Wie in Nederland met een auto de weg op gaat, is motorrijtuigenbelasting verschuldigd. Dat geldt ook voor auto's met een buitenlands kenteken. Wie in Nederland woont, moet bovendien BPM betalen. Alleen voor kortdurend gebruik of een auto van de (buitenlandse) zaak kunt u vrijstelling krijgen.

Stel, u gaat met uw auto van de zaak naar het buitenland. Het maakt niet uit of dat zakelijk is of voor vakantie. Uw auto geeft er de geest, en u krijgt of regelt vervangend vervoer. Die auto heeft dan een buitenlands kenteken. U rijdt ermee terug naar Nederland. Is daarmee de kous af? Nee. U bent in overtreding.

Gebruik

Wie in Nederland woont, moet motorrijtuigenbelasting (MRB) betalen voor elke auto die op zijn of haar naam staat. Is dat een buitenlandse auto, dan moet er bovendien belasting personenauto’s en motorrijwielen (BPM) over betaald worden voor de duur van het gebruik in Nederland.

Vooraf

Voor uw buitenlandse vervangende auto (bijvoorbeeld een huurauto) moet u dus belasting betalen. Gelukkig is er een uitzondering: u kunt twee weken vrijstelling aanvragen. Dat moet dan wel vooraf, dus voordat u met de auto op de Nederlandse weg komt. Dat kan via een speciale site van de Belastingdienst.

Verplichting

Ook mensen van buiten Nederland krijgen al snel te maken met de plicht BPM en MRB te betalen. Wie in een periode van zes maanden vier maanden in Nederland verblijft, wordt geacht hier te wonen en moet zich inschrijven in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Daarmee ontstaat ook meteen de verplichting om auto’s met buitenlands kenteken in Nederland te registreren. En over elke auto die in Nederland is geregistreerd, moeten deze belastingen betaald worden.

Invloed

Er is een belangrijke uitzondering, en wel voor werknemers die in Nederland wonen maar bij een onderneming werken in het buitenland. De auto moet door de werkgever ter beschikking gesteld zijn aan de werknemer. Bovendien moet de werkgever een verklaring afgeven, dat de auto hoofdzakelijk bestemd is voor de uitoefening van werk buiten Nederland. Essentieel is, dat de werknemer zelf geen invloed kan uitoefenen op het land waar de auto is geregistreerd. Een ondernemer heeft die invloed wel, en is daarom verplicht om de auto in Nederland in te schrijven, als hij hier ook woont.

Boete

Kortom: wie in Nederland woont, is verplicht zijn auto aan te melden en belasting te betalen. Wie dat niet doet en wordt gepakt, riskeert een naheffing en een forse boete van meerdere duizenden euro’s. Afgelopen zomer kondigde staatssecretaris Weekers aan, extra aandacht te besteden aan controle en handhaving.

Financiering zonder businessplan of papierwinkel?
Wil je investeren of juist tekorten oplossen? Bereken online binnen 15 minuten wat je financieringsopties zijn en tegen welke voorwaarden. Simpel, snel en zonder gedoe.
Crypto
Starten met crypto’s?
Wil je ook starten met het kopen, verkopen en bewaren van cryptovaluta? Maak nu gratis een account aan bij het grootste handelsplatform van Nederland: Bitvavo, en handel de eerste €1000 zónder transactiekosten. Al meer dan 1 miljoen tevreden gebruikers.
Lees ook…
De jaarwisseling is in zicht. De tijd van het jaar waarin we allemaal een beetje extra lief voor elkaar zijn en de ander graag iets geven of in het…
Elke onderneming die zwarte cijfers schrijft, krijgt ermee te maken: vennootschapsbelasting. Binnen de Europese Unie gelden per land verschillende…
Bij het woord belasting staan ondernemers meestal niet direct te juichen. Toch is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en wetgeving….