Je moet BPM, ofwel Belastingen op personenauto's en motorrijwielen, betalen als je een personenauto, bestelauto of motor registreert. Voor een bestelauto betaal je geen BPM als u ondernemer voor de omzetbelasting (btw) bent. Bij personenauto's is de BPM gebaseerd op de catalogusprijs en de CO2-uitstoot. Zeer zuinige en elektrische auto's zijn vrijgesteld van BPM.

Inhoudsopgave

Maak kennis met de vernieuwde versie van deze zeer populaire bestelbus. 3 modellen en zelfs met ChatGPT integratie. Bekijk #1 bestelbus

Hoe wordt BPM berekend?

Bij een personenauto wordt de BPM berekend over zowel de netto-catalogusprijs als de CO2-uitstoot. Bij een bestelauto en een motor wordt de BPM alleen over de netto-catalogusprijs berekend.

Wanneer geen BPM?

In bepaalde gevallen hoef je geen BPM te betalen.

Ondernemersregeling: geen BPM op bestelauto
Ondernemers betalen geen BPM bij de aanschaf van een bestelauto. De Belastingdienst verleent deze BPM-vrijstelling automatisch, als blijkt dat je ondernemer bent voor de omzetbelasting. Het BPM-bedrag telt echter wél mee voor de fiscale bijtelling.

Ben je geen ondernemer, of voldoe je niet aan de voorwaarden van de ondernemersregeling? Dan moet je voor een bestelauto binnen een maand na registratie de BPM aangeven en betalen. Je mag er in die periode wel al de openbare weg mee op.

Zeer zuinige en elektrische auto’s
Voor een personenauto, bestelauto of kampeerauto met een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer hoeft geen BPM te worden betaald.

Overige gevallen
Je betaalt ook geen BPM voor een personenauto die op of na 1 januari 2009 voor het eerst in gebruik is genomen en uitgerust is met:
– een benzinemotor met een CO2-uitstoot van maximaal 110 gram per kilometer, of
– een dieselmotor met een CO2-uitstoot van maximaal 95 gram per kilometer.

De grenzen hiervan zijn echter per 1 juli flink aangescherpt »

Wie moet BPM betalen?

De persoon op wiens naam het voertuig staat, moet de BPM betalen. Bij een niet-geregistreerd voertuig is dit de persoon die erin rijdt.

Hoe betaal je BPM?

Bij een nieuwe auto of motor is het uiteindelijk de importeur die de BPM naar de Belastingdienst overmaakt. De dealer zet het bedrag op de rekening bij de klant en sluist dat door naar de importeur.

In andere gevallen gebruikt u het formulier Aangifte bpm. Dat stuur je op naar een van de zestien BPM-aangiftepunten van de Belastingdienst. Na controle ontvang je dan een betaalbericht met bedrag, kenmerk en rekeningnummer. Daarmee kun je via je bank betalen.

Eerst BPM aangeven en betalen, dan registreren

Pas nadat u aangifte BPM hebt gedaan en de BPM hebt betaald, wordt jouw (bestel)auto of motor geregistreerd (op kenteken gezet). Na deze registratie mag je met het voertuig de openbare weg op.

Wanneer moet je BPM betalen?

In onderstaande gevallen moet BPM worden betaald:

– Als je een personenauto, bestelauto of motor wilt registreren bij de RDW. Voor een bestelauto betaal je BPM als deze op of na 1 juli 2005 voor het eerst in gebruik is genomen en je geen ondernemer bent of niet voldoet aan de ondernemersregeling.
– Je rijdt op de openbare weg met een bestelauto die tot personenauto is omgebouwd. Het gaat hier om een bestelauto waarover nog geen BPM is betaald of waarvoor je nog geen BPM hebt teruggekregen.
– Je haalt een personenauto, bestelauto of een motor uit het buitenland en wilt deze bij de RDW registreren.
– Je bouwt een bestelauto die vóór 1 juli 2005 in gebruik is genomen, om tot personenauto.
– Je voldoet niet meer aan de voorwaarden van de ondernemersregeling, de gehandicaptenregeling of de regeling taxivervoer of openbaar vervoer.
– Je woont in Nederland en rijdt hier met een personenauto, bestelauto of motor met een buitenlands kenteken.
– Je woont in Nederland en wilt hier langer dan 14 dagen in een personenauto, motor of bestelauto rijden met een buitenlands kenteken die je in het buitenland hebt geleend, gehuurd of geleased.
– Je past de motor van een personenauto binnen drie jaar na registratie zodanig aan dat de CO2-uitstoot hoger is dan de CO2-uitstoot waarover belasting is betaald.

Teruggaaf van BPM

Je kunt BPM terugvragen als je:
– een personenauto gebruikt voor taxivervoer of openbaar vervoer
– een bestelauto gebruikt voor het vervoer van een gehandicapte en diens rolstoel of een ander hulpmiddel

Op zoek naar een nieuwe bestelbus? Zoek niet verder want de vernieuwde VW Crafter is uit! Bekijk alle opties en prijzen

Lees ook…
De stijgende kosten van brandstof en onderhoud maken het steeds duurder om zakelijke kilometers te rijden. Daarom wordt de belastingvrije…
Een zakelijke auto kopen is één ding, maar heb je al nagedacht over de beste manier om een auto van de zaak af te schrijven? Dit kan je fiscale winst…
Voor werknemers is een auto van de zaak een gewilde secundaire arbeidsvoorwaarde. Voor werkgevers kan het juist een kostenpost zijn met extra…
Wil je de bijtelling voorkomen? Dan moet je kunnen aantonen dat je in een kalenderjaar niet meer dan 500 privékilometers hebt gereden. Een sluitende…
Op vakantie met je auto van de zaak? Dat kan, maar er zijn wat regels waar je rekening mee moet houden. Van bijtelling tot btw en…
Ben je het zat om elke dag in de file te staan en hoge parkeerkosten te betalen? Overweeg dan eens een motor op de zaak. Het is niet alleen een snel en…