De prijs van payrolling uitgelegd

In samenwerking met
Als ondernemer kun je overwegen om je personeel onder te brengen bij een payrollbureau. Maar wat komt daarbij kijken? Wat kost payroll? Wat zijn de voor- en nadelen? En is het niet goedkoper om zelf de personeelsadministratie te doen? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

Als werkgever komen er een hoop (financiële) risico’s op je pad. Download het gratis whitepaper met de 5 meest kostbare werkgeversrisico’s en ontdek hoe je ze kunt verkleinen.

Inhoudsopgave

Wat is payrolling?

Bij payrolling doe je (in principe) zelf de werving en selectie van je mensen – een groot verschil met uitzendbureaus. Een payrollbedrijf neemt de salarisadministratie en het juridisch werkgeverschap op zich.

Wat is de payroll omrekenfactor?

Wanneer je als ondernemer kiest voor payrolling, betaal je een vast tarief per gewerkt uur. Dit payroll tarief wordt bepaald aan de hand van het bruto uurloon van de medewerker en de afgesproken payroll factor (de kosten die je maakt voor de diensten van het payrollbedrijf).

Deze payroll omrekenfactor is maatwerk en ligt gemiddeld tussen de 1.45 en 1.9.

Rekenvoorbeeld omrekenfactor payroll

Stel: je medewerker krijgt € 10,- bruto per uur en de payrollfactor is 1,81. Dan zijn de totale kosten per uur voor jou als ondernemer € 18,10.

Wat kost payroll?

De hoogte van de payroll omrekenfactor hangt af van verschillende factoren. Op sommige daarvan heb je als ondernemer invloed, op andere niet.

 • De branche waarin je werkt bent, kan van invloed zijn op de kosten per uur die je betaalt. Sommige branches hebben bijvoorbeeld (een dure) verplichte pensioenregeling. Dat betekent dat de payrollfactor stijgt.
 • Hoeveel risico wil je dragen bij zieke werknemers? Met een hoger eigen risico bij verzuim wordt de payrollfactor lager.
 • Welke vorm van dienstverlening wil je? Een fullservicepakket? Dan zijn de kosten van payroll hoger.
 • Ook de contractsoort van je werknemer is van invloed.
 • Is er sprake van opvolgend werkgeverschap?

Payrollfactor: niet alleen het bruto-uurloon gedekt

Payrollkosten zijn dus stevig, maar ze dekken dan ook meer dan het bruto salaris van je medewerker. Ook andere werkgeverslasten en -plichten kunnen binnen de factor vallen. Let wel: wat wel of niet is inbegrepen binnen de factor kan per payrollbedrijf verschillen. Denk aan:

 • Sectorpremies
 • Pensioenpremies
 • Vakantiedagen en vakantiegeld
 • Loondoorbetaling en vervanging bij ziekte
 • Verzekeringen
 • Administratieve kosten
 • Verzuimverzekering

Wat kan payroll me opleveren?

Payrollen heeft flink wat voordelen. Denk aan het verminderen van risico, het voorkomen van fouten en het besparen van tijd. Daarnaast is een payrollbedrijf altijd op de hoogte van relevante en actuele wetgeving, zoals de wet verbetering Poortwachter.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.


Is zelf je personeelsadministratie doen goedkoper dan payrolling?

Als je gaat payrollen, dan kost dat geld. Maar voor deze vergoeding verklein je wel je ondernemersrisico en besteed je de complete personeelsadministratie uit.

Directe loonkosten zijn natuurlijk lager, maar bedenk dat kosten voor het inwinnen van advies of het herstellen van fouten aanzienlijk kunnen zijn.

Of payrolling een financieel slimme keuze is, hangt dus af van verschillende factoren, zoals je persoonlijke situatie, je kennis over wet- en regelgeving omtrent arbeid, het risico dat je zelf wil nemen en de mate waarin je ontzorgd wil worden. 

Bescherm jouw bedrijf, je medewerkers en jezelf tegen kostbare werkgeversrisico’s. Download gratis whitepaper: De 5 grootste (financiële) werkgeversrisico’s.

Please

Please, partner van De Zaak

Ondernemer worden is een keuze. Maar voel je je ook thuis in de rol van werkgever? De bijkomende taken en verantwoordelijkheden staan misschien ver van je vak af. Alle personeelszaken zelf doen is dan ook nergens voor nodig. Please is dé werkgeverspartner voor het MKB die jou door de uitdagende wereld van werkgeven navigeert. Met uitzenden, payroll, salarisadministratie, HR experts, digitale tools of een combinatie daarvan. Groei als werkgever én als ondernemer met een partner als Please. Samen vergroten we je werkgeverskracht, op de manier die past bij jou en je bedrijf.

Bekijk alle artikelen van Please>

Lees ook…
i.s.m.
Heb je als ondernemer medewerkers in dienst? Dat betekent dat je een(salaris)administratie moet opzetten, iets wat veel ondernemers onderschatten. Denk…
Loonheffing is een verzamelnaam voor loonbelasting en premie volksverzekeringen. De werkgever houdt de loonheffing in op het salaris van zijn…
Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden precies en hoe bepaal je ze? Een overzicht van de secundaire arbeidsvoorwaarden die je kunt bieden aan je…
i.s.m.
Zelfs als je je salarisadministratie toevertrouwt aan je boekhouder, blijf jij als ondernemer verantwoordelijk voor fouten. En die fouten brengen…
i.s.m.
Zodra je personeel aanneemt, ben je verplicht om een personeels- en salarisadministratie bij te houden. Veel ondernemers kiezen ervoor om het eigen…
i.s.m.
Belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen zijn waardevolle regelingen voor zowel werkgevers als werknemers. Werknemers kunnen hiermee bepaalde…