Is een afspraak die een werkgever maakt met de Belastingdienst, bijvoorbeeld over loonheffingen, ook direct bindend voor de werknemer?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans 2023 van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Afspraak werkgever en fiscus

Een werknemer is niet gebonden aan afspraken die zijn werkgever met de Belastingdienst heeft gemaakt over de fiscale behandeling van een loonkwestie. Voor Rechtbank Haarlem is dat een uitgemaakte zaak: de rechtsbescherming van de werknemer wordt op onaanvaardbare wijze aangetast als hij gebonden zou zijn aan afspraken tussen derden, waar hij niet bij betrokken is.

Voorbeeld

Jan Rebel was in loondienst bij BV X. Rebel had in 2002 meegedaan aan een aandelenoptieplan bij zijn werkgever. In 2007, toen de blokkeringsperiode afliep, keerde BV X de waarde van de opties aan Rebel uit, in totaal € 8.964, en hield daarop € 4.664 aan loonheffing in.

Rebel verzette zich tegen die inhouding van loonheffing. Volgens hem hadden de opties al in 2002, bij toekenning, belast moeten worden, en niet pas na afloop van de blokkeringsperiode in 2007. BV X had dat wel zo afgesproken met de Belastingdienst, maar Rebel achtte zich niet gebonden aan die afspraak.

Rechtbank Haarlem stelde Rebel in het gelijk. Hij had zijn werkgever niet gemachtigd om namens hem afspraken met de Belastingdienst te maken over de fiscale behandeling van zijn participatie in het aandelenoptieplan. BV X stelde nog dat Rebel die machtiging had verleend door deel te nemen aan het aandelenoptieplan, maar de rechter wees dat standpunt af.

De rechtsbescherming van een werknemer zou op onaanvaardbare wijze geschonden worden als hij gebonden kon worden door afspraken tussen derden, zijn werkgever en de Belastingdienst, waarvan hij niet op de hoogte was en waaraan hij zich op geen enkele wijze had geconformeerd.

Commentaar

Een correcte uitspraak. De werknemer is immers degene die de loonheffing verschuldigd is, de werkgever treedt daarbij slechts als inhoudingsplichtige op, meer niet.

De werknemer heeft het volste recht om zelf zijn belangen te behartigen bij de loonheffing; hij kan niet gebonden zijn aan afspraken die zijn werkgever daarover buiten hem om met de Belastingdienst maakt.

Deze uitspraak maakt duidelijk dat werkgevers die bindende afspraken willen maken met de Belastingdienst over de inhouding van loonheffing, daar een machtiging van hun werknemers voor nodig hebben.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Heb je het btw-nummer nodig van een klant of leverancier? Dan zijn er verschillende manieren om dit te achterhalen. Daarbij is belangrijk om het…
Je komt er niet onderuit: inkomstenbelasting betalen. Maar hoeveel moet je precies betalen? Dat wordt berekend via 3 belastingschijven. Omdat de…
De dividendbelasting gaat komend jaar op de schop. Het kabinet introduceert voor dit ‘box 2-inkomen’ twee belastingschijven. Het kan daarom nuttig zijn…
Een fusie: twee bedrijven besluiten voortaan samen verder te gaan. Of het een gelukkige verbintenis wordt, is moeilijk te voorspellen, maar veel…
Bij de oprichting van een management-bv schuif je een vennootschap tussen jezelf en de onderneming waar je werkzaamheden voor verricht. Het is een…
Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor de berekening, inning en betaling van btw. Maar in sommige gevallen kan je deze verplichting verleggen naar…