22 april 2021

Een vluchtplan maken, 4 redenen

Wist je dat er in Nederland gemiddeld 15 kantoorbranden per dag zijn? Spullen zijn vervangbaar, maar mensen niet. Heb je al een vluchtplan, zodat iedereen zich in veiligheid kan brengen? Bekijk deze tips.

Natuurlijk wil je dat je spullen goed verzekerd zijn. Voorraad, inventaris en de apparatuur die je gebruikt zijn verzekerd in je inboedelverzekering. En hoewel het vervelend is als je spullen beschadigen, zijn ze vervangbaar. Dat zijn je mensen niet. Daarom is een vluchtplan zo belangrijk.

Brand op kantoor: vluchtplan maken

Wij geven je 4 redenen om vandaag nog een vluchtplan te maken.

1. Het redt levens

Gemiddeld heb je ongeveer 3 minuten de tijd om een brandend gebouw uit de komen. Met een vluchtplan weet iedereen precies wat ze moeten doen als er brand uitbreekt.

2. Waar rook is, is… gevaar

Wist je dat bij kantoorbrand rook gevaarlijker is dan het vuur? De hete rook kan ervoor zorgen dat mensen het gebied van hun mond tot stembanden verbranden of een ontsteking aan de luchtpijp of longen krijgen. Door de giftige stoffen in rook kunnen mensen zelf stikken. Rook zorgt ook voor verwarring, alles ziet er anders it. Met een vluchtplan kun je voorbereiden op de effecten van rook.

3. Voorbereiding is key

Je denkt er niet elke dag over na wat je moet doen als er op kantoor brand uitbreekt. Wat is de snelste vluchtroute en welke deuren en ramen moet je vooral NIET open doen? Iets om mee te nemen in je vluchtplan: open nooit een deur waar rook onder vandaan komt. Er kan dan een gevaarlijke explosie ontstaan.

4. Vluchten doe je zelf

De brandweer neemt de controle over het vuur bij een brand, maar het vluchten uit een brandend gebouw moeten mensen toch echt zelf doen. Het duurt even voor de brandweer er is en je wilt dat iedereen zo snel mogelijk buiten is. Een vluchtplan helpt hierbij.

Nog geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Bekijk alle mogelijkheden voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering via De Zaak.

Vergeet je inboedelverzekering niet

Hoewel je er alles aan doet om het vluchtplan nooit te hoeven gebruiken, kan een kantoorbrand uitbreken. Dan wil je een vluchtplan en een goede inboedelverzekering. Zo weet je zeker dat je mensen goed voorbereid zijn en je spullen goed verzekerd.

BHV: 5 levensreddende tips

Heb jij voldoende bedrijfshulpverleners (BHV’ers) binnen je bedrijf? Zorg dat je weet wat je moet doen als er brand uitbreekt of een ongeluk gebeurt. Misschien is een cursus BHV ook nuttig voor jou als ondernemer. Wat doe je bijvoorbeeld als iemand een hartaanval krijgt? Bekijk 7 levensreddende tips.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…