Thema's
De oorlog in Oekraïne is 1800 km van ons vandaan, maar voelt toch dichtbij. Elke dag schrikken we weer van de heftige beelden van steden die volledig worden verwoest. Als mens leven we mee, maar als ondernemer heb je uiteraard ook vragen.

WOW – Onze reactie van De Zaak na 2 dagen dit super praktische workshop gevolgd te hebben. Absolute aanrader voor ondernemers die systematisch willen groeien. Meld je gratis aan.

Inhoudsopgave

In de media vliegen de beelden die uit een film lijken te komen je om de oren. Om over de oorlog achter de schermen, ofwel digitaal, nog maar te zwijgen. We voelen ons machteloos, leven intens mee met de Oekraïners en kijken welke praktische hulp we kunnen geven.

Toch worden ook we als ondernemer en als mens hard geraakt. Hoe je het ook wendt of keert, helaas zijn we door deze oorlog allemaal verliezers. Wat betekent de oorlog voor ondernemers en waar moet je rekening mee houden?

Wat zijn de sancties?

De EU-lidstaten vinden het belangrijk om te laten zien dat ze fel tegen de oorlog zijn. Dit doen zij onder meer door met sancties Rusland te dwarsbomen. De Europese Unie had altijd al lange tijd sancties ingesteld tegen Rusland, maar daar zijn er nu een flink aantal bijgekomen. Zo is de lijst van goederen die niet, of alleen onder zeer strikte voorwaarden, naar Rusland geëxporteerd mogen worden zeer verruimd. Hiermee zit de EU de Russen dwars, maar helaas hebben we hier als ondernemers zelf ook last van. Welke sancties tegen Rusland er precies zijn, lees je hier.

Wat moet ik doen als ik freelancers of personeel in Oekraïne heb?

Het is natuurlijk verschrikkelijk als je als ondernemer personeel of freelancers voor je hebt werken die in Oekraïne zitten. De Nederlandse overheid evacueert helaas geen mensen. Er wordt geadviseerd om het land zelf zo snel mogelijk te verlaten zodra dit veilig kan. Er zijn duizenden mensen die het land willen verlaten en daarom is het erg druk bij de grens. Het is daarom belangrijk om voldoende dekens, brandstof, eten en drinken mee te nemen.

De Oekraïense medewerkers die je naar Nederland probeert te evacueren moeten over een biometrisch paspoort beschikken. Verblijf in Nederland is voor maximaal negentig dagen toegestaan en in deze periode mogen deze mensen niet werken. Hier lees je waar een niet EU-burger aan moet voldoen om naar Nederland te komen.

Krijg ik te maken met een prijsstijging van grondstoffen en energie?

Het zal je niet ontgaan zijn dat alles duurder wordt. In het nieuws zie je het, in de krant lees je het en op de radio hoor je het. Overal gaat het over de prijzen die door het dak gaan. Zo verwachten bakkers bijvoorbeeld prijsstijgingen van 100 procent voor graan ten opzichte van de prijzen die nu al gestegen zijn. Dat je als ondernemer rekening moet houden met meer kosten is dus één ding wat zeker is. Hoe hoog die kosten gaan oplopen, weten we nog niet precies.

Welke leverings- of logistieke problemen kan ik verwachten?

Naast dat we bepaalde goederen niet meer naar Rusland mogen exporteren en er veel dingen duurder worden, zijn er ook logistieke en leveringsproblemen waar we rekening mee moeten houden. Door strengere controles aan verschillende grenzen op weg-, lucht- en zeevervoer zijn er flinke wachttijden. Daarnaast kunnen de stijging van brandstofprijzen en de cyberaanvallen op gevoelige infrastructuur ook zorgen voor problemen. Benieuwd naar de actuele stand van zaken? Kijk dan op evofenedex.

Wat als mijn klanten of opdrachtgevers Russisch zijn?

