Waarom is een tweedehands leaseauto goedkoper dan een nieuwe auto leasen?
Overweeg je occasions leaseauto’s? Zakelijk een tweedehands auto leasen werkt hetzelfde als wanneer je bedrijf een nieuwe auto leaset. Zo bestaan er twee hoofdvormen van zakelijke lease:
Een occasion leaseauto is vaak goedkoper dan het leasen van een nieuwe auto om verschillende redenen:
1. Lagere afschrijving
De grootste kostenpost bij het leasen van een auto is de afschrijving, oftewel het waardeverlies van de auto. Nieuwe auto’s verliezen het snelst waarde in de eerste paar jaar: soms wel tot 40 procent van de nieuwwaarde in het eerste jaar. Omdat een tweedehands auto deze snelle afschrijving al heeft doorgemaakt, is het resterende waardeverlies lager. Dat resulteert in lagere maandelijkse leasekosten.
2. Lagere aanschafwaarde
Een tweedehands auto heeft een lagere aanschafwaarde dan een nieuwe auto. De leasemaatschappij berekent de leasetermijnen op basis van de aanschafwaarde van de auto en het verwachte waardeverlies over de leaseperiode. Omdat tweedehands auto’s goedkoper zijn in aanschaf, zijn de maandelijkse leasebedragen vaak lager.
3. Lagere verzekeringskosten
De kosten voor de verzekering van een tweedehands auto zijn meestal lager dan voor een nieuwe auto, omdat de vervangingswaarde van de auto lager is. Bij operational lease zijn de verzekeringskosten vrijwel altijd inbegrepen, wat dus ook bijdraagt aan een lager maandbedrag.
4. Minder invloed van de nieuwste technologie
Nieuwe auto’s hebben vaak de nieuwste technologieën en functies. Dat drijft de aanschafprijs op. Bij een tweedehands auto lease je vaak een iets ouder model dat minder geavanceerde, maar nog steeds betrouwbare technologie heeft. Dit zorgt voor lagere onderhoudskosten zonder al te veel in te leveren op functionaliteit.
5. Lagere restwaarderisico’s voor de leasemaatschappij
Bij een tweedehands auto is het risico voor de leasemaatschappij op onverwachte waardevermindering kleiner, omdat een groot deel van de afschrijving al heeft plaatsgevonden. Dit betekent dat ze de restwaarde van de auto nauwkeuriger kunnen bepalen en lagere tarieven kunnen aanbieden.
Wat is voordeliger: leasen of kopen van een tweedehands auto?
Je kunt ook een tweedehands auto op de zaak kopen in plaats van leasen. Beide opties hebben voordelen, maar er zijn enkele belangrijke verschillen.
Let op: in onderstaande vergelijking laten we financial leasen buiten beschouwing en kijken we alleen naar operational leasen (de meest gekozen lease-optie in Nederland) in vergelijking met een tweedehands auto kopen op de zaak.
Voordelen van een occasion lease auto (operational lease contract)
Geen grote investering vooraf
Bij lease occasion hoef je geen groot bedrag in één keer te betalen. Je betaalt maandelijks een vast bedrag. Dat is gunstig voor de cashflow van je bedrijf.
Geen zorgen over onderhoud & reparatie (en onverwachte kosten)
In het geval van operational lease zijn kosten voor onderhoud, reparaties, verzekering en wegenbelasting vrijwel altijd inbegrepen in de leaseprijs. Je kunt dus rekenen op een goed onderhouden leaseauto. Dit zorgt voor voorspelbaarheid en beperkt onverwachte kosten.
Geen restwaarderisico
Bij operational lease draagt de leasemaatschappij het risico van de restwaarde van de auto. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de waarde van je leaseauto aan het einde van de leaseperiode.
Fiscale voordelen
De leasekosten zijn volledig aftrekbaar als bedrijfskosten.
Nadelen van operational lease
Geen eigendom
Bij operational lease word je geen eigenaar van de auto. Na de leaseperiode lever je de auto doorgaans weer in, waardoor je geen bezit opbouwt. Tenzij je hier andere afspraken over maakt met de leasemaatschappij. Overname aan het einde van het contract is vaak wel mogelijk.
Mogelijke restricties
Leasemaatschappijen stellen vaak kilometerbeperkingen en eisen rondom onderhoud en gebruik van de auto. Overschrijding hiervan kan leiden tot extra kosten.
Op lange termijn mogelijk duurder
Als je van plan bent de auto lang te gebruiken, kan leasen duurder zijn dan kopen. Je blijft immers maandelijks betalen, zonder dat je aan het eind van de looptijd een auto bezit.
