen loopt er vroeg of laat tegenaan: de nummering geeft ‘ineens’ een…
Succesvolle organisaties leveren kwaliteit, werken graag efficiënt en zijn innovatief. Maar hoe zit het dan met het afval dat vrijkomt? Denk…