Categorieën

De prijs van payrolling uitgelegd

In samenwerking met
Als ondernemer kun je overwegen om je personeel onder te brengen bij een payrollbureau. Maar wat komt daarbij kijken? Wat kost payroll? Wat zijn de voor- en nadelen? En is het niet goedkoper om zelf de personeelsadministratie te doen? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

Personeel in dienst? Dan is salarisadministratie verplicht. Ontdek de 7 meest gemaakte fouten en vermijd kostbare blunders. Download de gratis whitepaper met concrete tips om boetes te voorkomen.

Inhoudsopgave

Wat is payrolling?

Bij payrolling doe je (in principe) zelf de werving en selectie van je mensen – een groot verschil met uitzendbureaus. Een payrollbedrijf neemt de salarisadministratie en het juridisch werkgeverschap op zich.

Wat is de payroll omrekenfactor?

Wanneer je als ondernemer kiest voor payrolling, betaal je een vast tarief per gewerkt uur. Dit payroll tarief wordt bepaald aan de hand van het bruto uurloon van de medewerker en de afgesproken payroll factor (de kosten die je maakt voor de diensten van het payrollbedrijf).

Deze payroll omrekenfactor is maatwerk en ligt gemiddeld tussen de 1.45 en 1.9.

Rekenvoorbeeld omrekenfactor payroll

Stel: je medewerker krijgt € 10,- bruto per uur en de payrollfactor is 1,81. Dan zijn de totale kosten per uur voor jou als ondernemer € 18,10.

Wat kost payroll?

De hoogte van de payroll omrekenfactor hangt af van verschillende factoren. Op sommige daarvan heb je als ondernemer invloed, op andere niet.

 • De branche waarin je werkt bent, kan van invloed zijn op de kosten per uur die je betaalt. Sommige branches hebben bijvoorbeeld (een dure) verplichte pensioenregeling. Dat betekent dat de payrollfactor stijgt.
 • Hoeveel risico wil je dragen bij zieke werknemers? Met een hoger eigen risico bij verzuim wordt de payrollfactor lager.
 • Welke vorm van dienstverlening wil je? Een fullservicepakket? Dan zijn de kosten van payroll hoger.
 • Ook de contractsoort van je werknemer is van invloed.
 • Is er sprake van opvolgend werkgeverschap?

Payrollfactor: niet alleen het bruto-uurloon gedekt

Payrollkosten zijn dus stevig, maar ze dekken dan ook meer dan het bruto salaris van je medewerker. Ook andere werkgeverslasten en -plichten kunnen binnen de factor vallen. Let wel: wat wel of niet is inbegrepen binnen de factor kan per payrollbedrijf verschillen. Denk aan:

 • Sectorpremies
 • Pensioenpremies
 • Vakantiedagen en vakantiegeld
 • Loondoorbetaling en vervanging bij ziekte
 • Verzekeringen
 • Administratieve kosten
 • Verzuimverzekering

Wat kan payroll me opleveren?

Payrollen heeft flink wat voordelen. Denk aan het verminderen van risico, het voorkomen van fouten en het besparen van tijd. Daarnaast is een payrollbedrijf altijd op de hoogte van relevante en actuele wetgeving, zoals de wet verbetering Poortwachter.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.


Is zelf je personeelsadministratie doen goedkoper dan payrolling?

Als je gaat payrollen, dan kost dat geld. Maar voor deze vergoeding verklein je wel je ondernemersrisico en besteed je de complete personeelsadministratie uit.

Directe loonkosten zijn natuurlijk lager, maar bedenk dat kosten voor het inwinnen van advies of het herstellen van fouten aanzienlijk kunnen zijn.

Of payrolling een financieel slimme keuze is, hangt dus af van verschillende factoren, zoals je persoonlijke situatie, je kennis over wet- en regelgeving omtrent arbeid, het risico dat je zelf wil nemen en de mate waarin je ontzorgd wil worden. 

Wist je dat het slecht bijhouden van je salarisadministratie kan leiden tot torenhoge boetes? Download nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je de 7 meest gemaakte fouten kunt voorkomen.

Please

Please, partner van De Zaak

Ondernemer worden is een keuze. Maar voel je je ook thuis in de rol van werkgever? De bijkomende taken en verantwoordelijkheden staan misschien ver van je vak af. Alle personeelszaken zelf doen is dan ook nergens voor nodig. Please is dé werkgeverspartner voor het MKB die jou door de uitdagende wereld van werkgeven navigeert. Met uitzenden, payroll, salarisadministratie, interim HR professionals, digitale tools of een combinatie daarvan. Groei als werkgever én als ondernemer met een partner als Please. Samen vergroten we je werkgeverskracht, op de manier die past bij jou en je bedrijf.

Bekijk alle artikelen van Please>

Lees ook…
Naast de verplichte en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn er ook tertiaire arbeidsvoorwaarden. Extra voordelen die je als werkgever aan kunt bieden….
Wanneer je personeel hebt, ben je wettelijk verplicht om premies te behalen voor de Werkhervattingskas (Whk) en de WGA (Werkhervatting…
In een tijd van toenemende inflatie staan ondernemers voor belangrijke beslissingen omtrent salarisverhogingen en inflatiecorrectie. Ontdek hoe je als…
Arbeidsvoorwaarden kun je vinden in de wet, in een cao, in een bedrijfsregeling en in arbeidscontracten. Maar welke regels zijn leidend? Lees meer over…
Loon is alles wat je een werknemer geeft als tegenprestatie voor zijn werk en inzet. Er is verschil tussen loon voor personeel, loon voor de…
Als ondernemer wil je goed voorbereid zijn op alles wat op je pad komt. Ook als gaat om de regels rondom ontslag. In dit artikel gaan we in op de…