De wereld alleen redden kan je niet, maar er wat liever voor zijn wel. Ben jij een ondernemer, geen klimaatactivist, maar wil je wel graag dat jijzelf, jouw kinderen en kleinkinderen nog volop van een gezonde wereld kunnen genieten? In dit artikel vertellen wij jou hoe jij hier al met een paar kleine veranderingen jouw steentje aan bijdraagt.

Inhoudsopgave

Hybride werken

Zonder dat je het door hebt, doe je op de automatische piloot waarschijnlijk al heel veel voor het klimaat. Door de jaren heen zijn we onbewust allemaal een beetje liever geworden voor het klimaat. Zo gebruiken we namelijk steeds minder papier, doen we steeds meer online en is de locatie waar we werken steeds minder van belang. Hierdoor maken we minder gebruik van vervoersmiddelen en is hybride werken helemaal in. Vanaf jouw huis of jouw vakantiebestemming stuur je een mailtje naar een collega. Daar komt geen vervoer, papier of locatie aan te pas en daar is het klimaat maar al te blij mee.

Gewoontes eigen maken

Het volgende klinkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar toch moet ons brein soms even worden opgefrist. Maak een aantal gewoontes je eigen en je bent binnen no-time klimaatbewust. Doe het licht uit als je een ruimte verlaat, print minder, doe die kachel iets lager en kleed je ’s ochtends wat dikker aan. Koop geen spullen die je niet nodig hebt en kies voor een nieuwe prullenbak met meerdere vakken zodat je afval kunt scheiden. Verkoop je producten? Kijk eens naar je verpakkingen en of je die kunt verduurzamen. Daar denk je één keer goed over na en daarna ben je bij elke verkoop lekker bewust bezig.

Slim investeren

Ben je van plan om te investeren in nieuwe apparatuur die energiezuinig of milieuvriendelijk is? Grote kans dat je dan gebruik kunt maken van de aftrekposten die de overheid hiervoor in het leven heeft geroepen. De Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) zijn er om jou en andere ondernemers te stimuleren om het goede voor het milieu te doen. Iets goeds doen voor het milieu én flink je eigen portemonnee ‘spekken’. Win-win als je het ons vraagt!

Samen de wereld redden

Naast het hybride werken, de simpele kleine dingen en het slim omgaan met de diverse aftrekposten, zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om er voor het klimaat te zijn. Zo kun je samenwerkingen aangaan met partners die ook duurzaam ondernemen om zo meer ondernemers te stimuleren. Én je kunt naast wat je zelf al doet natuurlijk een deel van jouw winst aan een milieuorganisatie geven, zodat zij daarvan nog wat extra liefde aan het klimaat kunnen geven. Tot slot kun je anderen vertellen over wat jij doet voor een beter klimaat. Wie weet inspireer je andere ondernemers op die manier hetzelfde te doen.

Amber Oomen

Amber Oomen

Amber Oomen is een jonge ambitieuze onderneemster. Ze mag zichzelf tekstschrijver, videomaker, beeldredacteur en mediaprofessional noemen. Al vroeg begon zij met het bouwen aan haar carrière. De combinatie van beeld en tekst is haar kracht.
Indeed
Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
De Zaak Magazine is terug
Ter ere van ons 30 jarig jubileum brengen we het vertrouwde De Zaak Magazine weer tot leven, mits 2000 ondernemers zich aanmelden. Doe jij ook mee?
Lees ook…
Per 1 augustus 2022 is de wet met betrekking tot verplichte scholing voor werknemers veranderd. Als werkgever moet je voortaan scholing die wettelijk…
De zaken gaan lekker en je bedrijf groeit. Maar met die groei dienen zich nieuwe uitdagingen aan. De zoektocht naar grotere kantoorruimte of…
Wie een bedrijfsruimte huurt, krijgt met een heleboel dingen te maken. Van een huurcontract tot wettelijke regels en andere rechten en plichten, die…