Categorieën

In samenwerking met
Voor veel ondernemers, met name de kleinere, speelt de prijs van boekhouding een belangrijke rol bij het maken van een keuze. Begrijpelijk, maar vaak wordt een cruciale vraag over het hoofd gezien: wat krijg je voor je keuze? Het vergelijken van zelf doen met een boekhoudpakket en het uitbesteden aan een boekhouder is als appels met peren vergelijken. In dit artikel onthullen we de verschillen en de voor- en nadelen van beide opties.

Inhoudsopgave

Ben jij het zat om zelf te worstelen met je boekhouding? Of je nu je volledige boekhouding uit handen wilt geven, je jaarcijfers wilt laten opmaken of je inkomstenbelasting aangifte wilt uitbesteden, een boekhouder biedt uitkomst. Ontdek direct je opties.

Zelf doen met een boekhoudpakket

Boekhoudpakketten zijn ontworpen om financiële transacties vast te leggen, te categoriseren en te verwerken. Ze minimaliseren handmatige taken en berekeningen, wat fouten vermindert. Dit kan tijd besparen bij routinematige taken en is kosteneffectief voor kleinere bedrijven. De initiële kosten zijn vaak lager dan bij uitbesteden. Toch kent het zelf doen van je boekhouding, zelfs met een pakket akelige valkuilen:

  • Boekhouden kost tijd: ondanks automatisering kost regelmatig bijwerken, categoriseren en analyseren van financiële gegevens veel tijd. Dit kan ten koste gaan van groei en prestaties.
  • Complexiteit: boekhouden heeft specifieke regels en voorschriften. Onbekendheid kan leiden tot fouten in financiële gegevens. Naarmate je bedrijf groeit, kunnen behoeften complexer worden, mogelijk met softwarebeperkingen.
  • Gemiste expertise: Een boekhouder biedt diepgaand inzicht en strategisch advies. Door zelf je boekhouding te doen kun je waardevol advies missen wat je bedrijf kan laten groeien.

Uitbesteden aan een boekhoudkantoor

Boekhoudkantoren hebben expertise in financiële boekhouding. Ze interpreteren gegevens, passen regels toe en bieden advies over belastingen en financiën. Het uitbesteden van de boekhouding aan een boekhouder biedt aantrekkelijke voordelen:

  • Expertise: boekhouders hebben diepgaande kennis van boekhoudkunde, belastingen en financiële rapportage. Ze bieden waardevol advies voor groei en strategie.
  • Tijdswinst en gemak: uitbesteden laat je focussen op kernactiviteiten zonder zorgen over dagelijkse boekhouding en softwareonderhoud.
  • Nauwkeurigheid: boekhouders minimaliseren fouten, zo behoud je nauwkeurige gegevens en voorkom je problemen.
  • Belastingoptimalisatie en compliance: boekhouders identificeren belastingvoordelen en zorgen voor tijdige en nauwkeurige rapportage.
  • Schaalbaarheid en beveiliging: boekhoudkantoren passen zich aan bij groei en waarborgen gegevensbeveiliging.

De ene boekhouder is de andere niet!

Wanneer je besluit om je boekhouding uit te besteden, is het verstandig om samen te werken met een full-service bureau. In Nederland zijn er ook kantoren die zich presenteren als boekhouders, maar in feite controllers zijn. Deze kantoren voeren zelf geen boekingen uit, maar controleren alleen de gegevens die je zelf hebt ingevoerd. Dit kan een riskante basis vormen, omdat je dan volledig afhankelijk bent van de nauwkeurigheid van de brondata. Hierdoor loop je het gevaar van het ‘garbage-in-garbage-out’-scenario. De correctheid van jouw ingevoerde gegevens is sterk afhankelijk van jouw kennisniveau op financieel en fiscaal gebied en jouw vaardigheid met het systeem.

Dit brengt het risico met zich mee van fouten in je belastingaangiften en financiële rapporten, en de mogelijkheid om aftrekposten mis te lopen. Als de controller fouten opmerkt, loop je het risico veel tijd te moeten besteden aan het corrigeren van fouten, wat vaak tijdrovend is. Daarom is het van groot belang om zorgvuldig te kiezen voor een betrouwbare partner die daadwerkelijk een complete boekhoudservice biedt.

Kosten versus waarde

Zelf boekhouden lijkt goedkoper, maar het ontbreken van menselijke expertise en advies kan leiden tot hogere kosten als fouten niet op tijd worden opgemerkt. Uitbesteden biedt expertise, nauwkeurigheid, optimalisatie, en bespaart tijd voor kernactiviteiten. Overweeg bij de keuze tussen zelf doen of uitbesteden daarom zowel de kosten als de waarde. En bedenk dat een full service boekhouder wellicht iets meer kost dan een controller, maar zelfs voor een kleine boekhouding al snel een waardevolle investering is voor gemak, groei en efficiëntie. Denk goed na en kies verstandig!

Op zoek naar professionele hulp voor je boekhouding, jaarcijfers of belastingaangifte? Ontdek direct je opties.

Picture of Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
ENTRPRNR

Entrpnr, partner van De Zaak

Entrpnr is het innovatieve administratiekantoor voor gedreven ondernemers. Met de modernste software verwerken wij automatisch de administratie van meer dan 2000 zzp’ers en ondernemers in het mkb. Zo besparen we ondernemers tijd en geld en geven wij hen real-time inzicht in hun data om succesvol te ondernemen.

Bekijk alle artikelen van Entrpnr >

Lees ook…
i.s.m.
Boekhouden…De meeste ondernemers hebben er een hekel aan. Tegelijkertijd is een goede boekhouding onmisbaar voor iedere ondernemer en ieder bedrijf….
Het urencriterium is de sleutel tot veel fiscale voordelen die als ondernemer hebt. Begrijp jij de fijne kneepjes van deze regeling? In dit artikel…
Twijfel je over de financiële haalbaarheid van je nieuwe bedrijf of project? Stel dan een exploitatiebegroting op. Die helpt je bij het in kaart…
Wat is een service level agreement (sla)? En waarom is het belangrijk voor ondernemers? Wil je als ondernemer de kwaliteit van je dienstverlening…
Om een bedrijf te starten of te laten groeien, moet je investeren. Maar hoeveel geld heb je precies nodig? Dat is afhankelijk van meerdere factoren….
i.s.m.
Financieel beheer vormt een van de grootste uitdagingen voor ondernemers. Het effectief managen van financiën kan het verschil maken tussen het…