Om de belastingaangifte digitaal te kunnen doen, moet uw computer aan een aantal eisen voldoen, wat betreft besturingssysteem en/of browser. Lees hier welke dat zijn voor de aangifte inkomstenbelasting over 2012.

I. Geen ondernemer voor de inkomstenbelasting

Bent u geen ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kunt u het aangifteprogramma  (downloaden kan hier ») van de Belastingdienst voor de privéaangifte gebruiken.

Daarvoor moet op uw computer wel een van de onderstaande besturingssystemen draaien. Bij oudere versies van deze besturingssystemen kan het gebeuren dat het aangifteprogramma niet werkt.

Microsoft
– Windows 8, Windows 7
– Windows Vista vanaf servicepack 2
– Windows XP vanaf servicepack 3

Apple
– Mac OS X: Snow Leopard (10.6), Lion (10.7), Mountain Lion (10.8)

Linux
– Ubuntu 12.04* LTS, Ubuntu 12.10*, Linux Mint 13 LTS

* De snelkoppeling opent niet vanzelf na installatie. Meer uitleg onderaan deze pagina »

Technische eisen computer
Deze zijn gelijk aan de eisen die voor het besturingssysteem gelden.

Beeldscherm
Uw beeldscherm moet minimaal beschikken over:

– Een schermresolutie van 800 x 600 pixels
– 256 kleuren

II. Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kunt u aangifte inkomstenbelasting doen via de internetsite van de Belastingdienst, met aangifte- of administratiesoftware, of via een fiscaal intermediair.

1. Via de internetsite van de Belastingdienst

Voor de digitale aangifte 2012 via de internetsite van de Belastingdienst moet u met uw computer op internet kunnen en het liefst ook een e-mailadres hebben. Dit laatste wordt gebruikt voor eventuele retourberichten.

Browser
U kunt de volgende browsers gebruiken:

– Firefox 10.0 en 14.0
– Internet Explorer 7 t/m 10
– Safari 5
– Chrome 19 en hoger

U heeft verder een van de onderstaande besturingssystemen nodig:

– Windows 7
– Windows Vista vanaf servicepack 2
– Windows XP vanaf servicepack 3

– Mac OS X versies 10.5, 10.6 en 10.7

– Ubuntu 11.04* LTS en 11.10* en openSuse 11.3 en 11.4

* De snelkoppeling van deze versie opent niet vanzelf na installatie. Meer uitleg staat onderaan deze pagina »

2: Met aangifte- of administratiesoftware

Om aangifte te kunnen doen met aangifte- of administratiesoftware moet u een versie hebben waarmee u veilig digitaal aangifte kunt doen. De eisen daarvoor staan hier »

* Vanaf belastingjaar 2012 kunt u de aangiften inkomstenbelasting met aangifte- of administratiesoftware alleen nog doen via Standard Business Reporting (SBR).

3: Via een fiscaal intermediair

Uw fiscaal intermediair maakt via een softwarepakket uw aangifte en stuurt deze naar de Belastingdienst. U kunt er echter ook voor kiezen om deze aangifte zelf op te sturen.

Het is verstandig om goede afspraken te maken over bijvoorbeeld de manier waarop u uw administratie doet of wie de aangifte ondertekent en verstuurt.

Zie ook:

Aangifteprogramma inkomstenbelasting 2012 »
Wat heeft Windows 8 voor u in petto? »
DigiD aanvragen »

Lees ook…
De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een aftrekpost bij de Belastingdienst voor kleine investeringen in bedrijfsmiddelen. Investeer je als…
Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor de berekening, inning en betaling van btw. Maar in sommige gevallen kan je deze verplichting verleggen naar…
Als het gaat om btw hebben ondernemers vaak veel vragen. Ben ik btw-plichtig? Welke tarieven gelden voor de diensten die ik lever? En wanneer en hoe…
Voor directeur-grootaandeelhouders is het niet meer mogelijk om geld te lenen uit de eigen bv of nv zonder daar direct belasting over te betalen. De…
Ondernemingen moeten belasting betalen over de winst: de vennootschapsbelasting. Dit zijn de voorwaarden plus de tarieven in…
De eigen bijdrage voor een auto van de zaak is aftrekbaar van de fiscale bijtelling. Als voor een duurdere auto wordt gekozen, moet een hogere bijdrage…