Wat is de beste methode om goodwill te berekenen?
Goodwill is het verschil tussen de waarde op papier (de balans) en wat je ervoor krijgt bij verkoop aan een willekeurige derde. Wat is de beste methode om goodwill te berekenen?

Inhoudsopgave

Wat is goodwill?

“Goodwill geeft de toekomstige extra winstcapaciteit aan, boven het minimaal vereiste rendement op het geïnvesteerde vermogen”, aldus één van de adviseurs van MijnZaak.

Goodwill wordt onder meer berekend bij bedrijfsoverdracht, om een zo optimaal mogelijk verkoopprijs te kunnen bepalen. Bij een overname kan er wellicht een hogere toekomstige waarde aan de onderneming worden toegerekend door bijvoorbeeld synergetische effecten.

Goodwill kan ook een rol spelen bij het vaststellen van de afkoopsom van een vennoot die uit een VOF stapt. Als die voor een groot aantal winstgevende klanten heeft gezorgd, kan dat van invloed zijn op de hoogte van de afkoopsom.

Goodwill berekenen

De “beste” manier om goodwill te berekenen bestaat niet. Het is vaak een onderhandelingsproces, waarbij verschillende partijen verschillende belangen hebben en ieder zijn eigen voorkeur heeft voor de te hanteren methodiek.

Een veelgebruikte manier om goodwill te berekenen is kijken naar de winst over een aantal jaren en deze dan te vermenigvuldigen met een factor 3 tot 5. Dat is waarschijnlijk geen goede methode om goodwill te berekenen.

Er wordt gekeken naar resultaten uit het verleden, en die bieden geen garantie voor de toekomst. Ook wordt er geen rekening gehouden met het feit dat we in tijden leven waarin alles aan verandering onderhevig is. Bovendien bestaat er natuurlijk de kans dat cijfers worden opgepoetst uit het oogpunt van window-dressing door een verkopende partij.

Discounted cash flow methode

Een betere methode om goodwill te berekenen is de zogenoemde Discounted Cash Flow-methode (DCF-methode). Die gaat uit van de verwachte cashflow die een bedrijf in de toekomst zal genereren. De waarde van een onderneming wordt dus bepaald door het geld dat ermee kan worden verdiend, en niet alleen met wat er al mee verdiend is. Je kan bijvoorbeeld waarde toekennen aan een klantenbestand door te bepalen welke omzet je ermee kan realiseren.

Maar, zoals eerder aangegeven, bestaat de “beste” manier om goodwill te berekenen waarschijnlijk niet. De DCF-methode wordt algemeen wel beschouwd als de beste waarderingsmethode, maar er is ook kritiek omdat hij deels gebaseerd is op aannames.

Meer vragen over winst, omzet een goodwill? Neem dan contact op met een boekhouder of belastingadviseur.

Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
.
Beleggen in vastgoed is een langetermijnbelegging. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees meer in de brochure. Prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar: 8,1%.
Lees ook…
U voert succesvol debiteurenbeheer als de debiteurenpost ten opzichte van uw omzet zo laag mogelijk is. Met andere woorden, als de facturen op tijd en…
Blijven ontwikkelen en leren is niet weg te denken uit deze tijd. De wereld ontwikkelt zich razendsnel en verandert continu. Des te belangrijker is het…
De Single European Payments Area (SEPA) standaardiseert het betalingsverkeer binnen Europa. In dit overzicht zie je hoeveel landen momenteel onderdeel…