In elk nummer van tijdschrift De Zaak staat een interview met een bijzondere ondernemer. Sommigen zijn al jaren bezig, anderen zijn piepjong. Maar ze zijn allemaal bereid hun ervaringen met u te delen. In deze aflevering: de tips van de voorvechtster van duurzaam ondernemen, Annemarie Rakhorst.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Annemarie Rakhorst

Oprichter van Search Ingenieursbureau, met zo’n 190 werknemers en meerdere bedrijven. Behalve het lab zijn dat een ingenieursbureau, een adviesbureau en een opleidingsinstituut; stuk voor stuk gespecialiseerde dienstverleners op het gebied van duurzaam bouwen, milieu en veiligheid.

“Echte ondernemers zijn eigenwijs, dominant, creatief, staan met beide benen stevig op de gronod en stralen zelfbewustzijn uit. Het zijn natuurlijke leiders, zonder dat ze dwingend worden, in staat om mensen en ideeën met elkaar te verbinden.”

Eigenwijs“Als ik nu opnieuw zou moeten beginnen, zou ik wéér een lening bij de bank vragen. En ik denk dat ze me het geld gewoon zouden geven, omdat ze heus wel doorhebben wanneer er een echte ondernemer met een goed plan voor ze staat.”

Luister naar anderen en je eigen intuïtie“Ik hou al van jongs af aan contact met andere mensen en weet dat praten en vooral luisteren belangrijk zijn voor je oordeelsvorming. Het is er bij ons ingehamerd dat we vervolgens zelfstandig een opinie vormen, omdat je anders niet op het voor jou juiste pad komt.”

“Als ondernemer moet je op je intuïtie leren vertrouwen, zodat je de juiste matches maakt en je timing blijft kloppen.”

Duurzaam ondernemen moet“Als je nu nóg niet gelooft in duurzaam ondernemen en ernaar gaat handelen, dan betekent dat straks gewoon het einde van je onderneming. Daar ben ik heilig van overtuigd.”

Deel met anderen“Geef eens wat weg. Veel bedrijven hebben de neiging om angstvallig bovenop hun kennis te gaan zitten, maar je moet juist uitdragen wat je weet en wat je kunt.”

“In Nederland worden zaken veel te vaak belicht vanuit een negatieve invalshoek. Dat motiveert niet. Ik geloof dat ieder mens de basisintentie heeft goed te willen doen. Dat wakker je het beste aan door met elkaar successen te vieren.”


Bovenstaande tips zijn afkomstig uit het interview van Janine Bosma met Annemarie Rakhorst, dat verscheen in tijdschrift De Zaak, nummer 1, februari 2009.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Als franchisenemer stap je in een beproefd concept. Je maakt gebruik van de naamsbekendheid, marketing en inkoop van een bestaande formule. Mooi…
Het starten van een eigen handelsonderneming is de laatste jaren erg in trek. De handelssector is namelijk zeer toegankelijk en biedt diverse…
Ondernemer een doorlopend proces vol valkuilen, uitdagingen en uitglijders. Fouten maken is onvermijdelijk, maar gelukkig zijn veel ongelukken te…
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….