Categorieën

In samenwerking met
Boekhouden…De meeste ondernemers hebben er een hekel aan. Tegelijkertijd is een goede boekhouding onmisbaar voor iedere ondernemer en ieder bedrijf. Sterker nog: je boekhouding is het kloppende hart van je organisatie, waar je alles uit kunt aflezen: hoe hoog zijn de vaste en variabele kosten? Hoe ontwikkelen je omzet en winst zich? Hoe is je cashflow? Zonder goede, actuele cijfers is het onmogelijk om te bepalen hoe succesvol jij of je bedrijf is en of je nog op koers ligt. Een ding is duidelijk: als ondernemer ga je zo profiteren van een efficiënt ingerichte en beheerde boekhouding, dat je er uiteindelijk ook van gaat genieten. We nemen je mee in de mogelijkheden van een goede boekhouding.

Ben jij het zat om zelf te worstelen met je boekhouding? Of je nu je volledige boekhouding uit handen wilt geven, je jaarcijfers wilt laten opmaken of je inkomstenbelasting aangifte wilt uitbesteden, een boekhouder biedt uitkomst. Ontdek direct je opties.

Inhoudsopgave

Het belang van boekhouden

De boekhouding is de spiegel van jouw onderneming. Aan een goede boekhouding kun je zien hoe goed georganiseerd en hoe gezond een bedrijf is. Een goede boekhouding is het visitekaartje van jouw bedrijf voor bijvoorbeeld de belastingdienst, jouw bank of kredietinstelling, de Kamer van Koophandel en eventuele aandeelhouders.

Bovendien zorgt een goede boekhouding voor overzicht van alle financiële zaken in jouw onderneming. Zo kun je op tijd de koers aanpassen en neem je op basis van je financiële inzichten de juiste beslissingen.

Wie doet de boekhouding?

Jij bepaalt als ondernemer zelf wie de boekhouding voor jouw organisatie doet. Er zijn een aantal mogelijkheden:

 • Volledig uitbesteden aan een externe boekhouder of accountant. 
 • Zelf doen.
 • Zelf doen met de hulp van een (online) boekhoudsysteem.

   

Belangrijk: wat je ook kiest:  jouw financiële administratie moet op orde blijven, dus geen keuze maken is geen optie. 

Welke boekhouding past bij jou?

Welke optie past het beste bij jou? 

Hieronder de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden voor jouw boekhouding.

1. Volledig uitbesteden

Voor de ondernemer die lijdt aan administratie-angst is uitbesteden de meest aantrekkelijke optie. Uitbesteden is makkelijk, veilig en bespaart je veel tijd zodat jij je kunt richten op ondernemen. 

Maar uitbesteden kost wel geld. 

Tip: 

 1. Vergelijk dus verschillende boekhouders en kantoren met elkaar en let vooral op de meerwaarde die zij leveren. 
 2. Kies voor een boekhouder die meedenkt en waarmee je makkelijk en regelmatig in contact kunt komen om niet het overzicht in jouw financiële situatie te verliezen. 
 3. Houd altijd ook zelf financieel inzicht.
 4. Zorg dat je regelmatig contact hebt met de boekhouder.

   

2. Zelf doen

Als je een beetje van cijfers en administratie houdt en je bedrijf is niet te groot, dan is het zelf doen van de boekhouding een goede optie. Behalve je eigen uren kost het je niets en je hebt direct goed inzicht in de financiële situatie van je bedrijf.

Tip:

 1. Zorg dat je beschikt over voldoende kennis van boekhouden, zodat je geen geld laat liggen omdat je bijvoorbeeld niet precies weet welke posten je kunt opvoeren bij de belasting.
 2. Doe het alleen als je er voldoende tijd in kunt steken. De belasting heeft weinig genade met het overschrijden van deadlines voor aangiftes. Jij kunt je tijd misschien effectiever besteden met ondernemen dan door zelf de administratie te doen.

   

3. Zelf doen met hulp van online boekhoudsoftware

Het aanbod van boekhoudsoftware is zo groot dat er voor iedere onderneming wel een geschikt pakket bijzit. Deze software maakt het boekhouden voor ondernemers een stuk makkelijker, want veel van de kennis zit al in de software. En het bijkomende voordeel is dat je toch zelf volledig de controle en het financiële inzicht houdt. 

De voordelen van een goed georganiseerde (online) boekhouding:

 • Je boekhouding is altijd en overal toegankelijk. 
 • Je hoeft geen gegevens meer naar je boekhouder te sturen, omdat jullie in hetzelfde systeem werken.
 • De kosten van je boekhouding gaan omlaag en worden op z’n minst beter voorspelbaar. 
 • Bonnen en facturen kun je zelf direct uploaden.
 • Rechtstreeks vanuit de online administratie kun je je klanten altijd professionele en correcte facturen sturen.
 • Verkoopfacturen krijgen automatisch het juiste btw-tarief.
 • Altijd en overal een actueel overzicht van openstaande facturen.
 • Je kunt automatische betalingsherinnering instellen.
 • Real-time inzicht in je financiële situatie
 • Je kunt altijd zien hoeveel belasting je moet gaan betalen.
 • Veel minder tijd kwijt aan de boekhouding.

   

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.


Let op
: ook met een boekhoudsysteem moet je zelf de discipline opbrengen om regelmatig de boekhouding bij te werken. Wel is het zo dat je bij de meeste systemen alerts kunt instellen om jou aan bepaalde gebeurtenissen te herinneren.  

Advies: wanneer je bang bent niet de discipline op te kunnen brengen om de financiële administratie bij te houden of als je toch graag een expert wilt laten meedenken, dan zijn er prima combinaties mogelijk van boekhoudsoftware én een professionele boekhouder die meekijkt.

Op zoek naar professionele hulp voor je boekhouding, jaarcijfers of belastingaangifte? Ontdek direct je opties.

Picture of Marlies Bonnike

Marlies Bonnike

Marlies Bonnike is uitgever, schrijver en redacteur. Zij startte haar loopbaan bij een internationale tijdschriftenuitgeverij, had haar eigen pr-bureau en was directeur van een tijdschriftenuitgeverij. Ze was de mede oprichter en eigenaar van Editio, een online schrijversacademie.
ENTRPRNR

Entrpnr, partner van De Zaak

Entrpnr is het innovatieve administratiekantoor voor gedreven ondernemers. Met de modernste software verwerken wij automatisch de administratie van meer dan 2000 zzp’ers en ondernemers in het mkb. Zo besparen we ondernemers tijd en geld en geven wij hen real-time inzicht in hun data om succesvol te ondernemen.

Bekijk alle artikelen van Entrpnr >

Lees ook…
i.s.m.
Financieel beheer vormt een van de grootste uitdagingen voor ondernemers. Het effectief managen van financiën kan het verschil maken tussen het…
Een scherpe prijs is een belangrijk onderdeel van een winnende offerte. Maar hoe reageren consumenten op prijsveranderingen? Dit is waar…
i.s.m.
Een geordende boekhouding vormt de ruggengraat van een succesvolle onderneming. Het gaat verder dan alleen het bijhouden van cijfers; het is een…
Een goede bedrijfsadministratie vormt het financiële hart van alle bedrijfsmatige activiteiten – dat geldt zowel voor zzp’ers als mkb’ers. Naast…
i.s.m.
Voor veel ondernemers, met name de kleinere, speelt de prijs van boekhouding een belangrijke rol bij het maken van een keuze. Begrijpelijk, maar vaak…
Een liquiditeitsbegroting is een belangrijk instrument voor elke ondernemer. Het biedt inzicht in de financiële gezondheid van een bedrijf en helpt…