Om de belastingaangifte digitaal te kunnen doen, moet uw computer aan een aantal eisen voldoen, wat betreft besturingssysteem en/of browser. Lees hier welke dat zijn voor de aangifte inkomstenbelasting over 2012.

I. Geen ondernemer voor de inkomstenbelasting

Bent u geen ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kunt u het aangifteprogramma  (downloaden kan hier ») van de Belastingdienst voor de privéaangifte gebruiken.

Daarvoor moet op uw computer wel een van de onderstaande besturingssystemen draaien. Bij oudere versies van deze besturingssystemen kan het gebeuren dat het aangifteprogramma niet werkt.

Microsoft
– Windows 8, Windows 7
– Windows Vista vanaf servicepack 2
– Windows XP vanaf servicepack 3

Apple
– Mac OS X: Snow Leopard (10.6), Lion (10.7), Mountain Lion (10.8)

Linux
– Ubuntu 12.04* LTS, Ubuntu 12.10*, Linux Mint 13 LTS

* De snelkoppeling opent niet vanzelf na installatie. Meer uitleg onderaan deze pagina »

Technische eisen computer
Deze zijn gelijk aan de eisen die voor het besturingssysteem gelden.

Beeldscherm
Uw beeldscherm moet minimaal beschikken over:

– Een schermresolutie van 800 x 600 pixels
– 256 kleuren

II. Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kunt u aangifte inkomstenbelasting doen via de internetsite van de Belastingdienst, met aangifte- of administratiesoftware, of via een fiscaal intermediair.

1. Via de internetsite van de Belastingdienst

Voor de digitale aangifte 2012 via de internetsite van de Belastingdienst moet u met uw computer op internet kunnen en het liefst ook een e-mailadres hebben. Dit laatste wordt gebruikt voor eventuele retourberichten.

Browser
U kunt de volgende browsers gebruiken:

– Firefox 10.0 en 14.0
– Internet Explorer 7 t/m 10
– Safari 5
– Chrome 19 en hoger

U heeft verder een van de onderstaande besturingssystemen nodig:

– Windows 7
– Windows Vista vanaf servicepack 2
– Windows XP vanaf servicepack 3

– Mac OS X versies 10.5, 10.6 en 10.7

– Ubuntu 11.04* LTS en 11.10* en openSuse 11.3 en 11.4

* De snelkoppeling van deze versie opent niet vanzelf na installatie. Meer uitleg staat onderaan deze pagina »

2: Met aangifte- of administratiesoftware

Om aangifte te kunnen doen met aangifte- of administratiesoftware moet u een versie hebben waarmee u veilig digitaal aangifte kunt doen. De eisen daarvoor staan hier »

* Vanaf belastingjaar 2012 kunt u de aangiften inkomstenbelasting met aangifte- of administratiesoftware alleen nog doen via Standard Business Reporting (SBR).

3: Via een fiscaal intermediair

Uw fiscaal intermediair maakt via een softwarepakket uw aangifte en stuurt deze naar de Belastingdienst. U kunt er echter ook voor kiezen om deze aangifte zelf op te sturen.

Het is verstandig om goede afspraken te maken over bijvoorbeeld de manier waarop u uw administratie doet of wie de aangifte ondertekent en verstuurt.

Zie ook:

Aangifteprogramma inkomstenbelasting 2012 »
Wat heeft Windows 8 voor u in petto? »
DigiD aanvragen »

Indeed
Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
Financiering zonder businessplan of papierwinkel?
Het liefst regel jij zo snel mogelijk je lening. En online kan dat! Hier hoor je al binnen 15 minuten wat jouw financieringsopties zijn en tegen welke voorwaarden. Simpel, snel en zonder gedoe.
Lees ook…
Loon is alles wat je een werknemer geeft als tegenprestatie voor zijn werk en inzet. Er is verschil tussen loon voor personeel, loon voor de…
Het RSIN is het nummer dat hoort bij een rechtspersoon of samenwerkingsverband, zoals een bv of vof. Het is de vervanger van het vroegere fiscaal…
De mkb-winstvrijstelling verlaagt je belastbare winst van je bedrijf met 14%. Daardoor hoef je minder belasting te betalen. Iedereen die ondernemer is…