Als je naar een externe financier stapt voor de financiering van je exportplannen, kun je een aantal vragen verwachten. Weet jij ze te beantwoorden? Gebruik deze checklist als voorbereiding op het gesprek met een financier en vergroot je kans op financiering.

Inhoudsopgave

Ontdek universele strategieën voor bedrijfsgroei die werken in elke sector; download het whitepaper en begin vandaag nog met het transformeren van jouw onderneming.

Hoe staat je bedrijf ervoor?

Wat is je achtergrond en ervaring als ondernemer? Hoe staat je bedrijf er financieel voor? Wat is je marktpositie? Welk(e) product(en) ga je exporteren?

 

Waarom wil je gaan exporteren?

Wat zijn jouw strategische overwegingen om te exporteren? Zie je mogelijkheden voor hogere marges? Wil je risico’s beter spreiden? Is de thuismarkt verzadigd?

 

Naar welk land of welke regio ga je exporteren? 

Heb marktonderzoek gedaan? Wat is jouw doelgroep? Hoe onderscheid je je van concurrenten op de exportmarkt? Voldoet je product aan alle kwaliteitseisen, verpakkingsvoorschriften en andere wettelijke bepalingen van het exportland?

 

Wat zijn je exportdoelstellingen?

Wat zijn je doelstellingen voor omzet, winst en marktpositie? Wanneer ga je die realiseren?

 

Hoe ga je de exportmarkt bewerken?

Wat is je entreestrategie? Ga jij activiteiten ontplooien via een distributeur of agent, óf direct vanuit het eigen bedrijf?

 

Is je onderneming klaar voor export? 

Kan je bedrijf het extra werk aan? Delen jouw medewerkers je ambities? Zijn zij bekend met de wijze van zakendoen op de exportmarkt? Hebben zij voldoende talenkennis? Is de relevante wet- en regelgeving bekend? Weten je medewerkers wat er bij internationaal transport komt kijken? Hebben zij voldoende kennis over de financiële afwikkeling van exporttransacties?

 

Hoe houd je het debiteurenrisico beheersbaar? 

Heb je algemene voorwaarden voor export opgesteld? Welke betalingstermijn sta je jouw klanten toe? Hoe beoordeel je de kredietwaardigheid van je afnemer? Hoe ga je om met kredietrisico’s? Hoe (snel) signaleer je betalingsachterstanden? Wat is je incassobeleid?

 

Hoe houd je overige exportrisico’s beheersbaar? 

Hoe ga je om met transportrisico, productaansprakelijkheid en eventuele valutarisico’s?

 

Hoe groot is je financieringsbehoefte?

Wat is je verwachte exportopbrengst? Hoe hoog zijn de daaraan verbonden kosten? Wat voor effect hebben jouw exportactiviteiten op je kasstroom? Hoeveel daarvan kun jij uit je eigen activiteiten financieren? Hoeveel geld heb je nodig?

 

Kom jij in aanmerking voor subsidie? 

Kom jij in aanmerking voor ondersteuning vanuit overheidsregelingen, zoals het Programma Starters op Buitenlandse Markten?
 
Tip: Op De Zaak.nl kun je een sjabloon voor een Exportplan downloaden, inclusief handige links naar meer informatie. Vul dit in en alle bovenstaande vragen zijn beantwoord. Tevens heb je dan een verkort plan in handen waarmee je goed voorbereid naar een financierder kunt gaan. 
 
 

Ontgrendel het potentieel van jouw onderneming met deze bewezen groeiformules; download het whitepaper en zie direct resultaat.

Lees ook…
Wat maakt jouw bedrijf in de ogen van klanten zo bijzonder dat zij voor jou kiezen en niet voor de concurrent? Ofwel: wat is je onderscheidend…
Wat staat er dit en het komend jaar op de agenda met betrekking tot regelgeving en belastingen? En wat zijn de belangrijkste data waarmee je iets kunt…
Klanttevredenheid verhogen is belangrijk voor het succes van je bedrijf. Hoe verhoog je klanttevredenheid? Waar moet je op letten en wat zijn…
Ruim één op de drie mkb-bedrijven is op de een of andere manier actief op de internationale markt. Misschien twijfel jij of je ook je geluk over de…
Als mkb-ondernemer ken je de uitdagingen van het ondernemerschap maar al te goed. Je hebt je bedrijf opgebouwd met passie en harde arbeid, maar nu…
Door middel van KPI’s (kritieke prestatie-indicatoren) meet je hoe ver je op weg bent om een bepaald doel te bereiken. Dat doel kan van alles zijn….