Categorieën

Droom je ervan om je eigen bedrijf te starten en wil je weten hoe je geld kunt verdienen? Of wil je weten hoe je als ondernemer andere inkomstenbronnen kunt aanboren? De sleutel tot financieel succes begint met het inzetten van het juiste verdienmodel. De mogelijkheden zijn eindeloos - zeker in de digitale wereld. Vaak kun je zelfs bestaande activiteiten combineren met nieuwe inkomstenstromen. Nieuwsgierig naar wat jij het beste kan doen om geld te verdienen?

Inhoudsopgave

Ontdek universele strategieën voor bedrijfsgroei die werken in elke sector; download het whitepaper en begin vandaag nog met het transformeren van jouw onderneming.

Wat is een verdienmodel?

Geld verdienen kan op verschillende manieren. Deze manieren noemen we verdienmodellen. Voor je bedrijf kies je verdienmodellen die passen bij jou, je producten of diensten en dus je bedrijf. De verdienmodellen die hieronder besproken worden, zijn met name geschikt voor eenmanszaken (zzp’ers) en eigenaren van een midden- en kleinbedrijf (mkb’ers).

Verdienmodel opstellen: de juiste keuze voor jouw zaak

Veel startende ondernemers beginnen met een Business Model Canvas. Dit is een bedrijfsplan waarin je zaken als verdienmodellen, toegevoegde waarde, relaties, klanten en leveranciers beschrijft. Je schrijft het business model canvas op slechts één A4tje. Daardoor dwing je jezelf om specifiek te zijn over je verdienmodel.

10 verschillende verdienmodellen

1. Het transactiemodel: verkoop jouw producten

Dit is voor veel ondernemers het eerste verdienmodel dat opkomt. In dit vrij eenvoudige verdienmodel koopt de klant een of ander product en de ondernemer krijgt daarvoor betaald. Het transactiemodel wordt vaak toegepast door ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) die een breed assortiment aan producten aanbieden: van ambachtelijke creaties tot producten voor wederverkoop.

2. Freelancen: jouw talent, jouw inkomen

Van werken als loodgieter tot administratief medewerker: veel ondernemers in Nederland vertrouwen op het principe van ‘uurtje-factuurtje’ als verdienmodel. Op deze manier geld verdienen werkt voor iedereen die een vorm van ondersteuning of expertise kan inzetten als dienst.

Het fijne aan freelance werk zit hem in de flexibiliteit en het directe verband tussen het aantal gewerkte uren en je daadwerkelijke omzet. Voor elk uur dat je voor een bedrijf werkt, stuur je een factuur met een overeengekomen uurtarief. Hoe je aan je klussen komt als zzp’er, lees je in dit artikel.

3. Abonnementsmodel: stabiele inkomsten

Traditionele abonnementen kennen we sinds jaar en dag. Denk aan een abonnement op een krant die op de deurmat valt. We zien steeds vaker dat andere ondernemers dit model inzetten. Het abonnementsmodel biedt een voorspelbare inkomstenstroom, omdat klanten vooraf betalen voor dienst of producten voor een bepaalde periode. Denk aan de bezorging van bloemen, maaltijd boxen of het aanbieden van online yogalessen.

Dit verdienmodel komt met name tot bloei in sectoren als gezondheid en lifestyle, omdat het periodiek afnemen van producten of diensten daar toegevoegde waarde heeft. Succes vereist het opbouwen van een langdurige relatie met klanten en dus voor merkidentiteit, hoogwaardige producten en goede service.

4. Affiliate marketing: verdien geld door aanbevelingen

Affiliate marketing is een samenwerkingsgericht advertentiemodel, waarbij jij als ondernemer een ander bedrijf helpt bij de promotie van een product of dienst. Winst wordt gemaakt bij elke verkoop, klik, of lead die jij hebt gegenereerd.

Dit model gedijt enorm goed in het digitale tijdperk en past bij ondernemers die een grote online aanwezigheid en dus capaciteit hebben om publiek te beïnvloeden. Denk hierbij aan influencers, bloggers, vloggers of eigenaren van drukbezochte websites. Maar je kunt ook met affiliate marketing aan de slag door slim in te spelen op een niche.

5. Consultancy: deel je kennis op basis van een projectprijs

Heb je expertise binnen een specifiek gebied opgebouwd? Het verdienmodel van de consultant is perfect voor ondernemers met brede ervaring in een vakgebied of specifieke deskundigheid.

Als consultant help je andere bedrijven groeien door waardevolle ervaring te delen. Of het nu gaat om advies, strategie of gespecialiseerde know-how. Consultants hanteren vaak een projectprijs voor het behalen van meetbare verbeteringen in bedrijfsprocessen en prestaties.

6. Lenen: verhuur en lease van spullen

Of het nu gaat om vakantiehuizen, gereedschap of auto’s: steeds vaker wordt voorkeur gegeven aan het huren van spullen in plaats van ze te kopen.

