Een goede factuur opstellen in 6 stappen

Veel zzp'ers houden zelf hun administratie bij. Dat betekent dat je na geleverde goederen of diensten een factuur moeten sturen aan klanten of opdrachtgevers. Een factuur moet voldoen aan Nederlandse wetgeving en eisen van de Belastingdienst. De vraag is: wat zet je allemaal op een factuur en hoe stel je hem op? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je een professionele factuur maakt waarmee je snel wordt betaald.

Wist je dat 30% van de Nederlandse ondernemers per jaar tot wel 138 uur op hun financiële taken kunnen besparen? Download het gratis e-book en leer hoe jij je bedrijfsuitgaven kunt stroomlijnen, tijd en geld kan besparen én het risico op financiële fouten kan minimaliseren.

Inhoudsopgave

Wat is een factuur?

Een factuur is een schriftelijke rekening of nota voor geleverde goederen of diensten. Het is een van de belangrijkste documenten van je bedrijf. Het bewijst dat je een dienst of product geleverd hebt en zorgt ervoor dat je daarvoor betaald wordt.

Maak je zelf de facturen voor jouw zaak? Dan is het belangrijk dat ze aan bepaalde eisen voldoen. We leggen uit welke gegevens er sowieso op moeten staan.

Stap 1: volledige (adres)gegevens

Het begint ermee dat de juiste gegevens van je klant op iedere factuur vermeld worden. Op een factuur moet de (bedrijfs)naam en het complete adres van je klant of opdrachtgever komen. Tip: spreek duidelijk af welk adres je daarvoor kunt gebruiken

Ook het adres waar j0uw onderneming feitelijk gevestigd is, moet op de factuur staan. Dat is het adres waarmee je bij de Kamer van Koophandel bent ingeschreven. Let erop dat je niet alleen een postbusnummer op je factuur zet.

Stap 2: KvK-nummer

Naast je bedrijfsnaam en je adresgegevens is het verplicht om het KvK-nummer op de factuur te zetten. Ben je je KvK-nummer kwijt? Dan kun je het opzoeken op de site van de Kamer van Koophandel.

Stap 3: unieke volgnummers

Naast de naam en adresgegevens van je klant en je eigen bedrijf, dient een factuur voorzien te zijn van een volgnummer. Factuurnummers in je administratie zijn opeenvolgend, bijvoorbeeld 100, 101, 102 en verder.

Stap 4: Factuurdatum en betalingstermijn

Vermeld op elke factuur de datum waarop de factuur verstuurt. Heb je ergens vastgelegd wat de betalingstermijn is? Bijvoorbeeld in je algemene voorwaarden? Dan zet je deze betalingstermijn op je factuur. Zorg ervoor dat het voor je klanten duidelijk is wanneer de factuur betaald dient te zijn. Duidelijke afspraken zullen er vaak voor zorgen dat er sneller betaald wordt.

Liggen er geen afspraken over de betalingstermijn vast? Dan is een standaard wettelijke betalingstermijn van uiterlijk 30 dagen verplicht.

Stap 5: geleverde goederen of diensten

Op je factuur zet je een duidelijke omschrijving van de diensten of producten die je hebt geleverd op een specifieke datum of in een afgesproken periode. Vergeet niet de prijs per dienst of product te vermelden.

Zzp’ers factureren vaak in de vorm van declarabele uren. Daarbij volg je uiteraard het uurtarief dat je eerder met je klant hebt afgesproken.

Stap 6: het btw-bedrag

Bij alle geleverde goederen of diensten vermeld je het bedrag exclusief btw, het te betalen btw-bedrag en het bedrag inclusief btw.

Het btw-tarief hangt af van de diensten of de producten van jouw zaak. Nederland kent drie verschillende btw-tarieven: 21%, 9% en 0%. Het standaardtarief is 21% en wordt het hoge tarief genoemd. Het geldt voor vrijwel alle diensten of producten.

9% is het lage btw-tarief. Hierin vallen voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, bepaalde werkzaamheden aan woningen, geneesmiddelen, hulpmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen, antiek, boeken en periodieken.

In Nederland kennen we een btw-tarief van 0%. Dit tarief geldt voor ondernemers die zakendoen met het buitenland en is van toepassing op bepaalde grensoverschrijdende transacties.

