Thema's
Uit onderzoek blijkt dat 98% van alle verkeersongevallen door menselijk falen is veroorzaakt. Meestal gaat het dan om kleine "slordigheidjes". Daarom: een overzicht van de meest voorkomende gevaren, de gevaarlijkste plekken en situaties en tot slot: 7 tips om veiliger te rijden.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

De 6 meest voorkomende gevaren

  1. Automatismen;
  2. Risico’s niet onderkennen;
  3. Situaties niet tijdig opmerken;
  4. Onveilige situaties niet tijdig inschatten;
  5. Niet op de hoogte zijn van (de nieuwste) verkeersregels;
  6. Het voertuig niet goed kunnen beheersen tijdens noodsituaties.

De 3 gevaarlijkste plekken en situaties

  1. De parkeerplaats bij de supermarkt: hier gebeuren in het algemeen nog steeds de meeste ongelukken. Paaltjes worden al snel over het hoofd gezien, boodschappentassen krassen langs autodeuren. Pure onoplettendheid die gemakkelijk kan worden voorkomen!
  2. Provinciale wegen: hier is snelheid de grote boosdoener. Gevaarlijke inhaalmanoeuvres zorgen voor de meest gruwelijke ongelukken. Let dus extra op uw snelheid;
  3. Snelwegen: slecht weer speelt vaak een rol bij ongelukken op de snelweg. Mist, regen en hagel kunnen leiden vaak tot onverwacht remmen en langzaam rijden. Hier luidt het devies: extra afstand houden en snelheid aanpassen aan het overige verkeer.

7 tips om veiliger te rijden

  1. Wat betreft ‘kijktechniek’: beperk het blikveld niet alleen tot de voorligger. Auto’s die naast u rijden of verkeersborden kunt u dan gemakkelijk over het hoofd zien. Fixeer dus op meerdere punten;
  2. Kijk tevens ver voor u uit (ook door de voorruit van de voorligger). Kortzichtig rijden leidt tot veel remmen en optrekken. U kunt dan niet goed anticiperen op situaties en moet op het laatste moment reageren. Bijkomend voordeel: u bespaart een hoop brandstof!
  3. Gebruik tijdig uw richtingaanwijzer zodat andere automobilisten kunnen anticiperen;
  4. Trek niet aan het stuur als u een bocht neemt, maar duw. Zo heeft u uw stuur goed vast als u onverhoopt over een kuil rijdt of in de slip raakt;
  5. Rem nooit ín een bocht. Doet u dat wel, dan heeft u de bocht verkeerd ingeschat. In het algemeen geldt dat u de bocht sneller moet uitrijden dan inrijden;
  6. Probeer de gemiddelde snelheid aan te passen aan de rest van het verkeer. Maar probeer wel de eigen snelheid zo gelijkmatig mogelijk te houden;
  7. Bij wegversmalling: ritsen! Niet te vroeg, niet te laat. En geef andere ritsers de ruimte!

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Elektrisch rijden wint snel aan populariteit en steeds meer ondernemers overwegen de overstap naar een stroomauto. Een vraag die dan vaak opkomt is:…
Wat is zakelijk rijden? Zakelijk autorijden omvat alle ritten die je maakt voor het uitvoeren van je bedrijfsactiviteiten. Dit varieert van bezoeken…
Voor werknemers is een auto van de zaak een gewilde secundaire arbeidsvoorwaarde. Voor werkgevers kan het juist een kostenpost zijn met extra…
Een zakelijke auto kopen is één ding, maar heb je al nagedacht over de beste manier om een auto van de zaak af te schrijven? Dit kan je fiscale winst…
Op vakantie met je auto van de zaak? Dat kan, maar er zijn wat regels waar je rekening mee moet houden. Van bijtelling tot btw en…
De maximale onbelaste reiskostenvergoeding is vanaf 1 januari 2024 € 0,23 per kilometer. Wat moet jij als ondernemer en/of werkgever weten over de…