Gedurende 2022 steeg de inflatie naar een recordhoogte. Over het algemeen leidt zo'n explosieve inflatiegroei tot veel negatieve bijeffecten. Toch liggen er als ondernemer ook kans in perioden van hoge inflatie. In dit artikel leggen we uit hoe het zit.

Vind binnen enkele minuten een beleggingsfonds die bij jou past! Ontdek onze gratis vergelijker en zet de eerste stap naar (meer) rendement.

Inhoudsopgave

Wat is inflatie?

Het inflatiecijfer geeft de stijging van het algemeen prijspeil in de economie weer. Dit is niet alleen beperkt tot bepaalde producten, maar geldt voor goederen én diensten.

Valt de inflatie hoger uit dan normaal? Dan hebben we te maken met stijgende prijzen en worden diensten en producten duurder.

Vind binnen enkele minuten een beleggingsfonds die bij jou past! Ontdek onze gratis vergelijker en zet de eerste stap naar (meer) rendement.

Wanneer is er sprake van hoge inflatie?

De Europese Centrale Bank doet zijn best om de inflatie niet hoger dan 2 procent te laten zijn. Is dit wel het geval? Dan neemt de kans toe dat de koopkracht van de gemiddelde consument daalt. Zeker wanneer de lonen in een veel minder rap tempo stijgen. Een ongunstig scenario dus.

De inflatie in Nederland steeg in september 2022 naar 17,1 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dit het hoogste inflatiecijfer sinds de Tweede Wereldoorlog. Een unieke situatie dus.

Wat zijn de voordelen van hoge inflatie?

Toch is het niet allemaal slecht nieuws. Economen zien dat de gevolgen van inflatie soms ook goed nieuws opleveren voor de markt.

 • Meer efficiëntie
  Een hoge inflatie leidt vaak tot meer efficiëntie. Dit is bijvoorbeeld goed zichtbaar in de energiemarkt. Door inflatie stijgen de energiekosten. Daardoor zetten bedrijven alles op alles om zo min mogelijk te verspillen. Zo veroorzaakt inflatie een verschuiving naar efficiëntie en verduurzaming.

 • Buitenkansjes in specifieke sectoren
  De een z’n dood is de ander z’n brood. Wanneer in bepaalde sectoren faillissementen optreden door hogere inflatie, biedt dit voor ondernemers en investeerders mogelijk een buitenkansje voor overnames.

 • Hogere opbrengsten commerciële vastgoedinvesteerders
  Als vastgoedinvesteerder ben je spekkoper bij de huidige inflatie. Dit heeft alles te maken met de huurprijzen, die meestijgen met de inflatie. De maximaal toegestane huurprijsstijging is immers gekoppeld aan de inflatie. Je huurinkomsten nemen dus even sterk toe als de inflatie.

 • Waardestijging vastgoed
  Tot slot zorgt de hoge inflatie voor waardestijgingen van vastgoed. Hier staat weliswaar een hogere rente tegenover, maar de stijgende huurprijzen dempen dit effect. Zo ga je er als commercieel vastgoedeigenaar dus op vooruit wanneer de totale inflatie hoog ligt.

Hoe kun je profiteren van hoge inflatie?

Over het algemeen geldt dat hoge inflatie niet lang aanhoudt. Dit heeft alles te maken met de oorzaken van de huidige situatie in de monetaire economie. Zo gaan uiteindelijk ook de lonen stijgen. Die stijgende lonen zorgen dat gangbare consumptieartikelen weer betaalbaar worden. Zo herstelt het evenwicht zich.

Geld uitgeven gedurende een periode van hoge inflatie of een financiële crisis kan een manier zijn om kapitaal op te bouwen. Mits je dit op een verantwoorde wijze doet.

Hou daarom de eerdergenoemde voordelen van hoge inflatie in het achterhoofd. Bepaal of er voor jou een manier is om hiervan te profiteren en op zoek te gaan naar kansen.

Wil je weten welk belegginsfonds bij jou past? Ontdek het eenvoudig online met de gratis vergelijker hoe je jouw rendement kunt maximaliseren.

Wil je weten welk belegginsfonds bij jou past? Ontdek het eenvoudig online met de gratis vergelijker hoe je jouw rendement kunt maximaliseren.

Lees ook…
Voor start-ups en scale-ups zijn aandelenopties vaak een slimme strategie om talentvolle medewerkers aan te trekken zonder hoge salarissen te betalen….
Hoera, je maakt winst! Het is vast geen probleem om hier een bestemming voor te vinden, maar wat is het verstandigst om te doen, op de korte en de…
Als ondernemer kun je je verdiende geld op verschillende manieren besteden. Bijvoorbeeld door te investeren in je bedrijf om door te groeien. Of…
Als ondernemer werk je hard om vermogen op te bouwen. Beleggen kan een aantrekkelijke manier zijn om rendement te maken op dat verdiende geld. Maar hoe…