Ondernemers weten alles van belasting betalen: vennootschapsbelasting, OB… ze zijn er bij wijze van spreken dagelijks mee bezig. Merkwaardig genoeg ligt dat anders bij de OZB, de onroerendezaakbelasting. Zonde, want een beetje aandacht daarvoor kan de ondernemer flink wat geld besparen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Elk jaar rond deze tijd komen de aanslagen OZB binnen bij bedrijven en particulieren. Net als onder meer waterschapslasten is de hoogte van deze lokale heffing afhankelijk van de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) zoals de overheid die voor het desbetreffende pand getaxeerd heeft. De waarde ligt vast in een beschikking. Voor pandeigenaren geldt daarnaast dat de WOZ-waarde bepaalt hoeveel mogelijkheid tot afschrijving er is. Een kritische blik op deze waardering door de overheid kan dus voor bijna iedere ondernemer lonend zijn.

Honderd WOZ-aanslagen

Iedereen kan zelf bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking. De waardering van een bedrijfs-, kantoor- of winkelruimte in het kader van de WOZ is echter in veel gevallen gecompliceerd en tijdrovend en vervolgens een zaak beginnen tegen de beschikking is ook al niet eenvoudig. Dat alles ervoer Peter van Heijnsbergen, werkzaam bij Engelsing Beleggingen in Oosterbeek. Het bedrijf bezit een stevige vastgoedportfolio in Arnhem en omstreken en krijgt per jaar zo’n honderd WOZ-aanslagen te verwerken. Van Heijnsbergen: ‘Zelf zijn we een keer, een jaar of vijf geleden, een zaak begonnen – maar zo’n rechtszitting, nee, dat was toch echt onze wereld niet. Daar is specialistische kennis voor nodig. En tijd en geduld. Er zijn procedures die wel een jaar lopen.’

Via zijn netwerk kwamen Peter van Heijnsbergen en de zijnen in contact met een gespecialiseerde partij, WOZ-Consultants in Arnhem. ‘Met hen werken we sinds 2012 intensief samen. We scannen jaarlijks onze portefeuille zelf en zien we ergens een zaak, dan geven we die door. Zij kennen de weg en weten welke stappen ze moeten zetten. De voortgang van de zaken kunnen we online volgen. En wat meer is, als ze een bezwaarprocedure beginnen is de afloop meestal gunstig. Voor ons is dat financieel natuurlijk zeer interessant. Niet alleen voor ons: ook relaties in ons netwerk verwijzen we door naar deze professionele club.’

No cure, no pay

‘Wij doen ons werk op basis van no cure, no pay,’ zegt een woordvoerder van WOZ-Consultants. ‘Engelsing Beleggingen scant de WOZ-aanslagen zelf om te zien waar een bezwaar mogelijk is, maar ook die taak kunnen wij overnemen.

Dat gaat zo: eerst controleert een gespecialiseerde WOZ-taxateur de WOZ-waarde van je bedrijf. Is die waarde te hoog, dan dienen we namens jou een bezwaarschrift in bij de gemeente. In de meeste gevallen komt daarna een deskundige taxateur ter plaatse het pand opnemen. Hij zal een taxatierapport opstellen ter onderbouwing van het bezwaarschrift. Als de daaropvolgende procedure daadwerkelijk resultaat heeft, brengen wij 25% (excl. btw) van het genoten belastingvoordeel als succesfee in rekening.’
 

Ook succesvol bezwaar maken?

WOZ-Consultants heeft namens vele bedrijfseigenaren door heel Nederland succesvol bezwaar gemaakt tegen de hoogte van de WOZ. Klanten beoordelen het bedrijf met een 8,7. Kom online meer te weten over de werkwijze en de resultaten: www.wozconsultants.nl

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Ook als ondernemer kom je er niet onderuit: inkomstenbelasting betalen. Maar hoeveel moet je precies betalen? Dat wordt berekend via drie…
In januari stuurt de Belastingdienst ondernemers weer de voorlopige aanslagen over 2024. In dit artikel lees je wat die voorlopige aanslag inhoudt,…
In dit artikel duiken we in de wereld van de zelfstandigenaftrek. Wat is het precies? Hoeveel kun je besparen? En wat betekent de verdere afbouw van de…
2024 brengt nogal wat veranderingen in de wereld van belastingen. Van wijzigingen in box 1 tot nieuwe regels voor directeuren-grootaandeelhouders en…
Sta jij als ondernemer op het punt om je belastingaangifte te doen? En wil je onnodige extra kosten voorkomen? Lees verder en ontdek hoe je slim omgaat…
Btw-nummer, btw-identificatienummer, burgerservicenummer en RSIN. Wat is dat? Lees meer over deze nummers, bekijk een voorbeeld en ontdek hoe je een…