Bedrijfsovername: vormen en financiering

Als aankomend ondernemer hoef je niet per se vanaf de bodem te beginnen. Een bestaand bedrijf overnemen kan een goed alternatief zijn. Of kies voor een andere optie: franchising.

Hoe maximaliseer je de waarde van je bedrijf? Download het nieuwe e-Book ‘je bedrijf verkoopklaar maken’ en je ontvangt adviezen waar je vandaag al mee aan de slag kan.

Inhoudsopgave

Voordelen bestaand bedrijf

Als startende ondernemer heb je een grotere kans van slagen als je een bestaand bedrijf overneemt in plaats van met iets totaal nieuws te beginnen.

De organisatie staat al, er is een klantenbestand en een historisch overzicht van omzet en kosten. Daardoor kunt je makkelijker een goede inschatting maken van de toekomstige winstgevendheid van het bedrijf .

Bovendien kun je vaak terugvallen op de kennis en ervaring van de vorige eigenaar, zeker als je zelf al bij het bedrijf werkzaam bent.

Nadelen bestaand bedrijf overnemen

Er zijn ook schaduwkanten. Het kan moeilijk zijn je eigen stempel te drukken op de bestaande cultuur van het bedrijf, zeker als (een deel van) het personeel je komst niet ziet zitten.

Bovendien kan er een grote afhankelijkheid zijn van de vorige directeur; als hij weg is, blijven de klanten ook weg.

Verder kunnen na de overname verborgen gebreken naar boven komen, maar dit kun je ondervangen door een goede due diligence uit te voeren.

Manieren van overnemen

Je neemt het bedrijf over waar je al werkzaam bent óf je koopt je in bij een ander bedrijf. Of je kiest voor een variant: franchising.

Management buy-out

Je werkt al in een bedrijf en neemt dit over van de huidige eigenaar. In het geval van een BV worden dan de aandelen overgenomen, wat vaak zal gebeuren in samenwerking met een financier.

Het voordeel is dat je het bedrijf en de markt al kent. Een management buy-out is een aantrekkelijke mogelijkheid voor managers die zelfstandig ondernemer willen worden en gebruik willen maken van de ervaring bij hun huidige werkgever.

Management buy-in

Je neemt een bedrijf over waar je niet werkzaam bent. Dit betekent dat je eerst op zoek moet gaan naar mogelijke overnamekandidaten.

Het nadeel is dat je minder goed kunt inschatten wat de bedrijfscultuur is, en of de boekhouding wel een juiste afspiegeling geeft van het reilen en zeilen van het bedrijf.

Franchising

Als franchisenemer bent je zelfstandig ondernemer, maar actief onder de paraplu van een franchisegever. Je bedrijf draagt de naam van de formule en verkoopt zijn producten en diensten.

Je profiteert van de aanwezige kennis en ervaring, maar moet wel een bepaald gedeelte van de inkomsten afdragen, soms voor lange tijd. Groot voordeel van franchising is het hoge slagingspercentage van 80%.

Maak een ondernemingsplan

Van essentieel belang is een goed doortimmerd ondernemingsplan. Daarin geef je onder meer een analyse van de marktpositie en eerder behaalde resultaten en de manier waarop de groei gefinancierd kan worden.

Niet alleen breng je voor jezelf in kaart of je ideeën realistisch zijn, maar wat misschien nog belangrijker is: je kunt financiers en leveranciers ermee overtuigen van de haalbaarheid van de overmame.

Kies een rechtsvorm

Bij een bestaand bedrijf staat de rechtsvorm al vast. Toch is het goed om na te denken over de vraag of die wel bij jou en je stijl van ondernemen past.

Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid zoals een eenmanszaak, VoF, CV of maatschap, ben je met je hele privévermogen aansprakelijk voor schulden van de onderneming. Bij een BV, NV, coöperatie of stichting ben je dat (meestal) niet.

Financiering van overname

Om de overname te kunnen betalen heb je waarschijnlijk een derde partij nodig. Daarvoor is het als eerste van belang dat het hierboven genoemde ondernemingsplan in orde is.

Zonder een goed plan zal niemand in je bedrijf willen investeren. Je zult daarbij open kaart moeten spelen, wat onprettig kan zijn, maar er zitten ook positieve kanten aan.

De partijen waarmee je spreekt, zoals een bank of een professionele investeerder, zijn gewend om ondernemingsplannen op waarde te schatten. Zij kunnen dus aangeven of jouw plannen haalbaar en realistisch zijn en bruikbare adviezen geven.

Is het te betalen overnamebedrag relatief laag? Dan kun je dit mogelijk financieren met een hypothecaire lening, waarbij je huis als onderpand dient. Gaat het om een aanzienlijk hoger bedrag? Dan zul je moeten proberen om risico- of durfkapitaal aan te boren.

Doorschuifregeling: iets voor jou?

Werk je al minimaal drie jaar binnen een bedrijf, en je baas wil het verkopen? Overweeg dan een geruisloze overname. Je baas hoeft dan geen belasting te betalen over de stakingswinst, waardoor er voor jou een lagere overnameprijs uit kan rollen.

Bedenk wel dat je met de oude boekwaarden verder moet. Dit kan er in sommige gevallen toe leiden dat je met een negatief ondernemingsvermogen begint.

Droom je van de perfecte exit van je bedrijf? Start dan vandaag nog met je bedrijf verkoopklaar maken. Lees alle adviezen over bedrijfswaarde waar je vandaag al mee aan de slag kan.

Lees ook…
Je eigen bedrijf waar je met hart en ziel hebt gewerkt. Dat zie je het liefst voortbestaan. En je bent zeker niet de enige de ondernemer. Vanwege de…
i.s.m.
Als ondernemer ben je altijd bezig met de toekomst. Hoe kun je je bedrijf laten groeien? Waar liggen de kansen in de markt? En misschien wel de…
i.s.m.
Denk je erover na om je bedrijf te verkopen? Dat is een beslissing die verder gaat dan alleen de financiële gevolgen. Het gaat ook om emoties,…