Categorieën

In samenwerking met
Dat is balen! Je bent gisteravond vergeten om bij te laden, en dit is het gevolg: je staat op een verlaten snellaadstation aan de A1. Wat doe je in dat kleine halfuurtje dat je auto bezig is, behalve je bestaan overdenken? Op de meeste laadstations is er gewoon niet echt iets om je bezig te houden. Koppel dat aan het feit dat snelwegladen wat duurder is dan laden in de straat of op werk, en je hebt de reden waarom veel mensen laadstations langs de snelweg liever mijden. Toch zijn er een hoop voordelen te halen als je tankt bij laadstations – als je tenminste weet welke je moet hebben.

Inhoudsopgave

Eén factuur, één tankpas en nooit meer bonnetjes? Ontvang via De Zaak jouw kortingscode voor een zakelijke tankpas en ontdek het gemak.

Laden bij tankstations

Kan het even niet anders en moet je laden langs de snelweg, dan bieden de laadstations van Ionity, Fastned en Allego een brede selectie aan normale en snelladers, en opties voor diverse aansluitingen. Het is fijn dat er veel laders zijn, maar daarnaast zijn deze stations nogal sober. Er zijn geen wachtruimtes, wifi of eetgelegenheden, en meestal ben je daardoor aangewezen op wat spelletjes op je telefoon of een lange staarwedstrijd met de snelweg terwijl je wacht.

Gelukkig biedt een recente ontwikkeling een oplossing voor het laden langs de snelweg. Veel snelweg-tankstations van Shell, Total, BP en andere merken hebben inmiddels kleine laadstations of zijn laadpalen aan het opzetten naast de benzinepompen. Hier laden geeft een fijn en veilig gevoel, tussen de andere auto’s en dicht bij de shops. Je kan zelf ook even bijtanken met een bak koffie, even de wc bezoeken of een praatje maken met anderen die aan het laden zijn. Via verschillende apps zie je gemakkelijk welke tankstations inmiddels laadpalen hebben.

Laden na een afrit

Heb je iets minder tijdsdruk en kan je even van de snelweg af, zoek dan een laadstation op dat naast een afrit ligt. Vaak vind je daar de filialen van de Gamma, de McDonalds en een zakenhotel/restaurant of twee. FastNed is een van de providers die je vaak op de parkeerplaatsen van dit soort gebouwen vlak naast de snelweg aantreft – en meteen met een hoop palen, zodat er vaak wel eentje vrij is. Zo kan je lekker winkelen, snacken of even op je laptop in de hotellounge terwijl je auto rustig zijn ding doet.

Tesla gaat hierbij zelfs nog een stap verder: veel Superchargers zijn met een paar extra minuten rijden vanaf de snelweg te bereiken en bestaan altijd uit minimaal 12 laadpalen. Deze liggen vaak bij hotels en restaurants, zodat je tijdens het laden even een hapje kunt eten. Tegenwoordig kan je bij Superchargers ook met veel non-Tesla’s laden, maar kijk voor de zekerheid van tevoren of jouw auto hier ook bij hoort. 

Thuis laden

Ter kanttekening: ook met de aanwezigheid van restaurants, shops en wifi gebruiken de meeste mensen (snel)laadstations bij snelwegen nog altijd voor kleine laadsessies, zodat ze daarna op werk of thuis verder kunnen laden. En geef ze eens ongelijk. Ja, een snellader heeft tot wel honderd keer meer vermogen dan een simpele thuislader van 5 kW en bespaart dus een hoop tijd, maar is daardoor ook duurder. Daarnaast heeft een thuislader een hoop andere praktische voordelen, zoals dat hij stroom van je zonnepanelen kan gebruiken.

Toch is het nog maar de vraag of thuisladen populair zal blijven in de toekomst, of dat laadstations weer een opmars gaan maken. Hoe gaat het bijvoorbeeld werken als we allemaal elektrisch rijden en ’s avonds tegelijk onze auto’s willen opladen? Het zou goed kunnen dat laden overdag bij laadstations dan een standaard alternatief wordt – dus blijf de ontwikkelingen goed in de gaten houden, en weet bij welke laadstations je moet zijn om zo fijn mogelijk te laden!

Ben je klaar met alle losse bonnetjes en ingewikkelde btw-terugvorderingen? Ervaar het gemak van een tankpas.

Travelcard logo

Travelcard, partner van De Zaak

Travelcard heeft meer dan 35 jaar ervaring in tankoplossingen en 10 jaar in laadoplossingen. Maar Travelcard gaat verder dan alleen tanken en laden. Zo kan je ook je parkeersessies, ritjes naar de wasstraat en onderhoud afnemen met Travelcard. Via het online portaal kan je gemakkelijk passen bestellen en blokkeren, limieten beheren, facturen downloaden en rapportages uitdraaien.

Bekijk alle artikelen van Travelcard >

Lees ook…
i.s.m.
Als ondernemer streef je naar gemak en zo min mogelijk administratieve handelingen. Een zakelijke tankpas is een middel om je werk uit handen te nemen….
i.s.m.
Elektrische auto’s zijn niet langer alleen een zeldzaam gezicht op de weg. In 2022 reden elektrische auto’s gemiddeld bijna net zoveel kilometers per…
i.s.m.
In 2022 zijn er wereldwijd meer dan 10 miljoen elektrische auto’s verkocht en dit jaar neemt dat aantal met 35 procent toe tot maar liefst 14…
i.s.m.
Wanneer we nadenken over toekomstbestendige auto’s, denken we al snel aan elektrische voertuigen (EV). Logisch, gezien de groeiende populariteit en…