Als je als ondernemer Russische opdrachtgevers of klanten hebt, is het allereerst belangrijk om de sancties erbij te pakken. Je komt er dan achter of je jouw producten en diensten überhaupt nog mag leveren aan Rusland. Mag dit nog wel, dan kan je je natuurlijk afvragen of je wel wilt leveren. Veel bedrijven kiezen er namelijk voor om hun zaken met Rusland sowieso te staken en daarmee te laten zien dat zij tegen de oorlog zijn.

Sommige bedrijven kunnen niet zo ethisch handelen, omdat zij zonder deze klanten of opdrachtgevers niet overeind blijven staan. Als de sancties niet voor het leveren van jouw product of dienst gelden dan is de keuze die je maakt dus erg persoonlijk en sterk afhankelijk van jouw situatie.

Betalingsverkeer en daling Roebel: hoe zit dat?

Als gevolg van de diverse sancties is de Russische valuta flink in waarde gedaald ten opzichte van andere valuta’s. Heb jij als ondernemer een overeenkomst in Roebel, ofwel de Russische valuta, afgesloten? Dan is het zaak om deze overeenkomst om te zetten naar een andere valuta. Hiermee zorg je dat je zo min mogelijk last hebt van valutaschommelingen.

Naast deze waardedaling hebben de EU, VS, Canada, Japan en het VK besloten om een aantal Russische banken uit het internationale betaalsysteem SWIFT te verwijderen. Hierdoor verlopen betalingen van en naar Rusland trager, moeilijker en onzekerder. Het gaat om VTB Bank, Novikombank, Bank Rossiya, Vnesheconombank, Promsvyazbank, Sovcombank en Bank Otkritie.

Cybersecurity: wat kan ik verwachten?

Zoals we al eerder zeiden is er naast de zichtbare oorlog, oftewel de fysieke oorlog, ook nog de digitale oorlog. Het Nationaal Cyber Security Centrum geeft aan op dit moment geen concrete aanwijzingen te zien voor gerichte aanvallen op Nederlandse organisaties die gerelateerd zijn aan de huidige situatie rondom Oekraïne. Uiteraard sluiten zij dergelijke cyberaanvallen in de toekomst niet uit. Ben je benieuwd naar de actuele stand van zaken? Kijk dan op de NCSC website.

Waar kan ik terecht als ik nog vragen heb?

MKB-Nederland en VNO-NCW hebben een meldpunt geopend voor ondernemers, waar je met vragen en knelpunten over de situatie in Oekraïne terecht kan: oekraine@vnoncw-mkb.nl. Daarnaast heeft de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (rvo) een sanctieloket opgezet, waar  je als ondernemer terecht kunt met vragen over de sancties en de impact op jouw bedrijf. Je kunt bellen op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur naar 088 042 42 42.

Exclusief via De Zaak toegang tot hét groeievent voor MKB ondernemers. Beoordeeld met een 9,2 uit 10 en door De Zaak zelf met een 10. Op = Op. Meld je gratis aan.

Foto van Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
Winst maken: het is meer dan een financiële doelstelling; het is de levensader van je onderneming. Maar wat als je bedrijf groeit in omzet en toch…
Droom je ervan om je eigen bedrijf te starten en wil je weten hoe je geld kunt verdienen? Of wil je weten hoe je als ondernemer andere inkomstenbronnen…
Als ondernemer weet je dat financiële onafhankelijkheid niet zomaar komt aanwaaien. Misschien ben je al aardig op weg, maar heb je nog niet de status…
Stel je voor: je levenspartner in je bedrijf. Het klinkt als een ideale samenwerking, maar wat komt er bij kijken als je echtgenoot of partner meewerkt…
In een tijd waarin werknemers steeds vaker moeite hebben de balans te vinden tussen werk en privé, is het verhogen van de vitaliteit in je bedrijf…
Klaar om jouw onderneming naar nieuwe hoogtes te tillen in 2024? Ontdek waarom concrete bedrijfsdoelstellingen onmisbaar zijn voor het succes van jouw…