Wil je de bijtelling voorkomen? Dan moet je kunnen aantonen dat je in een kalenderjaar niet meer dan 500 privékilometers hebt gereden. Een sluitende ritregistratie is daarvoor het meest betrouwbare bewijs. Maar hoe zorg je ervoor dat je administratie foutloos blijft, zonder tijdrovend handwerk? Ontdek de actuele regels – ook voor bestelauto's – en slimme oplossingen.

In het kort

  • Houd een sluitende rittenregistratie bij om de bijtelling te voorkomen als je privé minder dan 500 kilometer per jaar rijdt in een bedrijfsauto.
  • Een rittenregistratie moet details bevatten zoals het merk, kenteken, datum, ritafstand, en of het om een privé- of zakelijke rit gaat.
  • Bij een onjuiste rittenregistratie riskeer je een boete die kan oplopen tot € 5514.
  • Bewaar je rittenregistratie minimaal zeven jaar, want de Belastingdienst kan tot zeven jaar terug gegevens opvragen.

Inhoudsopgave

Maak kennis met de vernieuwde versie van deze zeer populaire bestelbus. 3 modellen en zelfs met ChatGPT integratie. Bekijk #1 bestelbus

Wat is een rittenregistratie?

In een rittenregistratie houd je bij wie wanneer met een voertuig heeft gereden en welke afstand daarbij is afgelegd. Dit is vooral van belang als je een zakelijke auto ook privé gebruikt. De Belastingdienst beschouwt privégebruik van een bedrijfsauto namelijk als loon in natura. Dit leidt tot de fiscale bijtelling, een extra belasting die je moet betalen.

Wanneer is een ritregistratie verplicht?

Gebruik je een bedrijfsauto die je ook privé rijdt? Dan is een rittenregistratie verplicht als je de bijtelling wilt voorkomen. De Belastingdienst stelt dat privégebruik van meer dan 500 kilometer per jaar leidt tot fiscale bijtelling, die via de loonheffing wordt verrekend.

Kun je aantonen dat je jaarlijks minder dan 500 kilometer privé rijdt? Dan hoef je geen bijtelling te betalen. Hiervoor moet je een nauwkeurige rittenregistratie bijhouden. Je kunt dit het beste aanvullen met extra bewijsmiddelen, zoals een agenda of tank- en onderhoudsbonnen.

Ritregistratie bijhouden: welke gegevens moeten erin staan?

Een sluitende rittenregistratie moet voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. Hieronder een overzicht van wat er in moet staan:

  • Merk van de auto
  • Type auto
  • Kenteken van de auto
  • Periode waarin de auto is gebruikt


Gegevens per rit:

Daarnaast moet je per rit de volgende gegevens vastleggen:

  • Datum van de rit
  • Begin- en eindstand van de kilometerteller
  • Vertrek- en aankomstadres (rij je van kantoor naar een afspraak en terug, dan noteer je dit als twee aparte ritten)
  • De route, als je niet de gebruikelijke route hebt genomen
  • Of het een privérit of een zakelijke rit was
  • Het aantal privékilometers tijdens een rit (bijvoorbeeld als je tijdens een zakelijke rit privé omrijdt)


Het is belangrijk om deze gegevens zorgvuldig bij te houden. Als je rittenregistratie niet aan deze eisen voldoet, kan dit leiden tot een naheffing van de bijtelling.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Wat zijn de boetes bij een onjuiste rittenregistratie?

Wanneer je de bijtelling van je auto van de zaak negeert of als de rittenregistratie onjuist blijkt te zijn, kan de fiscus een verzuimboete opleggen. Deze boete kan oplopen tot € 5514. Het is daarom van groot belang om een nauwkeurige administratie bij te houden,

Manieren om een rittenregistratie bij te houden

Er zijn verschillende manieren om een rittenregistratie bij te houden, zowel handmatig als elektronisch.

Handmatige ritregistratie

Je kunt ritten handmatig bijhouden met een rittenboekje of formulier. Hierin vul je alle benodigde gegevens zelf in. Hoewel deze methode nog steeds wordt gebruikt, is het tijdrovend en foutgevoelig. Toch blijft het een optie voor wie niet wil investeren in digitale middelen.

Digitale rittenregistratie

Tegenwoordig kiezen veel ondernemers voor een elektronische rittenregistratie. Met behulp van GPS-technologie registreert een systeem automatisch je ritten en zakelijke kilometers. Veel van deze systemen zijn geïntegreerd in apps of in navigatiesystemen. Vaak bieden de mogelijkheid om ritten direct door te sturen naar je boekhouding. Deze methoden zijn snel, nauwkeurig en minder foutgevoelig.

Keurmerk Ritregistratie

Leveranciers van rittenregistratiesystemen hebben een keurmerk ontwikkeld: het Keurmerk RitregistratieSystemen. Wanneer je gebruikmaakt van een systeem met dit keurmerk, gaat de Belastingdienst ervan uit dat je rittenregistratie sluitend is en voldoet aan de eisen. Dit biedt extra zekerheid en kan je administratie aanzienlijk vereenvoudigen.

Vereenvoudigde rittenregistratie voor bestelauto’s

Voor ondernemers die met hun bestelauto veel ritten op een dag maken, biedt de Belastingdienst een vereenvoudigde rittenregistratie. Hierbij leg je alleen de zakelijke ritten vast in combinatie met de adressen van je klanten of opdrachten. Let op dat privégebruik van de bestelauto tijdens werktijd, zoals een lunchrit, niet is toegestaan.

Meer informatie over de vereenvoudigde rittenregistratie voor bestelauto’s vind je op de website van de Belastingdienst.

Hoe lang moet je een ritregistratie bewaren?

Het bijhouden van je rittenregistratie is belangrijk, maar de bewaarperiode is net zo cruciaal. De Belastingdienst kan tot zeven jaar terug informatie opvragen als er fouten worden gevonden in recente jaren. Dit betekent dat je je rittenregistratie minimaal zeven jaar moet bewaren. Zorg er dus voor dat je gegevens goed geordend en compleet zijn, want een onvolledige administratie kan vervelende gevolgen hebben.

Op zoek naar een nieuwe bestelbus? Zoek niet verder want de vernieuwde VW Crafter is uit! Bekijk alle opties en prijzen

Lees ook…
Ben je het zat om elke dag in de file te staan en hoge parkeerkosten te betalen? Overweeg dan eens een motor op de zaak. Het is niet alleen een snel en…
De belastingvrije kilometervergoeding blijft in 2025 hetzelfde: 23 cent per kilometer. Ondanks stijgende brandstofprijzen is er geen verhoging…
Rij je zakelijk? Let dan goed op de regels voor bijtelling van je bedrijfsauto. In dit artikel duiken we in de wereld van bijtelling voor elektrische…
De kosten van bedrijfsauto’s rijzen de pan uit, terwijl deelmobiliteit snel in populariteit groeit. Veruit de meeste Nederlandse ondernemers overwegen…
Zakelijk rijden in 2024? Dan kan je niet om de vraag heen of het nu de tijd is om de switch naar elektrisch te maken. Want na dit jaar gaat er veel…
Benieuwd naar de actuele tarieven van autobelastingen? In dit artikel lees je alles over kosten, kortingen en toeslagen voor 2025 en verder. Of je auto…