Categorieën

Benieuwd of de relatiegeschenken die je aan klanten en opdrachtgevers geeft ook fiscaal aantrekkelijk zijn voor je onderneming? In dit artikel ontdek je hoe je een glimlach tovert op het gezicht van je zakenrelaties en tegelijkertijd belastingvoordeel behaalt.

In het kort

 • Relatiegeschenken kunnen deels fiscaal aftrekbaar zijn, afhankelijk van bedrijfsvorm en specifieke regels.
 • Voor eenmanszaken/vof zijn 80% kosten aftrekbaar, voor bv’s 73,5%.
 • Voor fiscale aftrek moeten geschenken incidenteel zijn, zonder tegenprestatie, en gericht op bestaande relaties.
 • Btw-aftrekbaarheid hangt af van complexe regels en drempelbedrag van € 277 excl. btw per relatie per jaar.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wat is een relatiegeschenk?

Een relatiegeschenk is een cadeau dat bedrijven geven aan klanten, leveranciers of andere zakelijke relaties. Volgens de Belastingdienst wordt iets beschouwd als een relatiegeschenk wanneer het incidenteel en zonder tegenprestatie wordt gegeven aan bestaande relaties. Cadeaus die bedoeld zijn ter werving van potentiële klanten vallen niet onder de noemer relatiegeschenken, maar worden gezien als bedrijfskosten.

Zijn relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar?

Relatiegeschenken kunnen (deels) fiscaal aftrekbaar zijn, maar er gelden specifieke regels die bepalen in welke mate dit mogelijk is. Dit heeft te maken met het feit dat relatiegeschenken vaak een persoonlijk of privékarakter hebben.

Relatiegeschenken beperkt aftrekbaar

Omdat de Belastingdienst ze beschouwt als gemengde kosten, zijn ze slechts beperkt aftrekbaar. De mate waarin relatiegeschenken aftrekbaar zijn, hangt voornamelijk af van de bedrijfsvorm. Bij een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) zijn 80 procent van de kosten aftrekbaar, terwijl de overige 20 procent niet aftrekbaar is. Voor een besloten vennootschap (bv) geldt dat 73,5 procent van de kosten aftrekbaar zijn en de overige 26,5 procent niet.

Welke relatiegeschenken kunnen fiscaal worden afgetrokken?

Om een relatiegeschenk (gedeeltelijk) fiscaal aftrekbaar te maken, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

 • Het geschenk moet incidenteel zijn en dus geen structureel karakter hebben.
 • Er mag geen tegenprestatie worden verricht in ruil voor het geschenk.
 • Het geschenk is bedoeld voor bestaande relaties. Cadeaus voor nieuwe relaties en personeel vallen onder zakelijke kosten.


Geschenken voor medewerkers

Voor geschenken aan medewerkers, zoals kerstpakketten of cadeaus, gelden andere regels dan voor relatiegeschenken. In dit geval is de werkkostenregeling (WKR) van toepassing, waarbij alles wat een werkgever aan werknemers geeft tot het loon behoort.

Vóór 2023 gold een vrije ruimte binnen de WKR waarbinnen bedrijven onbelast konden geven tot een bedrag van € 400.000 op basis van de fiscale loonsom. Alles boven dit bedrag werd belast met 1,18 procent. Vanaf 2024 is de vrije ruimte echter beperkt tot slechts € 7.680 en is het belastingtarief verhoogd naar 1,92 procent.

Relatiegeschenken btw aftrekbaar

Volgens de btw-regels mogen ondernemers in principe de btw van vrijwel alles aftrekken. Helaas geldt voor relatiegeschenken een complexe regel die bepaalt of het geschenk btw-aftrekbaar is. Volgens deze bijzondere btw-regels is een relatiegeschenk btw aftrekbaar als de ontvanger deze gift ook zou mogen aftrekken van de btw.

Een voorbeeld: als jouw bestaande klant een timmerman is en je geeft hem een hamer cadeau, dan kun je de btw aftrekken. Geef je hem echter een borrelplank cadeau, dan mag je de btw niet aftrekken.

Drempelbedrag btw relatiegeschenken

Daarnaast geldt een drempelbedrag voor de btw-aftrekbaarheid van relatiegeschenken. Ondernemers kunnen de btw aftrekken als het totaalbedrag aan geschenken per relatie per jaar minder is dan € 277 exclusief btw.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Hoe zit het met relatiegeschenken en inkomstenbelasting?

Voor de inkomstenbelasting vallen relatiegeschenken onder representatiekosten, die gedeeltelijk aftrekbaar zijn. In 2023 kan 80 procent van de kosten van relatiegeschenken worden afgetrokken, wat betekent dat 20 procent van de kosten niet wordt afgetrokken.

Tips voor effectief gebruik van relatiegeschenken

Het inzetten van relatiegeschenken is een waardevolle manier om zakelijke relaties te onderhouden en waardering uit te drukken. Om optimaal te profiteren van de fiscale voordelen, is het belangrijk om bewust en strategisch te handelen. Hier zijn enkele aanbevelingen:

 1. Kies relevante geschenken: zorg ervoor dat de geschenken relevant zijn voor het bedrijf of interessegebied van de ontvanger.
 2. Let op de kosten per persoon: zorg ervoor dat de totale kosten per klant per jaar onder de € 277 blijven.
 3. Documenteer alle uitgaven: houd een nauwkeurige administratie bij van alle relatiegeschenken en de bijbehorende kosten.
 4. Overweeg timing: geef geschenken op momenten dat ze het meest effectief zijn, zoals tijdens feestdagen of na het sluiten van een belangrijke deal.
 5. Blijf op de hoogte van wijzigingen: houd veranderingen in fiscale regelgeving in de gaten die invloed kunnen hebben op de aftrekbaarheid van relatiegeschenken.


Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Matt Timmermans

Matt Timmermans

Als gepassioneerd ondernemer met een interesse in vastgoed en financiën, combineer ik mijn expertise met mijn liefde voor schrijven. Zo deel ik inzichten en ervaringen die mede-ondernemers kunnen inspireren en ondersteunen.
Lees ook…
Of je nu een gevestigde ondernemer bent met een holding. Een interim-manager op zoek naar flexibele werkarrangementen. Of simpelweg een manier zoekt om…
Ben je van plan bedrijfsmiddelen te verkopen? Dat kan het fiscaal aantrekkelijk zijn als je de winst uit de verkoop herinvesteert in nieuwe…
Ben je ondernemer met een eenmanszaak? Of overweeg je er een te starten? Dan is kennis over belastingen essentieel. Dit artikel biedt je uitleg over…
Internationaal zakendoen opent deuren naar onbegrensde mogelijkheden, maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. In dit artikel duiken we in de…
Als je een eigen bv hebt en daar werkt, moet je als directeur-grootaandeelhouder (dga) een ‘gebruikelijk loon’ aan jezelf uitkeren. Dit standaard…
In januari stuurt de Belastingdienst ondernemers weer de voorlopige aanslagen over 2024. In dit artikel lees je wat die voorlopige aanslag inhoudt,…