Voordelen van een tweedehands auto op de zaak kopen
Direct volledig eigenaar
Bij het kopen van een tweedehands auto is de auto direct jouw eigendom. Dit betekent dat je kunt blijven rijden zolang je wilt zonder verdere verplichtingen na de afbetaling.
Lagere totale kosten op de lange termijn
Hoewel je in één keer een groter bedrag moet betalen, of een lening aangaat, kunnen de totale kosten op lange termijn lager zijn dan bij leasen. Je hebt immers geen doorlopende maandelijkse betalingen.
Vrijheid
Als eigenaar kun je de auto gebruiken zonder restricties, zoals kilometerlimieten of verplichte onderhoudseisen van de leasemaatschappij. Je kunt ook zelf beslissen wanneer je de auto verkoopt.
Afschrijving en renteaftrek (zakelijk)
Bij zakelijk gebruik kun je de auto afschrijven en de rente op een eventuele lening aftrekken. Dit is fiscaal aantrekkelijk.
Nadelen van een tweedehands auto op de zaak kopen
Hogere initiële kosten
Het kopen van een tweedehands auto vraagt om een eenmalige grote investering of een financiering via een lening. Dit kan de cashflow van je bedrijf belasten.
Risico op onverwachte kosten
Als eigenaar draag je zelf het risico voor onverwachte reparatiekosten, onderhoud en de restwaarde van de auto. Dit kan onverwachte financiële lasten met zich meebrengen.
Restwaarde tweedehands auto
De waarde van de auto daalt na verloop van tijd, en bij een verkoop krijg je waarschijnlijk minder terug dan de oorspronkelijke aanschafprijs. Dit risico draag je zelf.
Wat is voordeliger?
- Leasen is voordeliger als je de cashflow wilt optimaliseren, voorspelbare kosten wilt hebben, geen grote initiële investering wilt doen. Ook heb je geen zorgen over onderhoud, reparaties en restwaarde.
- Kopen is voordeliger als je de auto voor een langere periode wilt houden en de totale kosten op de lange termijn wilt minimaliseren. Ook als je de vrijheid van eigendom waardeert en niet gebonden wilt zijn aan leasevoorwaarden, kan kopen beter zijn.
Zijn er speciale voorwaarden voor het leasen van een elektrische occasion?
Elektrische auto’s worden steeds populairder vanwege de gunstige bijtelling en lagere brandstofkosten. Maar hoe zit het als je een elektrische occasion wilt leasen? Er zijn enkele specifieke voorwaarden waarmee je rekening moet houden:
Subsidies en regelingen
Voor nieuwe elektrische auto’s zijn er vaak subsidies of fiscale voordelen beschikbaar. Voor elektrische occasions gelden deze voordelen soms niet, omdat de auto al eerder is geregistreerd. Informeer altijd bij de leasemaatschappij of je nog in aanmerking komt voor bepaalde regelingen.
Opladen en actieradius
Een aandachtspunt bij elektrische occasions is de actieradius, vooral bij oudere modellen. Accu’s van elektrische auto’s kunnen na verloop van tijd capaciteit verliezen, waardoor de afstand die je op één lading kunt rijden kleiner wordt. Dit kan invloed hebben op je dagelijkse ritten, vooral als je veel onderweg bent. Controleer daarom altijd de huidige staat van de accu voordat je een elektrische occasion lease afsluit.
Full operational lease voor elektrische occasions
Een belangrijk voordeel van full operational lease bij elektrische auto’s is dat je je geen zorgen hoeft te maken over de vervanging van de batterij. Mocht de accu van je elektrische occasion aan vervanging toe zijn, dan dekt de leasemaatschappij meestal de kosten. Dat kan een aanzienlijke besparing zijn
Hoe werkt de bijtelling bij een oudere leaseauto met een lagere dagwaarde?
Als ondernemer betaal je bijtelling als je de leaseauto ook privé gebruikt. De bijtelling wordt berekend op basis van de cataloguswaarde van de auto – en dit kan een groot verschil maken bij een oudere auto.
Lagere bijtelling dankzij 60-maandenregeling
Wanneer je kiest voor een voorraadmodel of een jong gebruikte (elektrische) auto die een paar jaar oud is, profiteer je van de oude bijtelling. Dat betekent dat je minder kosten maakt als je de auto ook privé rijdt. De bijtelling geldt altijd 60 maanden nadat een auto op kenteken is gezet.