Dit opent de deur naar een verdienmodel waarbij klanten betalen voor het gebruik in plaats van het volledige eigendom van de spullen. De winst wordt gegenereerd door de tijd dat een bepaald product daadwerkelijk wordt gebruikt. Dankzij de opkomst van slimme platforms is dit verdienmodel breed toepasbaar geworden en toegankelijk voor vrijwel elke ondernemer.

7. SaaS (Software as a Service): verdienen met oplossingen

Ben je bedreven in digitale tools en oplossingsgericht? Dan is SaaS, oftewel Software as a Service, een potentieel verdienmodel voor jou. SaaS omvat het ontwerpen van softwareoplossingen voor zowel bedrijven als consumenten, een model dat al lang succesvol is in de it-sector.

Je verdient aan de softwareoplossing, maar ook aan online cursussen en projectmanagementtools die je daaromheen kan aanbieden. Het mooie is dat je geen opgeleide it-expert of gespecialiseerd it-bedrijf hoeft te zijn voor dit verdienmodel. SaaS draait om het vinden en verkopen van oplossingen voor een specifiek probleem, met de focus op waarde bieden via technologische of digitale middelen.

8. Licensing: creatief verdienen

Creatievelingen opgelet: jouw werk heeft waarde. Als grafisch ontwerper, fotograaf of schrijver kan je in dit huidige digitale tijdperk enorm profiteren van je creativiteit. Daarbij is het cruciaal om je werk te licenseren en op online contentplatforms te plaatsen.

Tegenwoordig hebben bedrijven voortdurend behoefte aan boeiende content in diverse vormen. Deze kopen zij in op online platforms met commissiestructuren en een licentiebeleid. Licensing vormt daarom voor creatievelingen een krachtig verdienmodel waarbij je tegen een vergoeding gebruiksrechten voor je werk.

9. Franchising: maak winst met een succesvolle formule

Heb je al een succesvol product, merk of onderneming? Dan is dit verdienmodel een mooie mogelijkheid om je succes uit te breiden. Franchising betekent dat je een bewezen bedrijfsmodel dupliceert onder jouw merk.

Je verleent andere ondernemers het recht om je product of dienst onder hun eigen merk te exploiteren. Het verdienmodel in franchising komt voort uit vergoedingen en royalty’s die je ontvangt van franchisenemers voor het gebruik van je succesvolle formule en merk.

10. Drop servicing: verbind expertise voor winst

Drop servicing is een innovatief verdienmodel waarbij je als ondernemer fungeert als tussenpersoon tussen verschillende expertises. Je biedt diensten aan zonder zelf de expertise te bezitten. Als een klant bijvoorbeeld een professionele website nodig heeft en je bent gespecialiseerd in digitale marketing, kun je samenwerken met vertrouwde professionals uit je netwerk.
Jouw winst komt voort uit het netwerk dat jij aanbiedt aan de klant en daarin het verschil tussen wat je aan de klant vraagt en de betrokken webontwikkelaar en grafisch ontwerpers betaalt. Dit model is ideaal voor ondernemers met ervaring in een bepaalde sector, een netwerk van experts en bemiddelingsvaardigheden.

Op weg naar het juiste verdienmodel: onderzoek en experimenteer

Er is dus enorm veel mogelijk als het gaat om de manier waarop je je geld verdient. Een keuze maken uit de verschillende soorten verdienmodellen vergt onderzoek naar wat voor type ondernemer jij bent. Wat is je toegevoegde waarde? In welke fase je bevindt je bedrijf zich? En wat is je positie in de markt? Bovendien veranderen kansen voor ondernemers in de loop der tijd. Niemand verkoopt tegenwoordig bijvoorbeeld meer stofzuigers aan de deur, terwijl influencers op sociale media veertig jaar geleden nog ondenkbaar waren. Onderzoek je kansen en experimenteer tot je het optimale verdienmodel vindt!

Ontgrendel het potentieel van jouw onderneming met deze bewezen groeiformules; download het whitepaper en zie direct resultaat.

Picture of Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
Klaar om jouw onderneming naar nieuwe hoogtes te tillen in 2024? Ontdek waarom concrete bedrijfsdoelstellingen onmisbaar zijn voor het succes van jouw…
Al sinds de 19de eeuw kennen we in Nederland de zomervakantie: een periode van zes weken, waarin de scholen zes weken gesloten zijn. Gezinnen met…
Het is vakantie en eindelijk heb je de tijd om te lezen. Wat is er niet heerlijker dan een boek waaraan je ook na de vakantie nog wat hebt. En dat ook…
Wat staat er dit en het komend jaar op de agenda met betrekking tot regelgeving en belastingen? En wat zijn de belangrijkste data waarmee je iets kunt…
Door middel van KPI’s (kritieke prestatie-indicatoren) meet je hoe ver je op weg bent om een bepaald doel te bereiken. Dat doel kan van alles zijn….
Winst maken: het is meer dan een financiële doelstelling; het is de levensader van je onderneming. Maar wat als je bedrijf groeit in omzet en toch…