Bespaar op uw printkosten door bewuster om te gaan met het afdrukken van documenten. Standaard dubbelzijdig printen bijvoorbeeld, kan zomaar de helft van het papier schelen. Waar kunt u nog meer op letten? 7 tips.  

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

1. Let op de verbruikskosten

Hoeveel geld u uiteindelijk op jaarbasis uitgeeft aan printen, wordt niet bepaald door de aanschafprijs van de printer, maar de verbruikskosten ervan. Het kan slim zijn om een iets duurdere printer aan te schaffen waarvan de bijgeleverde toner veel langer meegaat. Als de toner op is, kan het interessant zijn om in plaats van de originele, een goedkopere aan te schaffen. Hierdoor kan je al snel besparen op printkosten.

2. Print dubbelzijdig

Het is zonde van het papier als u een document print waarbij een of twee regels tekst op een tweede pagina worden afgedrukt. Die hadden makkelijk op de achterkant kunnen staan van het A4tje dat als eerste uit de printer rolde.

3. Druk niet onnodig in kleur af

Een kleurenprintje op een A4 is gemiddeld negen cent duurder dan een afdruk in zwart/wit op hetzelfde formaat. Is het echt nodig om een document, bijvoorbeeld een memo voor intern overleg, in kleur af te drukken?

4. Test eerst in zwart/wit

Moet u een groot aantal documenten in kleur afdrukken, zoals het jaarverslag dat naar externe relaties wordt gestuurd? Druk er dan eerst een af in zwart/wit voor een laatste controle en print dan pas alle exemplaren in de gewenste opmaak.

5. Weet wie wat print

Om te kunnen bepalen of, en hoeveel u op printkosten kunt besparen, moet u eerst weten wat er precies wordt afgedrukt, op welke manier en door wie. Daar bestaat speciale software voor, die door printerfabrikanten kan worden meegeleverd bij een printer. Door per gebruiker bij te houden wat er wordt afgedrukt, kunt u ongewenst printgedrag voorkomen, zoals te veel afdrukken maken voor privégebruik.

6. Inlogcode voor printer

Gebruik een inlogcode, die na het geven van een printopdracht op de pc, bij de printer moet worden ingevoerd. Pas na het invoeren van deze code wordt de printopdracht daadwerkelijk uitgevoerd. Hiermee voorkomt u dat documenten onnodig worden afgedrukt, bijvoorbeeld als een collega er al kopietjes van had gemaakt. Bijkomend voordeel: documenten kunnen niet kwijtraken doordat ze door iemand anders van de printer zijn gehaald.

7. Gebruik een slimme printer

Het komt vaak voor dat bepaalde handelingen steeds opnieuw en handmatig worden gedaan. Denk aan het toevoegen van betalingsvoorwaarden op de achterkant van een offerte of een contract. Als u dit vergeet, moet u weer een nieuwe print maken. Met een zogenoemde slimme – of multifunctionele – printer voorkomt u dit.

Dergelijke printers hebben software die ze als het ware intelligent maakt. Met een druk op de knop in bijvoorbeeld Word weet de printer wat voor soort document er moet worden afgedrukt en op welke manier. Gaat het om een document dat alleen voor intern overleg is bedoeld? Dan wordt het standaard in zwart/wit en dubbelzijdig afgedrukt.

8. Nooit meer zonder inkt

Een printer die met je meedenkt en ervoor zorgt dat de inkt patronen nooit leeg zijn. De printer geeft door wanneer de inkt patronen een laag niveau bereiken en bestelt automatisch nieuwe, zonder dat er naar omgekeken hoeft te worden. Dit bespaart tijd én geld. Kijk bijvoobeeld eens naar HP Instant Ink.

Lees ook:

Print altijd alles op één pagina in Excel »
Bespaar 25% op briefpapier »

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Misschien denk jij – net als veel andere zzp’ers en mkb’ers – na over de vraag of nú overstappen op elektrische bestelwagens een goede investering…
Rij je zakelijk? Let dan goed op op de regels voor bijtelling van je bedrijfsauto. In dit artikel duiken we in de wereld van bijtelling voor…
Het openbaar vervoer kan een aantrekkelijke en duurzame optie zijn voor zakelijk reizen. Hoe zit het met de kosten en btw? Wat zijn de voordelen? Hoe…
De maximale onbelaste reiskostenvergoeding is vanaf 1 januari 2024 € 0,23 per kilometer. Wat moet jij als ondernemer en/of werkgever weten over de…
Iedere eigenaar van een zakelijke of auto in privé betaalt wegenbelasting, ofwel motorrijtuigenbelasting (MRB). Deze wegenbelasting wordt regelmatig…
Zakelijk rijden in 2024? Dan kan je niet om de vraag heen of het nu de tijd is om de switch naar elektrisch te maken. Want na dit jaar gaat er veel…