Elke onderneming die zwarte cijfers schrijft, krijgt ermee te maken: vennootschapsbelasting. Binnen de Europese Unie gelden per land verschillende tarieven die ondernemers over hun winst moeten betalen. Er ligt een akkoord voor een wereldwijd minimumtarief van 15 procent. Maar dat is nog niet beklonken. Integendeel. Dit jaar betalen Nederlandse bedrijven meer vpb over hun winst.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Wat is vennootschapsbelasting?

Vennootschapsbelasting is de belasting die wordt geheven over de winst die een onderneming maakt. De regels hiervoor worden door de EU-landen zelf vastgesteld en kunnen dus per land verschillen. In dit artikel geven we je een overzicht van alle verschillende tarieven binnen de landen van de EU en geven we een antwoord op de meest gestelde vragen.

Komt er een minimumtarief vennootschapsbelasting?

De meeste Europese landen zijn voor een wereldwijd minimumtarief van 15 procent vennootschapsbelasting. Inmiddels is er ook een Europees akkoord ontstaan voor een minimumtarief voor grote multinationals. Met het instellen van een minimumtarief wil Brussel belastingontwijking tegengaan. Het minimumtarief maakt onderdeel uit van een wereldwijde belastingherziening.

Het minimumtarief staat in een akkoord tussen bijna 140 landen en betreft een grootscheepse hervorming van het internationale belastingstelsel. Een ander element van deze hervorming is dat bedrijven belasting moeten gaan betalen in de landen waar hun klanten zitten, en dus niet meer alleen in het land waar de hoofdvestiging staat.

Tarieven vennootschapsbelasting Europa 2023

In Nederland betaal je als onderneming sinds dit jaar een laag tarief van 19 procent vennootschapsbelasting (was 15% tot € 395.000) over de winst tot € 200.000. Komt de winst boven de € 200.000 uit, dan geldt een tarief van 25,8 procent. Voor de overige landen binnen Europa gelden de volgende belastingtarieven:

Land VPB tarief 2023
België 20% - 25%
Bulgarije 10%
Canarische eilanden 4%
Denemarken 22%
Duitsland 15%
Eiland Man 0%
Estland 20%
Finland 20%
Frankrijk 33%
Griekenland 24%
Guernsey 0%
Hongarije 9%
Ierland 12,50%
Italië 24%
Jersey 0%
Kroatië 10%
Letland 25%
Liechtenstein 12,50%
Litouwen 15%
Luxemburg 24,9% - 35%
Malta 35%
Nederland 19% - 25,8%
Oekraïne 18%
Oostenrijk 25%
Polen 19%
Portugal 21%
Roemenië 16%
Servië 15%
Slovenië 21%
Slowakije 21%
Spanje 25%
Tsjechië 19%
Turkije 25%
Zweden 20,60%

Laatste tarieven

Overweeg jij je als ondernemer binnenkort te vestigen in een ander land binnen Europa dan is het zeker verstandig om de meest recente tarieven te achterhalen. De Belastingdienst kan je hier zeker bij helpen.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.


Veelgestelde vragen

Waar betaal je de meeste vennootschapsbelasting in Europa?

De meeste vennootschapsbelasting betaal je op dit moment in Frankrijk, waar een tarief geldt van 33 procent. Frankrijk wordt hier op de voet gevolgd door landen als België, Monaco en Spanje.

Waar in Europa betaal je de minste vennootschapsbelasting?

Europa kent een aantal fiscaal aantrekkelijke landen waar je de minste vennootschapsbelasting betaald. Zo zijn Guernsey en het eiland Man koploper in deze lijst (respectievelijk 0 procent en 0/10 procent).

Hoeveel bedraagt ​​de vennootschapsbelasting in 2023?

Voor 2023 bedraagt in Nederland de vennootschapsbelasting 19 procent over een winst tot € 200.000 en 25,8 procent voor de winst boven de € 200.000. Meer weten over de vennootschapsbelasting in Nederland? Lees dan ook zeker dit artikel eens op onze website.

Geldt er al een minimumtarief binnen de EU?

Er bestaat binnen de Europese Unie nog geen minimumtarief voor de vennootschapsbelasting van multinationals. Het idee is om een minimumtarief van 15 procent voor multinationals met een jaaromzet van 750 miljoen euro of meer af te spreken. Eind 2022 is hier een akkoord over bereikt.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
De dividendbelasting is aangepast. Het kabinet heeft voor dit ‘box 2-inkomen’ twee belastingschijven geïntroduceerd. In een stelsel met twee schijven…
Als ondernemer krijg je in Nederland te maken met arbeidskorting. Dit is een mooie meevaller: een verlaging op de inkomstenbelasting en premie…
In januari stuurt de Belastingdienst ondernemers weer de voorlopige aanslagen over 2024. In dit artikel lees je wat die voorlopige aanslag inhoudt,…
Ontvang je rente, royalty’s of dividend uit een ander land? Dan wordt daarover vaak bronbelasting ingehouden. Maar soms moet je ook bronbelasting…
Zoek je een duurzame en fiscaal aantrekkelijke manier om je team te motiveren en gezond te houden? Met de fiets van de zaak-regeling maak je je…
Zo bereken je de bijtelling van je zakelijke auto Bijna iedereen zal ongetwijfeld wel eens van bijtelling hebben gehoord. Het is verstandig om je eens…