Bij internationaal zakendoen buiten de eurozone kun je te maken krijgen met schommelingen tussen verschillende valuta’s. Deze wisselkoersschommelingen kunnen je winst snel doen verdampen. Gelukkig zijn er manieren om je te beschermen. In dit artikel ontdek je hoe je valutarisico’s effectief kunt afdekken en je financiële stabiliteit behoudt.

In het kort

  • Dek valutarisico’s af met een vaste wisselkoers voor toekomstige transacties om zekerheid te bieden tegen schommelingen.
  • Bescherm jezelf tegen ongunstige wisselkoersen met het recht om valuta te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs.
  • Wissel valuta’s met een andere partij en spreek af om deze later tegen een vaste koers terug te wisselen, om cashflows te beheren.
  • Spreid activiteiten over verschillende landen en valuta’s om risico’s te verminderen.

Inhoudsopgave

Ben jij het zat om zelf te worstelen met je boekhouding? Een professionele boekhouder biedt uitkomst. Door jouw administratie uit te besteden aan een boekhoudkantoor, zijn je cijfers altijd up-to-date en worden je aangifte correct en op tijd ingediend. Ontdek direct je opties.

Wat is valutarisico?

Het valutarisico verwijst naar het risico dat je loopt door veranderingen in wisselkoersen bij internationale handel. Tussen factureren en betalen kan de wisselkoers fluctueren. In deze periode kan een vreemde valuta waarde verliezen ten opzichte van de euro. Hierdoor loop je een valutarisico, ook wel wisselkoersrisico genoemd.

Hoeveel risico je precies loopt, hangt af van het bedrag in vreemde valuta’s waaraan je onderneming blootstaat. Dit heet ook wel valuta exposure. Hoe groter het bedrag, hoe meer risico je loopt dat de winst van je onderneming negatief wordt beïnvloed.

Het kan ook gunstig uitpakken 

Het kan ook gebeuren dat een bepaalde valuta juist in waarde toeneemt in de periode tussen factureren en het ontvangen van de betaling. Als een vreemde valuta stijgt ten opzichte van de euro, betaalt het valutarisico zich juist gunstig uit en pak je extra winst.  

Wanneer loop je valutarisico?

Als je actief bent op internationale markten buiten de eurozone, bestaat er een grote kans dat je factureert in een andere munt dan de euro. Ontvang je bijvoorbeeld een betaling in Amerikaanse dollars? Dan bestaat het risico dat de waarde in euro’s ten opzichte van de Amerikaanse dollar afneemt op de valutamarkt.

Nu is het risico dat je loopt met de Amerikaanse dollar, Britse pond of Zwitserse Frank niet zo groot vergeleken met andere vreemde valuta’s. Dat zijn namelijk rotsvaste, betrouwbare valuta’s – net als euro. Toch kan een relatief kleine schommeling behoorlijk in de papieren lopen als je grote volumes draait. Zelfs als het om een daling gaat van ‘slechts’ een paar procentpunten.

De waarde van een andere valuta kan veel sterker fluctueren. Van dag tot dag en zelfs van uur tot uur. Dat kan behoorlijk negatief uitpakken bij internationale transacties. In het slechtste geval verdampt een aanzienlijk deel van je winst. Ook kan het negatieve gevolgen hebben voor je concurrentiepositie op internationale markten.

Wat zijn bekende oorzaken van schommelingen in wisselkoersen?

Wisselkoersen fluctueren voortdurend als gevolg van verschillende factoren: 

  • Economische factoren (denk aan inflatie).
  • Monetaire beleid van centrale banken.
  • Politieke ontwikkelingen, zoals onzekerheid of instabiliteit.
  • Vertrouwen van beleggers in een bepaald land.
  • Handelsbalans: een land met een groot handelsoverschot zal waarschijnlijk eerder een stijging van de eigen valuta doormaken en andersom.
  • Speculatie op financiële markten (ook buitenlandse beleggers spelen een rol).
  • Macro-economische factoren: zoals economische groei en werkloosheidscijfers. Hoge werkloosheid in een land kan wijzen op economische problemen en de wisselkoers negatief beïnvloeden.
  • Externe schokken: natuurrampen, conflicten en oorlogen.


Voorbeeld impact schommelende wisselkoersen 

Stel, je doet zaken met een bedrijf in Azië. Je verkoopt een container met je producten en je komt een verkoopprijs overeen met je handelspartner. Op het moment van de transactie is de lokale valuta van het Aziatische land een x-bedrag in euro’s waard.

Met de koper heb je een betalingstermijn van 4 weken afgesproken. Nu schommelt de wisselkoers nogal in de dagen dat je nog geen betaling hebt ontvangen in de buitenlandse valuta. Uiteindelijk is de waarde ten opzichte van de euro met een aantal procent gedaald op het moment dat de betaling plaatsvindt.

