Veel werkgevers en ondernemers zien Payrolling als een dure dienst. Dit beeld is begrijpelijk maar niet helemaal juist.

Vul de gratis checklist in om direct te beoordelen hoe goed jij momenteel jouw HR-zaken op orde hebt.

Inhoudsopgave

Is payroll echt duurder?

Het ligt uiteraard aan de situatie waarin je zit, maar vaak is Payrolling zelfs goedkoper dan dat je alle zaken zelf regelt. Om er achter te komen of Payrolling voordelig is, is het belangrijk om de kosten goed te vergelijken.

De payroll factor, een all-inclusive bedrag

Uiteraard is een Payrollfactor opgebouwd uit kosten die je zelf ook hebt als je personeel aanneemt. Denk hierbij aan het brutoloon, de afdrachten aan de belastingdienst, WIA, WGA, premies van verzekeringen etc. Wat enorm veel geld zal besparen op het gebied van een Payroll dienst is dat zij de risico van ziekte van medewerkers van je overnemen. Gemiddeld blijft een werknemer een werkweek per kalenderjaar ziek thuis. Vervelend voor jou en voor de werknemer. Gelukkig wordt de medewerker door de Payrollorganisatie doorbetaald en wordt de inlener niets in rekening gebracht bij een all-in Payrolltarief. Dit scheelt je al gauw een paar honderd euro!

De reden dat veel medewerkers denken dat Payroll diensten prijzig zijn is dat in het Payrolltarief rekening wordt gehouden met ziekte van werknemers, vakantiedagen en ander verzuim. Veel bedrijven nemen dit niet mee in hun eigen personeelskosten waardoor het lijkt alsof Payroll organisaties duur zijn. Deze gedachte is dus niet geheel terecht.

Laat je goed informeren over welke diensten er precies bij jouw Payroll tarief zijn inbegrepen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De schatting is dat bij Payrollfactoren onder de 1,55 zaken zijn weggelaten die eventueel als kostenpost terug zouden kunnen komen.

Gerelateerd lezen:

• Wat staat er in een personeelsdossier?
• Wat moet ik doen bij langdurig ziek personeel?
• Wat is payroll?
• Wat is mediation?

Ontdek op welk gebied jij nog verbetering nodig hebt m.b.t. je HR-beleid. Vul de gratis checklist in.

Foto van Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
i.s.m.
Veel ondernemers hebben onvoldoende inzicht in hun totale personeelskosten. En die kunnen tot wel 40 procent hoger zijn dan het brutosalaris. Houd je…
Soms mogen een opdrachtgever en een freelance opdrachtnemer een arbeidsrelatie aanmerken als een (fictieve) dienstbetrekking. Dit noemen we opting-in….
Hoe zorg je voor eerlijke en transparante beloningen binnen je bedrijf? Een goed waarderingssysteem helpt je om duidelijke keuzes te maken en je…
Werk je personeel regelmatig vanuit huis? Dan wil je dat ze goed en comfortabel kunnen werken. Met de thuiswerkvergoeding kun je belastingvrij…
Wat moet je als ondernemer weten over het minimumloon in 2024 en 2025? Of je nu parttimers of fulltime medewerkers in dienst hebt – de regels rond…
i.s.m.
Er is niets zo moeilijk als het volgen van de juiste cao. Want; moet je überhaupt een cao volgen? Zo ja, welke en waar begin je? Het kiezen van de…