Vennootschapsbelasting

Verliescompensatie, ook wel verliesverrekening geheten, is een fiscale regeling waarbij je verliezen achterwaarts kunt verrekenen met belastbare winsten van de drie voorgaande jaren en voorwaarts met belastbare winsten van toekomstige jaren. De regeling geldt alleen voor de vennootschapsbelasting en is dus alleen van toepassing op bv's en nv's.

Inhoudsopgave

Ben jij het zat om zelf te worstelen met je boekhouding? Een professionele boekhouder biedt uitkomst. Door jouw administratie uit te besteden aan een boekhoudkantoor, zijn je cijfers altijd up-to-date en worden je aangifte correct en op tijd ingediend. Ontdek direct je opties.

Carry back/forward

De verliesverrekening kan ‘carry back’ (achterwaarts) of ‘carry forward’ (voorwaarts) plaatsvinden. Een achterwaartse verliesverrekening is doorgaans gunstiger, de verrekening heeft immers tot gevolg dat een reeds opgelegde aanslag inkomsten- of vennootschapsbelasting wordt verminderd zodat jij of de vennootschap direct een teruggaaf van (te veel) betaalde belasting tegemoet kunt zien. Hierdoor verbetert de liquiditeitspositie van de bv.

Termijnen

Voor de voorwaartse verliescompensatie geldt voor Vpb-ondernemingen een termijn van 9 jaar.  Sinds 2012 kan een verlies uit 2002 of eerdere jaren niet meer worden verrekend met winst behaald in 2012 of volgende jaren.

De achterwaartse verliesverrekening kan tot 3 jaar terug. Sinds 2012 is de carry back beperkt tot 1 jaar. Als je gebruikmaakt van de termijn van 3 jaar achterwaarts, dan gaat dat ten koste van de verliesverrekeningstermijn voor toekomstige jaren. De carry forward-termijn die oorspronkelijk 9 jaar bedraagt, wordt bij benutting van de carry back van 3 jaar teruggebracht naar 6 jaar.

Op zoek naar professionele hulp voor je administratie en boekhouding? Ontdek direct je opties.

Lees ook…
Het Belastingplan 2025 brengt fiscale maatregelen met zich mee die ondernemers direct raken. Of het nu gaat om nieuwe tarieven, aftrekposten of…
Je bent geen ondernemer voor de inkomstenbelasting en werkt ook niet in loondienst, maar je hebt wel inkomsten. Als gastouder bijvoorbeeld of omdat je…
Of je nu een gevestigde ondernemer bent met een holding. Een interim-manager op zoek naar flexibele werkarrangementen. Of simpelweg een manier zoekt om…
Benieuwd of de relatiegeschenken die je aan klanten en opdrachtgevers geeft ook fiscaal aantrekkelijk zijn voor je onderneming? In dit artikel ontdek…
Ben jij ondernemer met minder dan € 20.000 aan omzet per jaar en wil je minder tijd kwijt zijn aan je btw-administratie? Dan is de…
In januari stuurt de Belastingdienst ondernemers weer de voorlopige aanslagen over 2024. In dit artikel lees je wat die voorlopige aanslag inhoudt,…