Andersom is de waarde van de euro ten opzichte van de buitenlandse valuta juist gestegen. Wanneer je de betaling hebt ontvangen, ga je de buitenlandse valuta op een zeker moment weer omwisselen naar euro’s. Door het waardeverlies van de buitenlandse valuta krijg je helaas minder euro’s voor de transactie dan je zou hebben gekregen op het moment dat je de deal sloot. Het valutarisico pakt dus negatief uit.  

Minimumuurloon 2024 Whitepaper - Mockup

Whitepaper Minimumuurloon 2024

Minimumuurloon 2024: De impact én benodigde acties voor de werkgever. Laatste stand van zaken, relatie met CAO en handige voorbeeldberekeningen.

Valutarisico afdekken: welke opties heb je? 

Het valutarisico kan dus een behoorlijke negatieve impact hebben op de winstgevendheid van je onderneming. Het laatste wat je wilt, is ‘s nachts wakker liggen omdat je je zorgen maakt over wisselkoersen. Het afdekken van valutarisico is daarom essentieel om financiële stabiliteit (en rust in het hoofd) te behouden. Er bestaan verschillende strategieën en financiële instrumenten om het valutarisico af te dekken. Enkele veelgebruikte opties:  

1. Termijncontracten (forward contracts)

Een veelgebruikte methode om valutarisico’s af te dekken, is het afsluiten van een termijncontract. Dat is een overeenkomst om een bepaalde hoeveelheid valuta te kopen of verkopen tegen een vaste onderliggende waarde op een specifieke datum. Dit biedt zekerheid over de wisselkoers en beschermt je tegen ongunstige schommelingen.

2. Valutaopties (options)

Hiermee heb je het recht – maar niet de verplichting – om een bepaalde hoeveelheid valuta te kopen (call optie) of te verkopen (put optie) tegen een vooraf bepaalde prijs op of vóór een bepaalde datum. Zo bescherm je jezelf tegen ongunstige wisselkoersen, terwijl je wél profiteert van gunstige schommelingen. Dat doe je met putopties of callopties, die je afsluit bij bijvoorbeeld een bank.

3. Valutaswaps (currency swaps)

Met een valutaswap wisselen twee partijen verschillende valuta’s uit en spreken af om deze op een later tijdstip weer terug te wisselen tegen een vooraf bepaalde koers. Valutaswaps kunnen je helpen om cashflows in verschillende valuta’s te beheren.

4. Natuurlijke hedging (natural hedge)

Met natuurlijke hedging verminder je je blootstelling aan valutarisico’s door balans te brengen tussen je inkomsten en kosten in verschillende valuta’s. Door bijvoorbeeld zowel inkoop als verkoop in dezelfde vreemde valuta te doen, verminder je het valutarisico.

5. Factoring en forfaiting

Met factoring verkoop je je buitenlandse vorderingen aan een factoringmaatschappij. Die neemt ook het valutarisico over. Forfaiting is vergelijkbaar met factoring.  

6. Valutatermijnrekening

Op een valutatermijnrekening beheer je toekomstige valuta exposures door geld op te slaan in verschillende valuta’s tegen vastgestelde wisselkoersen.

7. Diversificatie

Diversificatie van activiteiten in verschillende landen en valuta’s kan de impact van valutarisico’s verminderen door je blootstelling over meerdere internationale markten te spreiden.

Vermijd valutarisico en dek jezelf in

Het afdekken van valutarisico’s is van vitaal belang wanneer je opereert op internationale markten en daar een belangrijk deel van je omzet vandaan haalt. Door gebruik te maken van verschillende strategieën, bescherm je je onderneming tegen ongunstige wisselkoersschommelingen.

Daarmee behoud je financiële stabiliteit in een volatiele marktomgeving. Met de juiste aanpak kun je valutarisico’s goed beheersen, zodat je geen kopzorgen hebt over waardeverlies van je transacties. Kortom, je kunt je focussen op datgene wat belangrijk is: ondernemen. 

Op zoek naar professionele hulp voor je administratie en boekhouding? Ontdek direct je opties.

Foto van Martin De Coninck

Martin De Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.
Lees ook…
Het urencriterium is de sleutel tot veel fiscale voordelen die als ondernemer hebt. Begrijp jij de fijne kneepjes van deze regeling? In dit artikel…
Wat is een service level agreement (sla)? En waarom is het belangrijk voor ondernemers? Wil je als ondernemer de kwaliteit van je dienstverlening…
Om een bedrijf te starten of te laten groeien, moet je investeren. Maar hoeveel geld heb je precies nodig? Dat is afhankelijk van meerdere factoren….
Een goede bedrijfsadministratie vormt het financiële hart van alle bedrijfsmatige activiteiten – dat geldt zowel voor zzp’ers als mkb’ers. Naast…
Hoe gezond is je financiële huishouding? En hoe winstgevend is je onderneming? De rentabiliteit is een belangrijke ratio voor het succes van je…
De jaarrekening is onderdeel van je jaarverslag. In welke gevallen moet je een jaarrekening opstellen? En hoe doe je dat? Bekijk de eisen en regels…