Minder bijtelling elektrische auto’s
Dus, wanneer je kiest voor een elektrische auto die is in 2021 op kenteken is gezet, betaal je op dit moment slechts 12 procent bijtelling tot en met een cataloguswaarde van € 40.000. Voor het deel daarboven betaal je 22 procent bijtelling. Je profiteert namelijk van oude bijtellingpercentages EV’s 2021 tot de termijn van 60 maanden is verstreken. Dit maakt een tweedehands elektrische leaseauto extra aantrekkelijk.
Ter vergelijking:
In 2024 is het bijtellingstarief voor elektrische auto’s 16 procent voor de eerste € 30.000 van de cataloguswaarde, en 22 procent over het resterende bedrag.
Lagere bijtelling youngtimers
Ook wanneer je voor een youngtimer (minimaal 15 jaar oud) kiest, geniet je meestal van een lagere netto bijtelling. Je betaalt in dat geval 35 procent van de dagwaarde in plaats van de cataloguswaarde. Deze regeling geldt sowieso nog in 2024 en 2025, maar zal de komende jaren waarschijnlijk verdwijnen.
Whitepaper Zakelijke Autolease
Tips om slim te besparen op je zakelijke occasion lease
Nu je de verschillende opties voor zakelijk leasen en kopen van een occasion kent, volgen hier enkele handige tips om slim te besparen op je autokosten:
1. Kies voor een youngtimer
- Fiscaal voordeel: is je favoriete occasion een youngtimer? Ook een auto van vijftien jaar of ouder kan fiscaal voordelig zijn bij lease. De bijtelling wordt berekend op basis van de dagwaarde in plaats van de nieuwwaarde. Dat betekent een aanzienlijk lagere bijtelling als je de auto ook privé gebruikt. Je betaalt 35% bijtelling over de dagwaarde van een youngtimer.
- Lagere leaseprijs: youngtimers hebben vaak lagere maandelijkse leasekosten omdat de afschrijving al grotendeels heeft plaatsgevonden.
2. Kies een jong gebruikte auto met lage kilometerstand
- Lagere onderhoudskosten: een occasion met een lage kilometerstand in uitstekende staat is minder gevoelig voor onderhoud en reparaties, wat kan helpen om onverwachte kosten te beperken.
- Hogere betrouwbaarheid: auto’s met minder kilometers op de teller hebben meestal minder slijtage, wat kan resulteren in lagere servicekosten tijdens de leaseperiode.
3. Onderhandel over contractvoorwaarden
- Flexibele kilometerbundels: veel leasemaatschappijen bieden standaard kilometerbundels. Onderhandel over een pakket dat beter aansluit bij je zakelijke rijbehoeften, zodat je niet onnodig betaalt voor kilometers die je niet rijdt of extra kosten hebt voor overschrijding.
- Restwaarde-opties: informeer naar de mogelijkheid om de auto aan het einde van het leasecontract over te nemen tegen een aantrekkelijke restwaarde. Dit kan voordelig zijn als de auto nog in goede staat verkeert en je hem wilt blijven gebruiken.
4. Lease een energiezuinige, hybride of elektrische occasion
- Lagere brandstofkosten: kies voor een zakelijke occasion met een zuinig brandstofverbruik of een hybride model. Dit verlaagt de maandelijkse brandstofkosten, die vaak een grote kostenpost zijn bij zakelijk rijden.
- Lagere wegenbelasting en bijtelling: auto’s met lage CO2-uitstoot profiteren van lagere wegenbelasting en kunnen in sommige gevallen een gunstige bijtellingsregeling hebben.
5. Houd rekening met de totale kosten van de lease
- Inclusief onderhoud en verzekering: veel leasecontracten voor occasions zijn ‘full operational lease’, waarbij kosten voor onderhoud, reparaties, verzekering en wegenbelasting zijn inbegrepen. Controleer of het leasecontract deze kosten dekt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
- Kosten van vervangend vervoer: Vraag of het leasecontract een regeling biedt voor vervangend vervoer bij onderhoud of reparaties. Dit voorkomt dat je extra kosten maakt wanneer je auto tijdelijk niet beschikbaar is.
Bespaar kosten en kies voor occasion lease
Waarom een nieuwe leaseauto kiezen als je met een occasion lease kunt besparen? Occasion lease biedt voordelen als lagere maandlasten, minder afschrijving en de mogelijkheid om fiscaal voordelige opties zoals youngtimers te leasen.
Door goed te onderhandelen over contractvoorwaarden (zoals een flexibele looptijd) en te kiezen voor een model dat bij jouw zakelijke behoeften past, kun je optimaal profiteren van kostenbesparingen zonder in te leveren op kwaliteit en betrouwbaarheid.