Tot slot kennen we de kleine ondernemersregeling. Daarbij kun je worden vrijgesteld van btw.Wil je meer weten over de verschillende tarieven ? Hier lees je alles over de btw-tarieven in Europa in 2022

Stap 7: btw-nummer

Ben je voor de Belastingdienst btw-plichtig? Dan krijg je een uniek nummer. Dit nummer – het btw-nummer – gebruik je voor al je contacten met je klanten en leveranciers. Al je verkoop facturen moeten voorzien zijn van het btw-nummer. Dit unieke nummer op je website vermelden is overigens alleen verplicht als je ook verkoopt via je site.

Tip: factureer online met een boekprogramma

Vind je het lastig om helemaal zelf facturen te maken? Dan kun je gebruikmaken van een online boekhoudprogramma. Met een online factuur programma zet je in een paar klikken een professionele factuur template op en beheer én verstuur je vrij snel en gemakkelijk je facturen. Maar er zitten zeker nog meer voordelen van aan het gebruik van een online factuurprogramma:

  • meestal heb je de beschikking over een uitstekende helpdesk
  • je maakt vrij eenvoudig je facturen in eigen huisstijl
  • factureren gaat – als alles goed is ingericht – een stuk eenvoudiger en je facturen worden sneller betaald
  • je facturen worden automatisch via e-mail verstuurd
  • je kunt gebruikmaken van een gratis factuur voorbeeld
  • btw-aangifte doen kan meestal volledig worden geautomatiseerd
  • je boekhouding kun je gemakkelijker uitbesteden door je boekhouder ook toegang te geven
  • je houdt vrij snel en simpel bij of je facturen betaald zijn of niet

Met het gebruik van een factuurprogramma bespaar je op termijn tijd en geld. Het is dus zeker de moeite waard om een aantal boekhoudprogramma’s eens wat beter te onderzoeken.

Zorg er wel voor dat de opdrachtgever akkoord gaat met digitale facturatie. Er zullen waarschijnlijk geen bezwaren zijn, maar je kunt het maar beter even afstemmen.

Factureren met factuur template in Word

Wil je nog niet investeren in een factuurprogramma? Dan kan je natuurlijk ook een standaard factuur template in een programma als Word opzetten en gebruiken als voorbeeld factuur. Vaak kun je deze gratis downloaden. Heb je eenmaal een voorbeeld factuur? Dan kun je vrij snel een gemakkelijk je nieuwe facturen maken

Samenvatting factuur voorbeeld

Of je nu een aantal jaren enthousiast zzp’er bent of net met je eigen bedrijf begint en je eerste factuur nog moet versturen. Het is belangrijk om goede en professionele facturen te maken. We zetten de eisen die eraan verbonden nogmaals op een trij.

• De volledige naam en het adres van je klant 
• Het volledige vestigingsadres van jouw bedrijf (geen postbus). 
• Gebruik een volgnummer op je facturen 
• Vermeld je KvK-nummer en btw-nummer op je facturen
• Zorg voor een duidelijke beschrijving van de zaken die jij hebt geleverd 
• Zorg ervoor dat bedragen altijd exclusief en inclusief btw op de factuur staan. 
• Overweeg gebruik te maken van een online boekhoudprogramma.

Zakt de moed je na het lezen van dit artikel je toch in de schoenen? Dan is het misschien tijd om op zoek te gaan naar een goede boekhouder. De Zaak helpt je graag bij het vinden van een professionele en voordelige boekhouder in de buurt.

Ben jij veel tijd kwijt met het verwerken van bonnetjes, declaraties en facturen? Download gratis e-book: Zo bespaar je tot 138 uur per jaar op je bedrijfsuitgaven en ga direct aan de slag!

Lees ook…
Wat is een goede prijs voor mijn product? Het is een van de belangrijkste vragen die een ondernemer zich moet stellen. Een gedegen kostprijsberekening…
Met de jaarwisseling voor de deur wil je misschien nog actie ondernemen, zodat je 2022 financieel optimaal kunt afsluiten. Om je op weg te helpen,…
Het runnen van een webshop brengt veel uitdagingen en keuzes met zich mee. Ook als het gaat om de administratie. Het is belangrijk dat je je…
Tijdens het ondernemen wil je zo veel mogelijk inzicht in je financiën en je geldzaken. Dit krijg je door een jaarlijkse begroting te maken. Naast het…
Te vaak geef je als ondernemer geld uit aan dingen die niet noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld aan dure softwarepakketten, abonnementen of zakelijke…