Hoeveel bijtelling moet ik betalen?

Zo bereken je de bijtelling van je zakelijke auto
Iedereen kent de term: bijtelling. Het is goed je even te verdiepen in de regelgeving, dan weet je waar je aan toe bent. Wat tel je eigenlijk waarbij? Hoeveel moet je bijtellen, bijvoorbeeld als je een voertuig uitsluitend zakelijk gebruikt, en wat betekent dat voor je portemonnee?
Hoeveel bijtelling moet ik betalen?

De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de cataloguswaarde van het voertuig en het bijtellingspercentage. De bijtelling wordt bij je belastbaar inkomen opgeteld. Het ligt vervolgens aan de belastingschijf waarin je valt wat er aan netto bijtellingsbedrag overblijft.

Je moet bijtelling betalen wanneer je in een kalenderjaar meer dan 500 kilometer privé rijdt met een lease- of bedrijfsauto. De fiscus ziet het dan als loon in natura, en hierover dien jij belasting af te dragen, is de redenering. Maar wanneer je een bedrijfsvoertuig alleen zakelijk gebruikt, dus onder de 500 km per jaar blijft, hoeft je niets bij te tellen. Dan is wel het bi jhouden van een sluitende rittenregistratie verplicht. Dit vormt het bewijs dat je het voertuig uitsluitend zakelijk hebt gebruikt.

Cataloguswaarde

De cataloguswaarde van een voertuig kun je achterhalen op de website van het RDW. Na het invullen van het kenteken kun je achter het tabje ‘fiscaal’ de catalogusprijs zien. Gebruik dit gegeven bij het berekenen van de hoogte van je bijtelling.

Bijtellingspercentage

Het bijtellingspercentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto en wanneer de auto voor het eerst op naam is gezet. In de basis zijn er twee bijtellingstarieven: 4% voor voertuigen zonder CO2-uitstoot (elektrisch en waterstof) en 22% voor alle andere voertuigen. Vanaf 2019 veranderen de bijtellingsregels voor elektrische auto’s. Tot 50.000 euro betaal je 4% bijtelling en over het bedrag boven de 50.000 euro betaal je 22% bijtelling.

 

Bijtellingstabel

Uitstoot (CO2/km)

2016

2017

2018

2019

0 gram

4%

4%

4%

4%*

1-50 gram

15%

17%

22%

22%

51-106 gram

21%

22%

22%

22%

> 106 gram

25%

22%

22%

22%

* Voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde van meer dan 50.000 euro geldt dit tot 50.000 euro. Daarboven geldt als bijtellingspercentage 22%.

De bijtelling staat voor vijf jaar vast
De hoogte van de bijtelling ligt vanaf de eerste tenaamstelling 60 maanden vast. Hierbij wordt niet gekeken naar het wisselen van eigenaar. Lease je een auto die in 2016 in gebruik is genomen, dan betaal je tot en met 2020 het bijtellingstarief uit 2016. Daarna geldt het bijtellingstarief uit 2021. Voor auto’s ouder dan 15 jaar gelden andere belastingregels.

Van bruto naar netto bijtelling

De bijtelling wordt bij het belastbaar inkomen opgeteld. Hoe meer je verdient, hoe meer belasting en sociale premies je betaalt. Nederland kent vier belastingschijven. Met het belastingpercentage kun je uitrekenen hoeveel netto bijtelling je jaarlijks moet betalen.

Belastingschijf

Inkomen

Percentage belasting

Eerste schijf

Tot € 20.142

36,55 procent

Tweede schijf

Tot € 33.994

40,85 procent

Derde schijf

Tot € 68.507

40,85 procent

Vierde schijf

Vanaf € 68.507

51,95 procent

Rekenvoorbeeld

Als de cataloguswaarde, het bijtellingspercentage en het belastingpercentage bekend zijn, kun je uitrekenen hoeveel netto bijtelling je moet betalen. Hieronder een situatie met rekenvoorbeeld:

Je wilt in juni 2018 een KIA Optima gaan leasen. De auto wil je zowel zakelijk als privé gebruiken. De cataloguswaarde van de KIA is €44.289. Je huidige belastbare inkomen is €48.000.

Je moet per jaar 22% bijtelling gaan betalen over €44.289. Hierdoor stijgt je inkomen met €9.744 naar €57.744. Het belastbaar inkomen valt in de derde belastingschijf (40,85%). Jaarlijks moet je netto €3871 aan bijtelling betalen – extra belasting eigenlijk. Dit bedrag staat vast tot en met mei 2023.

Je kunt ook de tool ‘bijtelling berekenen’ gebruiken. Check de daadwerkelijke hoogte van de bijtelling altijd bij je loonadministratie.

Geen bijtelling betalen

Wanneer je kunt aantonen dat een bedrijfsvoertuig uitsluitend zakelijk is gebruikt, hoef je geen bijtelling te betalen. Het bewijs dat de belastingdienst hiervoor vraagt is een sluitende en controleerbare rittenregistratie dat bewijst dat je niet meer dan 500 privékilometer met een zakelijk voertuig hebt gereden. Let op: de 500 kilometer is persoonsgebonden en dus niet voertuiggebonden. Noteer daarom altijd welke bestuurder in het zakelijke voertuig heeft gereden. Het bijhouden van een rittenregistratie kan handmatig of automatisch met behulp van een rittenregistratiesysteem.

Auteur: Arjan Kolk, RitAssist-adviseur

RitAssist® maakt voertuigadministratie zo makkelijk mogelijk door de inzet van innovatieve telematica-oplossingen. Of het nu om kilometerregistratie gaat of een volledig

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming